Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas izstāde

31.03.2017.

 

 

No 4. marta līdz 9. aprīlim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ir skatāma Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas finālistu izstāde. Ekspozīcija atspoguļo divdesmit darbus, ko starptautiska konkursa žūrija ir atzinusi par labākajiem vairāk kā simtu četrdesmit pieteikumu vidū. Līdzās mērķim prezentēt konkursa rezultātus, izstāde koncentrējas uz sabiedrības izglītošanu un veicina jēgpilnu diskusiju par dizainu. Ikviens izstādes apmeklētājs ir aicināts aktīvi līdzdarboties - pētīt, formulēt un paust personīgu vērtējumu par dizaina nozarē notiekošo.

 

 

Latvijas Nacionālas dizaina gada balvas izstāde. Foto: Kristiāna Zelča

 


Izstādes saturu veido atšķirīgi eksponāti, kas variē no laivas, modes kolekcijas un traukiem līdz izstāžu dizainam, zīmola identitātei un virtuālām aplikācijām. Visplašāk pārstāvēts ir produktu un ekspozīcijas dizains, un gandrīz puse no izstādītajiem projektiem ir skatāma taustāmu priekšmetu veidā. Reālie eksponāti ļauj apmeklētājam aplūkot, pētīt un pieskarties produktam, savukārt atlikušo pieteikumu virtuālā klātbūtne aicina vērtējumu balstīt uz mazāk tradicionāliem priekšstatiem par dizainu. Atšķirīgie izstādes vēstījuma formāti ļauj vērotājam apjaust mūsdienu dizaina daudzējādo dabu - dizains var būt velosipēds, mikrofons un soma, taču ne mazākā mērā arī process, pakalpojums vai virtuāls rīks.

 

 

Latvijas Nacionālas dizaina gada balvas izstāde. Foto: Kristiāna Zelča

 


Sīkākas ziņas par katru fināla projektu sniedz informatīvs stends ar aprakstu, attēliem un video materiālu, ko, piesakoties konkursam, ir iesniedzis katrs projekta izstrādātājs. Informāciju papildina arī žūrijas komentārs - īss un konstruktīvs katra darba vērtējums jeb pamatojums tam, kādēļ konkrētā dizaina ideja ir starp divdesmit labākajām. Tas, kas stendu apkopojumā pietrūkst, ir vizuāls žūrijas viedokļa atspoguļojums. Jāatzīmē, ka komentāru lieliski papildinātu atbilstoši vērtēšanas kritērijiem sastādītas diagrammas un grafiki, kas atstātu mazāku interpretācijas iespēju par vārdos paustu atzīmi un izglītotu sabiedrību, ka dizains mūsdienās ir uz faktiem un pierādījumiem balstīta nozare.

 

 

Latvijas Nacionālas dizaina gada balvas izstāde. Foto: Kristiāna Zelča

 

 

Simboliska ekspozīcijas kulminācija norisinās attālākajā izstāžu zāles daļā, kas reiz muzeja ēkā ir funkcionējusi kā baznīcas altāra daļa. Šeit spožās prožektoru gaismās ir izvietots darba galds, kas aicina apmeklētājus izvērtēt izstādē apskatīto. Uz galda atrodas kartiņas ar atšķirīgiem īpašības vārdiem, ar kuriem mēdzam saistīt labu dizainu. Izstādes apmeklētājs kļūst par pilntiesīgu vērtētāju - no piedāvātajām kvalitātēm viņš atlasa sev būtiskākās mērvienības, kas, viņaprāt, ir attiecināmas uz izdevušos dizaina projektu. Šķietami vienkāršais uzdevums ir āķīgs - sarindot prioritārā secībā pozitīvās īpašības, par kurām ikdienā, vērtējot dizainu, ierasti aizdomājamies vien tad, kad jūtam to iztrūkumu, nav vienkārši. Promejot apmeklētājs ir aicināts apkopot redzēto un nobalsot par savu personīgo dizaina favorītu.

 

 

Datu vizualizācijas rīks Infogram. Foto: Kristiāna Zelča

 


Līdzās izstādes norisei Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs aktīvi rīko saistītus izglītojošus pasākumus, aicinot uz publiskām diskusijām gan balvas organizatorus, gan uzvarētājus, gan dizaina vērtētājus. 29. marta vakarā "Vārds dizainam" pasākumu cikla ietvaros muzeja skatuve tika nodota balvas uzvarētājiem - trim runātājiem, kas ne tikai pārstāvēja atšķirīgas dizaina jomas, bet katrs atspoguļoja individuālu dizaina redzējumu. Infogram pārstāvis Jānis Godiņš sava uzrunā koncentrējās uz starpdisciplināras un internacionālas komandas darbu un dizaina principu nozīmi uzņēmuma darbībā. Infogram veido vairāk nekā trīsdesmit cilvēku komanda no astoņām dažādām valstīm, kuras izstrādātā produkta - datu vizualizācijas rīka - lietotāju skaits sasniedz 3 miljonus. Ar darbu "Civilizācijas nospiedumi" iepazīstināja izstādes kuratore Zane Zajančkauska, stāstot par izaicinājumiem internacionālas nozīmes projekta izstrādē un par to, kā rūpīgi modelēts dizains var kļūt par vērtīgu komunikācijas rīku starp lietotāju un specifisku izpētes tēmu. Trešās vietas ieguvējs - "Brum Brum" dibinātājs Krišjānis Jermaks iepriecināja ar aizraujošu personīgo stāstu un vērsa uzmanību uz Latvijas ražota produkta nozīmi starptautiskā kontekstā. Bērnu ritentiņa izstrādei bija nepieciešami vairāki eksperimentu gadi, un saņemtais apbalvojums ir apliecinājums par darbības virziena pareizumu.

 

 

Ekspozīcijas dizains "Civilizācijas nospiedumi". Foto: Kristiāna Zelča

 


Pirmās Nacionālās Dizaina gada balvas laureātu darbi ir aizraujoši atšķirīgi, un šo projektu izcelšana pārējo vidū ir bijis zīmīgs starptautiskas žūrijas komandas žests un aicinājums raudzīties uz dizaina nozari plašāk, kā iespējams esam raduši. Izmantojiet iespēju - iepazīstieties ar izstādes saturu, diskutējiet un vērtējiet paši!

 

 

Bērnu balansa ritenītis "Brum Brum". Foto: Kristiāna Zelča

 

 

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus