iF gold award 2017

19.05.2017.

 

«iF design award» balva tiek pasniegta jau kopš 1953. gada un ir viens no prestižākajiem dizaina apbalvojumiem. Šogad konkurss pulcēja 5575 pieteikumus, kurus izvērtēja 59 žūrijas locekļi. Kā ierasts, konkurss norisinājās septiņās dizaina disciplīnās – tika vērtēti pieteikumi produktu dizaina, iepakojuma, komunikācijas dizaina, servisa dizaina, arhitektūras, interjera arhitektūras, kā arī konceptuālā dizaina kategorijās. Žūrija ir paudusi atzinību 1137 dalībniekiem, savukārt «iF gold award 2017» izcilības balva ir pasniegta 75 labākajiem pieteikumiem. Izskatām dažas saistošākās idejas, savukārt pilns balvas ieguvēju apkopojums ir meklējams šeit.

 

 

Foto: www.ifworlddesignguide.com

 


«ComfortLift»


«Electrolux» trauku mazgājamā mašīna «ComfortLif» atšķiras ar to, ka tās izstrādātāji ir īpašu vērību veltījuši tam, lai iekārtas darbību padarītu lietotājam ērtu un patīkamu. Mašīna ir aprīkota ar inovatīvu mehānismu, kas ļauj zemāko trauku mazgājamās mašīnas plauktu pacelt lietotājam ērtā augstumā, atvieglojot mašīnas piepildīšanu un izkraušanu. Šķietami vienkāršais, bet ārkārtīgi ergonomiskais risinājums būtiski atvieglo trauku mazgāšanas procesu. Savukārt žūrijas komiteja atzīmēja, ka «Electrolux» jaunievedums ir «tik efektīvs, drošs un saprotams, ka dara trauku mazgājamās mašīnas lietošanu līdzvērtīgu aizraujošai bērnu spēlei.»


Dizains – «Electrolux Group Design», Zviedrija.


 

Foto: www.ifworlddesignguide.com

 

 


13 collu «MacBook Pro»


«MacBook Pro» datora modelim ir jauns metāla korpusa dizains, kas, neraugoties uz iekārtas nelielo svaru un askētiskajām aprisēm, ir īpaši triecienizturīgs. Dators ir aprīkots ar līdz šim spilgtāko un kvalitatīvāko «Apple» ražotāja patentēto «Retina®» displeju, kā arī skārienjūtīgu «Multi–Touch™» rīkjoslu, kas aizstāj tradicionālu taustiņu rindu. «Teicama inženierzinātņu un dizaina kombinācija, kurā izstrādātājs ir rūpējies par katru detaļu. Ikviena līnija, virsma un šķautne ir pārdomāta,» teic balvas žūrijas komentārs. Līdzās «MacBook Pro» iF dizaina balvas zelta finālistu sarakstā ir vēl divi «Apple» ražotāja produkti — «AirPods» bezvadu austiņas un viedtālrunis «iPhone 7 Plus».

 

Dizains – «Apple» industriālā dizaina komanda, ASV.


 

Foto: www.ifworlddesignguide.com

 


«Assistant Glasses Set»


«Assistant Glasses Set» komplekts ir izstrādāts ar mērķi palīdzēt nedzirdīgiem cilvēkiem. Apkārt esošās skaņas un iespējamie draudi tiek identificēti un vizualizēti uz briļļu lēcā iestrādāta displeja, savukārt vibrācija palīdz noteikt skaņas izcelsmes virzienu un avotu. Iekārta ļaus nedzirdīgiem cilvēkiem atpazīt tādas skaņas kā durvju klauvējieni, signalizācijas troksnis, automobiļa signāls vai, piemēram, skaņu, kas norāda uz to, ka tējkannā ir uzvārījies ūdens. Izstrādātāji ir pārliecināti, ka «Assistant Glasses Set» būtiski atvieglos nedzirdīgu lietotāju orientāciju telpā un palielinās viņu drošību.


Dizains – Konyang universitāte (JaeSeung Song, Hyungho Hwangbo JungMin Kim, YeJin Kim, JuHyeon Bae, YeonJae Lee), Dienvidkoreja.


 

Foto: www.ifworlddesignguide.com

 


«BeFearless»


Katram piektajam cilvēkam ir paniskas bailes no uzstāšanās publikas priekšā, un katram ceturtajam ir bail no augstuma. Taču pētījumi liecina, ka, nepārtraukti vingrinoties un nonākot «aci pret aci» ar fobiju, bailes ir pārvaramas. Šāds zinātnieku atzinums kļuva par iemeslu «BeFearless» programmatūras izveidei. Sadarbībā ar ārstiem ir izstrādāta virtuālās realitātes aplikācija, kas ļauj atbrīvoties no vairākām populārām fobijām, bailes no augstuma un runāšanu auditorijas priekšā ieskaitot. Šī ir pirmā zinātniski apstiprināta lietotne, kas fiksē sirdsdarbības ātrumu, acu kontaktu un detektē balss izmaiņas, nodrošinot atpakaļsaiti un sniedzot lietotājam vērtējumu un ieteikumus.


Dizains – «Cheil Germany» (Guido Boehm, Jörn Welle, Thomas Schröder, Stuart Mills, Jax Jung, Rafael Maggessi, Wesley Yoon, Jinwoo Ryu, Joohee Lee, Hayden Yu-Hyun Lee, Wain Choi), Vācija.


 

Foto: www.ifworlddesignguide.com

 


«Tate Gallery»


Kā panākt efektīvu «Tate» muzeja apmeklējumu? Kā palīdzēt cilvēkiem orientēties starp vairāk nekā 200 izstādēm un aktivitātēm, kas paralēli norisinās četrās atšķirīgās vietās? Jaunā «Tate Gallery» aplikācija ir radīta ar mērķi piedāvāt ikvienam muzeja apmeklētājam piemērotu maršrutu un notikumu sarakstu. Atbildot uz aplikācijas jautājumu - «ko jūs vislabprātāk darītu?», apmeklētājs tiek nogādāts viņa interesēm atbilstošā norises vietā, balstoties uz atrašanās pozīciju un muzeja apmeklējumam atvēlētā laika daudzumu. Aplikāciju papildina iedvesmojoši mākslinieku un kuratoru balss ieraksti.


Dizains - «Fabrique», Nīderlande.


 

Foto: www.ifworlddesignguide.com

 


«ANYVATOR»


«ANYVATOR» ir jauna lifta koncepcija ar interaktīvu lietotni, kas sniedz iespēju kontrolēt lifta darbību dažāda garuma cilvēkiem, tostarp maziem bērniem. Tā vietā, lai fiksētu vadības paneli tikai pieaugušam cilvēkam sasniedzamā augstumā, plašs skārienjūtīgs displejs sniedz iespēju darboties jebkura cilvēka acu līmenī, turklāt vairākiem lietotājiem vienlaicīgi. Atliek tikai pieskarties lifta sienai, lai parādītos vadības panelis un aicinātu lietotāju ievadīt nepieciešamo informāciju.


Dizains – «Hyndai Elevarot Co» (Chunik Yook, Sangmin Lee, Jinsung Lee, Taehoon Kim, Chaewoo Park, Youngmin Song), Dienvidkoreja.

 

Foto: www.ifworlddesignguide.com

 


«Smart socket»


Ar «Smart socket» palīdzību jebkura elektrības rozete pārvēršas par viedās mājas elementu. Inovatīvais elements informē par elektrības patēriņa apjomu, maksimizē tā efektivitāti, kā arī piedāvā kontrolēt mājas elektrotīklu ar viedtālruņa palīdzību. Mobilā telefona aplikācijā sniedz iespēju attālināti ieslēgt vai izslēgt ierīces un kontrolēt elektroenerģijas patēriņu. Tostarp ir iespējams uzstādīt elektrības ierīču darbības grafiku, kā arī savstarpēji grupēt vairākas iekārtas. Šis jaunievedums lieti noderēs aizmāršīgiem sadzīves tehnikas lietotājiem.


Dizains – «Shenzhen ORVIBO Electronics Co» (Zeng Guoshun, Wu Shaobin), Ķīna.

 

 

 

Foto: www.ifworlddesignguide.com

 


«Dell Canvas 27»


«Dell Canvas» ir horizontāla darba virsma, kas tostarp darbojas arī kā vertikāls datora ekrāns. Tas ir pirmais multifunkcionālais ekrāns, kas vienā iekārtā apvieno ievades ierīci un augstas kvalitātes datora monitoru, ievērojami ietekmējot radošo profesiju darbības ieradumus. «Dell Canvas» sniegtās iespējas darboties ar skārienjūtīgu ekrānu, pildspalvu, peli vai totēmu ir praktiski neierobežotas. Paredzēts dizaineru, inženieru un citu profesiju pārstāvju lietošanai.


Dizains – «Experience Design Group», ASV.

 

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus