Izstāžu cikls "Divdabis". Jānis Borgs un Kaspars Groševs

19.04.2017.

 

No 2017. gada 5. maija līdz 28. maijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā 4. stāva izstāžu zālēs būs skatāma pirmā izstāde ciklā “Divdabis”, kurā Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs prezentēs Jāņa Borga un Kaspara Groševa darbus.



IZSTĀŽU  CIKLS  “DIVDABIS”


Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) no 2017. gada maija līdz augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā eksponēs trīs izstāžu ciklu “Divdabis”, katru nākamo reizi aicinot uz dialogu divas atšķirīgas Latvijas mākslas personības – vecākās un jaunākās paaudzes pārstāvjus – un laiktelpas.

LLMC izveidojis trīs spilgtus duetus, kuros piedalīsies ievērojami sava laika mākslinieki: Jānis Borgs un Kaspars Groševs, Atis Ieviņš un Inga Meldere, Oļegs Tillbergs un Jānis Filipovičs. Īpaši šīm izstādēm tiks rekonstruēti 20. gadsimta 70.–90. gados tapuši mākslas darbi un radīti jaundarbi, apzinot apstākļus un kontekstu, kas dažādos periodos ietekmējuši radošos procesus.

“Izstāžu zāles telpā satiksies divu dažādu laiku jeb paaudžu mākslinieki un ļaus mums kļūt par radošās mijiedarbības lieciniekiem. Tagad, kad top Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs, ir īpaši svarīgi pārskatīt mūsu neseno mākslas vēsturi un pamanīt, kurus autorus un darbus ir jāaktualizē, lai mums būtu ne tikai jauna ēka, bet arī vērtīga kolekcija,” projekta ideju komentē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese.

Izstāžu cikls tiks atklāts ar Jāņa Borga un Kaspara Groševa izstādi 4. maijā, tai sekos Ata Ieviņa un Ingas Melderes izstāde 2. jūnijā, bet noslēgumā – Oļega Tillberga un Jāņa Filipoviča izstāde 7. jūlijā. Ekspozīcijas būs aplūkojamas LNMM galvenās ēkas izstāžu zālēs 4. stāvā, tās papildinās īpaša LLMC sagatavota bērnu izglītības programma un diskusiju cikls, ko moderēs filozofs Kārlis Vērpe.

 


DIVDABIS:  JĀNIS  BORGS  un  KASPARS  GROŠEVS


Jānis Borgs ir pazīstams kā ievērojams mākslas kritiķis, tomēr plašākai publikai mazāk zināma palikusi autora mākslinieciskā jaunrade. Lai mazinātu šo plaisu, izstādē tiks izceltas Jāņa Borga radošās intereses, kas vēsta par viņu kā zīmīgu konceptuālisma celmlauzi padomju laika mākslas vidē Latvijā.

20. gadsimta 70. gadu vidū Jānis Borgs izstrādāja projektu – lielizmēra objektu Baltijas Elektrosadales centram Šmerlī, kas tā arī netika realizēts un palika skicēs dažādu laikmeta noteikto apstākļu dēļ. Šī savulaik nematerializēta iecere tiks īstenota “Divdabja” izstādē jaunā, virtuālā realitātē. Tāpat arī, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas, tiks veidota multimediju instalācija, kas pārradīs Jāņa Borga 70. gadu konceptuālo zīmējumu sēriju, kura bija paredzēta datornejaušības programmai un tika radīta laikā, kad Latvijas sabiedrībai vēl nebija pieejami datori.

Savukārt mākslinieks Kaspars Groševs izstādei veidos jaunus darbus, kuros savienos atsevišķas Jāņa Borga biogrāfijas epizodes ar individuālo radošo interešu diapazonu. Darbi tematiski izspēlēs padomju periodā pastāvošo cenzūru. Piemēram, publikācijās bieži vien nevēlamas personas tika “izdzēstas” ar tā dēvēto “palmēšanas metodi”, proti, to vietā iegleznojot kādu “palmu”. Tāpat cenzūra izpaudās kā kāda mākslas darba “likvidēšana”, padarīšana par neeksistējošu, piemēram, to vienkārši aizkrāsojot. Šādas un līdzīgas norises Kaspars Groševs konceptualizēs, ietverot tās abstraktos objektos un gleznojumu sērijā.



PAR  MĀKSLINIEKIEM


Jānis Borgs (1946) ir mākslinieks, mākslas kritiķis un kurators. Sevi dēvē par mākslas vērotāju. Beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmiju. Padomju periodā bijis saistīts gan ar oficiālās mākslas pienākumiem, gan ar mākslas norisēm, bijis žurnāla “Māksla” mākslinieciskais redaktors. No 1993. gada līdz 1999. gadam bijis Sorosa Mūsdienu mākslas centra – Rīga direktors. Autors publikācijām mākslas presē, izstāžu katalogos, kā arī izvērstiem aprakstiem par padomju oficiālās un neoficiālās mākslas norisēm, dizainu un laikmetīgo mākslu.

Kaspars Groševs (1983) ir mākslinieks, neregulāri raksta un uzstājas eksperimentālas mūzikas koncertos, ir “Four To Seven (427)” galerijas līdzdibinātājs un kurators. Absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu. Nesenākās personālizstādes: “Dancing Water” (kopā ar Ievu Krauli, 2016) galerijā “Futura” Prāgā; “Nebija wi-fi, tāpēc es sāku gleznot” (2016) K. K. fon Stricka villā Rīgā; “Qu'est-ce que ça peut faire tout ça” (kopā ar Ievu Krauli, 2015) galerijā “Shanaynay” Parīzē; “OAOA (Jūras griesti)” (kopā ar Oļu Vasiļjevu, 2014) teātra namā “Jūras Vārti” Ventspilī; “00:10:00:00” (2013) kim? Laikmetīgās mākslas centrā Rīgā; “I/O. Without Enemies” (2011) kim? Laikmetīgās mākslas centrā Rīgā.

 


IZSTĀŽU  CIKLA  “DIVDABIS”  KURATORES:
Solvita Krese, Inga Lāce, Andra Silapētere, Diāna Popova, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs

 

 

Avots: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Attēls: Kaspars Groševs. Bez nosaukuma. 2017. Kolāža. Attēls no Kaspara Groševa personīgā arhīva