Keramikas nodaļas absolventes Elīnas Titānes personālizstāde "Baltās pēdas"

30.01.2015.

 

Keramikas nodaļas absolventes Elīnas Titānes personālizstāde "Baltās pēdas" skatāma Rīgas Porcelāna muzejā no 30. janvāra līdz 22. martam.

 

“Jaunajā baltajā gadā, baltajā sniegā aiz sevis atstāt tikai baltas pēdas..”. Gada iesākuma un porcelāna izstādes kontekstā šim vēlējumam ir daudzslāņaina nozīme.

 

Izstāde “Baltās pēdas” Rīgas Porcelāna muzejā atspoguļo Elīnas Titānes pēdējo 6 gadu veikumu porcelānā, iekļaujot arī darbus, kas aktuāli un svaigi šobrīd. Tā veidota kā noslēgts radošās darbības nogrieznis, reprezentējot galvenās daiļrades tendences un attīstību jaunākajos darbos.

 

Elīna Titāne strādā ar visiem keramikas materiāliem (porcelāns, dažādas akmens masas, šamots un māls). Māksliniecei ir saistoši veidot vizuālus tēlus, izmantojot iespējas un atšķirības, kuras piedāvā līdzīgie un vienlaikus tik dažādie keramikas materiāli. Porcelāns ir viskaprīzākais no keramikas materiāliem, tā skaistumā slēpjas aristokrātisks smalkums un reizē grūts un pacietīgs tehnoloģisks darbs. Strādāt ar porcelānu, jo īpaši veidot, ir izaicinājums jebkuram jomas profesionālim. “Man radošais process ir atklājumu ceļš, kas rada prieku aizvien no jauna. Nozīmīgāka par rezultātu ir pati virzība. Manuprāt, process ir mākslinieka ieguvums, bet rezultāts – skatītāja,” saka māksliniece.

 

Elīna Titāne 2002.gadā veiksmīgi absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Keramikas nodaļu un 2008.gadā Latvijas Mākslas Akadēmiju, tagad ir viena no izcilākajām un pazīstamākajām jaunās paaudzes māksliniecēm Latvijas mūsdienu keramikā, kura apliecinājusi savu talantu un augsto profesionalitāti nozīmīgās izstādēs un starptautiskos simpozijos. Māksliniecei izveidojies pārliecinošs un atpazīstams rokraksts - virtuozi un ažūri mākslas darbi, kas no vienas puses rada asociācijas ar dabas formām, no otras puses ar savu konceptuālo pamatotību un kontemplatīvo raksturu nes spēcīgu idejisko un intelektuālo slodzi.

 

Tikšanās ar Elīnu Titāni ciklā „Mākslinieks runā” 27. februārī 17:00.

 

 

Avots: Rīgas Porcelāna muzejs