Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijas izstāde "Drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana"

28.09.2015.

 

Ceturtdien, 1. oktobrī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ātrijā (2. stāvā) plkst. 15:00 notiks Latvijas Grāmatsējumu un ādas dizaina asociācijas (LGĀDA) izstādes "Drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana" atklāšana. Ekspozīcija būs apskatāma līdz 31. oktobrim. Ieeja bez maksas.

 

Izstādē "Drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana" būs apskatāmi Raiņa kopoto rakstu 30 sējumi ādas iesējumos, pie kuru veidošanas strādājuši 24 autori ar atšķirīgiem meistara rokrakstiem. To vizuālais kopsaucējs ir krāšņa, vienota un augoša kompozīcija, kas saskatāma, vienkopus aplūkojot grāmatu muguriņas. Vienlaikus iesējumu horizontālo sudraba līniju ritms veido asociācijas ar stikla kalnu, kā arī arhitekta Gunāra Birkerta projektēto LNB ēku jeb Gaismas pili. Jāpiebilst, ka Raiņa daiļrades tematikas savā saturiskajā, simboliskajā un kompozicionālajā ietilpībā rosina neierobežotas grāmatiesiešanas mākslinieku izpausmes iespējas. Savukārt grāmatu vāki ir autoru interpretācijas par katra sējuma saturu. Izstādē būs apskatāmi arī Aspazijas dzejas izdevumu ādas iesējumi.

 

LGĀDA kā ādas amata profesionāļus apvienojoša organizācija dibināta 2004. gadā. Asociācijas darbības mērķis ir apvienot ādas mākslas un grāmatsējumu jomā strādājošos māksliniekus un veicināt viņu radošo darbību, un pievienoties starptautiskai grāmatsējumu un ādas dizaina izstāžu kustībai, kā arī – iepazīstināt un ieinteresēt sabiedrību ar grāmatsējumu un ādas dizainu, organizējot regulāras izstādes. Kopš dibināšanas asociācija ir iniciējusi 24 izstādes.

 

LGĀDA vadītāja - Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Ādas izstrādājumu dizaina programmas vadītāja Ilizane Grīnberga

 

Avots: Latvijas Nacionālā bibliotēka