Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas atklāšana

25.04.2016.

 

4. maijā plkst. 10:00 notiks Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas atklāšana pie restaurētās muzeja ēkas. Aicināts ikviens interesents!



Apmeklētājus sagaidīs jauna pastāvīgā ekspozīcija: 

"Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts" (vēsturiskās ēkas 2. un 3. stāvā).

 

Kā arī divas jaunas izstādes, veltītas nozīmīgiem Latvijas māksliniekiem:

> "Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība" (Lielajā izstāžu zālē jaunajā apakšzemes piebūvē);

> "Boriss Bērziņš (1930 - 2002). Sudrabs/zelts" (vēsturiskās ēkas 4.stāva izstāžu zālēs). 

 

Jaunā pastāvīgā ekspozīcija "Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts" pirmo reizi aptvers Latvijas mākslas vēstures kopainu divu gadsimtu garumā. Tā būs mūsdienīga un apmeklētājiem draudzīga ekspozīcija, iekārtota pēc hronoloģiski stilistiskā principa. Ekspozīcija veidos stāstījumu par Latvijas mākslas vēsturi, izceļot nozīmīgākos darbus, skaidrojot to jēgu un māksliniecisko vērtību, kā arī kultūrvēsturisko un sociālo kontekstu. Īpašs jaunums būs ilgāku laiku neeksponēti  mākslas darbi no muzeja kolekcijas, kas radīti laika periodā pēc otrā pasaules kara, kamēr Latvija bija Padomju Savienības sastāvā, līdz 2000. gadam, iekļaujot pirmo desmitgadi pēc neatkarības atgūšanas. Ekspozīcijā centrālā loma būs ierādīta pašiem mākslas darbiem, bet tos ietvers multimediāla infrastruktūra un pastāvīgi pieejama informācija par ekspozīcijā redzamo vairākos izziņas līmeņos, kas paplašinās skatītāja pieredzi, vienlaikus netraucējot novērtēt unikālos priekšmetus no muzeja kolekcijas. Jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā būs aptuveni 500 mākslas darbi no muzeja kolekcijas un tā atradīsies muzeja vēsturiskās ēkas 2. un 3. stāvā.

Jaunā apakšzemes izstāžu zāle tiks atklāta ar izcila Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķa Miervalža Poļa personālizstādi "Ilūzija kā īstenība" (04.05.-24.07.2016). Izstāde būs pirmā tik plašā, visus autora radošās darbības periodus reprezentējošā darbu skate, liecinot par daudzām nozīmīgām epizodēm Latvijas mākslā pēdējo četrdesmit gadu laikā. Izstādē eksponēti gandrīz 200 mākslas darbi – gleznas, zīmējumi, kolāžas, kā arī plašs dokumentālais materiāls, kas strukturēts vairākās tematiskās sadaļās. Visplašāko izstādes daļu veido Miervalža Poļa gleznotie portreti. Šis žanrs mākslinieku saistījis jau kopš studiju gadiem un pakāpeniski kļuvis par vienīgo viņa glezniecībā. Daudzi no šiem portretiem tiks publiski eksponēti pirmo reizi.

Atjaunotajā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā 4. stāva izstāžu zālēs būs skatāma izcilā latviešu mākslinieka Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstāde "Sudrabs/zelts" (04.05.-28.08.2016.). Boriss Bērziņš (1930–2002) ir viens no redzamākajiem pārstāvjiem Latvijas 20. gadsimta otrās puses kultūrainā. Vienmēr bijis aktīvs un sabiedrisks, atsaucīgs un humora pilns, vērojis dzīvi un mākslu, domājis, vērtējis un gleznojis, visā dzīves garumā mērķtiecīgi risinot sev pašam izvirzītos uzdevumus. Saskaņā ar gleznotāja testamentu Latvijas Nacionālais mākslas muzejs saņēma mantojumā viņa radošo darbu kolekciju. Bagātīgais darbu klāsts sniedz pārliecinošu priekšstatu par meistara ražīgā mūža veikumu, kur spilgti iezīmējas viņa talanta un esības uztveres savdabība.

 

Apmeklētāju ērtībām tiks piedāvātas mūsdienīgas ekspozīciju un izstāžu interpretācijas un izziņas iespējas, bezvadu interneta pieslēgums, atpūtas zonas pastāvīgajās ekspozīcijās, kafejnīca un suvenīru veikals. Muzejs būs pieejams ģimenēm ar bērnu ratiņiem un apmeklētājiem ratiņkrēslos.

 

 

Šajā dienā muzejā būs bezmaksas ieeja un muzejs strādās līdz plkst. 18:00, ieeja muzejā līdz plkst. 17:30.

 

 

Avots: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Attēls: Publicitātes foto