Dizaina diplomandi pasaulē

03.07.2017.

 

Jau tradicionāli vasaras sākums dizaina pasaulē saistās ar diplomandu izstādēm, kas ik vasaru atklāj labāko, interesantāko un progresīvāko jauno dizaineru izpildījumā. Šoreiz pētām dizaina absolventu piedāvājumu ārpus Latvijas un jūsu vērtējumam piedāvājam Londonas Karaliskās mākslas koledžas un Centrālās Svētā Mārtina mākslas un dizaina koledžas diplomdarbus.


Komplekts «Emotional First Aid Kit»
Rui San (Rui Sun), Centrālā Svētā Mārtina mākslas un dizaina koledža, industriālā dizaina programma.


«Emotional First Aid Kit» komplekts satur piecus objektus, izstrādātus ar mērķi palīdzēt tiem, kuri cieš no psiholoģiskā distresa vai nonākuši emocionāli sarežģītā situācijā, kā arī demonstrēt, ka sabiedrības mentālā veselība ir tikpat būtiska, cik fiziskā. «Neatkarīgi no kultūras, pieredzes, materiālā stāvokļa ikviens ir saskāries ar komplicētām dzīves situācijām, taču par emocionālo labsajūtu mēs ne vienmēr izturamies ar vienlīdz lielu vērību, kā fizisko veselību,» darbu komentē Rui. Inhalācijas maska «The Purple Breathing Mask» ļauj lietotājam ieelpot nomierinošu aromātu un palīdz saglabāt skaidru prātu. Trīs «The Indigo Third Eyeglasses» briļļu lēcas atgādina lietotājam par viņa «trešo aci» un spēju paraudzīties uz lietām no negaidīta skatu punkta. «Blue Stress Buster» ir skaļrunis, kas aicina paust emocijas skaļi un vizualizē skaņu ar zilas tintes palīdzību. «Green Meditating Stethoscope» palīdz koncentrēties meditētēšanas procesā, savukārt «Yellow Confidence Booster» glābšanas veste atgūt pārliecību un rīkoties drosmīgi.

 


Veste «Yellow Confidence Booster»

 


Komplekts «Emotional First Aid Kit»

 

Inhalācijas maska «The Purple Breathing Mask»

 

Mūzikas sistēma «Touché»
Maria Trikauda (Marie Tricaud), Karaliskās mākslas koledža, inovāciju dizaina un inženierzinātņu programma.


Londonas Karaliskās mākslas koledžas absolvente ir nākusi klajā ar sistēmu «Touché» — ar mūzikas konsoli savienotu plastmasas elementu komplektu, kas ļauj klausītājam uz savas ādas sajust fizisku skaņdarba pieskārienu. Rotaļīgie sešstūri ir brīvi izvietojami uz mūzikas klausītāja ādas un satur vibrējošu un temperatūru regulējošu motoru, kas mūziku transformē taktilās sajūtās. Paredzēts lietošanai gan dzīvās mūzikas interpretācijai koncertos un festivālos, gan noderēs elektroniskās mūzikas cienītāju mājas performancēs. «Touché» ir radīts ar mērķi nevis pārveidot mūzikas frekvences fiziskās vibrācijās, bet piedāvāt radošu rīku jeb saziņas platformu mūziķiem un klausītājiem,» skaidro autore. Koledžas diplomandu skatē ir skatāms projekta prototips, taču absolvente aktīvi meklē sadarbības partnerus projekta turpmākais attīstīšanai.

 

Mūzikas sistēma «Touché» 

Mūzikas sistēma «Touché»

 

Mūzikas sistēma «Touché»

 

Pakalpojumu dizaina projekts «mCycle»
Kei Tolanda (Kaye Toland), Centrālā Svētā Mārtina mākslas un dizaina koledža,  produktu dizaina programma.


«mCycle» sociāls pakalpojuma dizaina projekts ir izstrādāts ar mērķi mainīt sabiedrības attieksmi pret menstruācijām un palīdzēt pārveidot higiēnas produktus kompostā. Uzņēmuma iecere ir līdzīga pakalpojumu ēdināšanas servisa darbībai — tamponi lietotājām tiek piegādāti ar velokurjeru kartona iepakojumā, kas lietošanas procesā pārvēršas par atkritumu tvertni. Pēc menstruāciju cikla beigām higiēnas preces tiek savākts un izmantots kompostam parkos un futbollaukumos. «Es vēlējos radīt produktu, kas normalizē menstruācijas. Tas nav protests, bet gan mūsdienīgs skats nākotnē. Menstruācijas var tik uzlūkotas kā resurss, nevis kaut kas, no kā jākaunas,» skaidro projekta autore. Papildus ir izstrādāta arī aplikācija, kas palīdz noteikt menstruāciju un higiēnas produktu piegādes laiku.

 

Pakalpojumu dizaina projekts «mCycle»

Pakalpojumu dizaina projekts «mCycle»

 

Pakalpojumu dizaina projekts «mCycle»

 

Trauku kolekcija «Living Plates»
Lina Sale (Lina Saleh), Karaliskās mākslas koledža, produktu dizaina programma.


Lina Sale savā noslēguma darbā analizē cilvēku pieredzi vakariņojot. Diplomandes pētījums pierāda, ka maltītes baudīšanas process sākas vēl pirms ēdiena pagaršošanas, un tas iedvesmoja autori pievērsties trauku dizainam. Saleh silikona trauku kolekcija mijiedarbojas, lietotājam pieskaroties — tā dreb, svārstās un lokās. Vibrācijas intensitāte ir atkarīga no materiāla biezuma, un tas savukārt nosaka potenciālo trauku saturu. «Ideja attīstījās no vēlmes radīt deserta trauku, kas stāsta par ēdiena specifiku vēl pirms maltītes pagaršošanas,» atklāj Lina. «Ceru, ka kolekcija iedvesmos pavārus paplašināt redzējumu par ēdiena servēšanas iespējām un aicinās eksperimentēt ar traukiem, kas pārsteidz un reaģē uz pieskārieniem. Šis tostarp demonstrē arī to, kā nākotnē varētu attīstīties trauku dizains — no statiskiem priekšmetiem kļūt par kustīgiem objektiem, kas veido tiešu saikni starp cilvēku un ēdienu.»

 

Trauku kolekcija «Living Plates»

 

Trauku kolekcija «Living Plates»


Raksts sagatavots, izmantojot «Dezeen» interneta platformas atspoguļoto informāciju.

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus