Izstāde "Jaunieguvumi" Rīgas Porcelāna muzejā

20.06.2017.

 

Rīgas Porcelāna muzejā no šī gada 16. jūnija līdz 6. augustam ir skatāma izstāde "Jaunieguvumi".


Izstādē izlases veidā būs skatāmi zīmīgākie darbi, ar ko Rīgas Porcelāna muzejs ir papildinājis savu krājumu pēdējo piecu gadu laikā. Rīgas Porcelāna muzeja misija ir vēstīt par Latvijā radīto porcelānu – tā ražošanas tradīcijām, dizaina attīstību un mākslas procesiem no to senākajiem posmiem 19. gs. vidū līdz pat mūsdienām.

Laika posmā no 2012. līdz 2016. gadam muzeja krājums ir papildināts ar vairākiem simtiem priekšmetu, kas ļauj izteiksmīgāk hronoloģiski pārstāvēt dažādos vēstures periodus un radošo personu darbību. Ar dāvinājumu, kā arī projektu ietvaros finansētu iepirkumu palīdzību ir iespējams izvērstāk rādīt gan ietekmīgo Kuzņecova un Jesena porcelāna fabriku vēsturi 19. gadsimtā, gan arī fiksēt citas nelielās darbnīcas, kas šajā laikā darbojās Rīgā, piemēram, Jakša tirdzniecības nama mākslinieciskās kapacitātes pieaugumu. Jauniegūtie krājuma priekšmeti ļauj fiksēt plaša patēriņa produkcijas un unikālo mākslas darbu saikni. Atspoguļojas kvalitatīvās atšķirības neatkarīgas Latvijas valsts apstākļos 20. gs. 20.–30. gados salīdzinājumā ar porcelāna mākslas un ražošanas dramatiskajām pārvērtībām padomju periodā, kā arī radošas personas – rūpnīcas mākslinieka – lomu anonīmās, kolektīvās industrijas ietvaros. Kā īpaša vērtība ir minama porcelāna mākslas nosacīti jaunākā perioda – 20. gs. pēdējās un 21. gs. pirmās dekādes – autoru darbi, kas ļauj ilustrēt gan šī brīža Latvijas mākslinieku individuālo radošo jaudu, gan arī vēstī par specifiskajiem darba apstākļiem Latvijā pēc lielākā ražojošā uzņēmuma – Rīgas Porcelāna rūpnīcas – darbības beigām un kā šis fakts ir ietekmējis aktuālās tendences mūsdienu mākslā un dizainā.

Jaunieguvumi ļauj ne tikai veidot daudzveidīgāku, precīzāku un interesantāku muzeja piedāvājumu, bet arī ar deponējumu un ceļojošo izstāžu palīdzību popularizēt kultūras mantojumu visā Latvijā un ārpus tās robežām. Daļa jaunieguvumu ir jau iekļauti muzeja pamatekspozīcijā, daļa ir izmantoti izstādēs muzejā un ārpus tā. Šajā skatē, kas veltīta muzeja jaunieguvumu tēmai, skatāmi atlasīti darbi, kas visprecīzāk ļauj vēstīt par jaunieguvuma nozīmi un vērtību.

 

Avots: Rīgas Porcelāna muzejs
Attēls: Vāze. A/S “M. S. Kuznecovs” porcelāna, fajansa, māla izstrādājumu fabrika. Apgleznojuma autore Tamāra Meija. 1937. – 1940. Foto Gvido Kajons.