Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA norisināsies koncerts Skaņu reformācija

22.02.2017.

 

Šī gada 6. martā plkst. 19.00 Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA (Doma laukumā 6, Rīgā) un Nepieradinātās mūzikas biedrība SKAŅU MEŽS aicina uz koncertu “Skaņu reformācija”, ko, aizsākot koncertsēriju “Ziemeļnieces eksperimentālajā mūzikā”, muzeja ātrijā sniegs somu psihedēliskā folka mūziķe Lau Nau kopā ar zviedru brīvās improvizācijas duetu – Līsu Ulēnu (klavieres) un Nīnu de Heniju (kontrabass).

 

Jēdziens “reformācija” cēlies no latīņu valodas vārda “reformatio”, kas nozīmē “pārveidošana, pārkārtošana”. Mūzikas vēsturē Reformācija saistās ar baznīcas mūzikas attīstību, īpaši – Lutera laika garīgās mūzikas skaņdarbiem. Lietojot šo terminu plašākajā izpratnē, varam domāt par mūzikas evolūciju un to, kā viens otru nomainījuši publikas iemīļoti mūzikas stili, instrumenti, komponisti un mūziķi, ik reizi veicot savdabīgu “reformācijas” procesu. Turklāt būtiski atcerēties, ka gandrīz katra jauna tendence mūzikā vai mākslā savulaik sākusies kā eksperiments, autoram meklējot oriģinālus izpausmes veidus.

 

Koncerta “Skaņas reformācija” apmeklētājiem būs iespēja ieklausīties mūsdienu skandināvu eksperimentālajā mūzikā. Tajā dzirdamās izpildītājas guvušas klasisku muzikālo izglītību, tomēr savu profesionālo ceļu turpinājušas, kultivējot netradicionālu, taču vilinoši pievilcīgu un intriģējošu klasisko mūzikas instrumentu skanējumu.

 

Lau Nau (Lau Nau) un Līsas Ulēnas (Lisa Ullén) / Nīnas de Henijas (Nina de Heney) dueta priekšnesumi aizsāk “Skaņu meža” koncertsēriju “Ziemeļnieces eksperimentālajā mūzikā”, kas ilgs visu 2017. gadu un iepazīstinās ar izcilām Ziemeļvalstu mūziķēm. Projekts ilustrē faktu, ka Ziemeļvalstu eksperimentālajā mūzikā, kas citviet ir vīriešu dominēts lauks, ar panākumiem darbojas ievērojams skaits sieviešu.

 

Uz koncertu Mākslas muzejā RĪGAS BIRŽA aicināts ikviens interesents!
Ieeja bez maksas.

Pasākumu atbalsta Kulturkontakt Nord.


PAR MĀKSLINIECĒM


Somu dziedātāja, dziesmu autore, kino mūzikas komponiste, producente Lau Nau jeb Laura Naukarinena (Laura Naukkarinen, 1980), kura uzstāsies ar savu trio, ir viena no interesantākajām šī brīža psihedēliskā folka pārstāvēm pasaulē. Autores rakstītās dziesmas ir pildītas ar kinematogrāfiski plašu redzējumu, viņas skaņu pasauli veido trausla, spektrāla citādība. Laura Naukarinena darbojas arī atzinību guvušajās somu psihedēliskā folka un improvizācijas grupās “Avarus” un “Kiila”.

 

Līsa Ulēna (Lisa Ullén, 1964) ir Korejā dzimusi pianiste, komponiste. Dzīvo un strādā Stokholmā, Zviedrijā. 20. gadsimta 90. gadu beigās Līsa Ulēna beigusi Stokholmas Karalisko mūzikas akadēmiju, kur studējusi klasisko klavierspēli. Kopš 90. gadu beigām māksliniece veltījusi sevi brīvajai improvizācijai un mūsdienu klasiskajai un eksperimentālajai mūzikai, sadarbojoties ar tādām mūziķēm kā kontrabasiste Nīna de Henija, čelliste Okjungu Lī, saksofoniste Lote Ankere un indīpopa dziedātāja Mariama Valentīna.

 

Kontrabasiste Nīna de Henija (Nina de Heney, 1962) jau vairākus gadus darbojas Zviedrijas brīvās improvizācijas pasaulē. Līdzās solo priekšnesumiem un albumu sērijai, duets ar Līsu Ulēnu ir viens no viņas ilgstošākajiem projektiem. Māksliniece uzaugusi Šveicē, studējusi Jaunanglijas konservatorijā Bostonā, turpinot mācības Gēteborgas konservatorijā, kur ieguvusi solistes diplomu.

 

Nīnas de Henijas izdotie albumi vairākas reizes nominēti Zviedrijas Džeza mūzikas balvai, 2012. gadā viņa saņēmusi Gada džeza mūziķes titulu. 2010. gadā iznākušais solo albums “III” uzskatāms par mākslinieces iespaidīgāko veikumu. Ietekmīgais džeza un improvizētās mūzikas kritikas portāls “AllAboutJazz” novērtējis ierakstu ar piecām zvaigznēm, piebilstot, ka “šīs meistarīgās improvizācijas liek de Henijai izcelties pat solo kontrabasa improvizētāju elitē, kurai pieskaitāmi arī Berijs Gajs, Bārs Filipss, Marks Dresers un Žoele Leandrē.”

 

 

Avots: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Foto: Sāmi Sanpakila (Sami Sänpäkkilä), Lau Nau (Lau Nau, Laura Naukkarinen).