Satiec savu meistaru!

31.03.2016.

 

No 2016. gada 1. līdz 3. aprīlim visā Latvijā jau astoto reizi notiks Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas pasākums "Satiec savu meistaru!".

 

Vairāk nekā 150 vietās mācekļus pie sevis aicinās tautas lietišķās mākslas meistari, stāstnieki, teicēji un muzikanti. Šogad pasākumā īpaši liels skaits dalībnieku pievērsušies tautastērpu darināšanai, uz ko, iespējams, rosinājis arī Latvijas Nacionālā kultūras centra īstenotais projekts „Katram savu tautastērpu”.

 

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā „Eiropas amatu prasmju dienas”. 

 

Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs. Aizvadītajos gados pasākumu „Satiec savu meistaru!” Latvijā apmeklējuši 18 tūkstoši dažādu paaudžu interesentu, un katru pavasari tas ir notikums, ko gaida dažāda vecuma un sociālo grupu pārstāvji, ģimenes, cilvēki ar priekšzināšanām un tādi, kas tikai tagad nolēmuši iemācīties kaut ko jaunu, pilnveidot sevi, savas prasmes.

 

Pasākuma būtība - vēstīt plašākai sabiedrībai par cilvēku, par viņa zināšanām un prasmēm, kas saglabātas un pārmantotas no paaudzes paaudzē. Pasākuma forma ir brīva, meistari rīko meistardarbnīcas, individuālas nodarbības, atvērtās darbnīcas, paraugdemonstrējumus, lekcijas, priekšlasījumus, koncertus vai dančus u.tml.

 

„Projekta laikā visā Latvijā iespējams sastapt dažādu paaudžu cilvēkus, kurus viņu zināšanu, prasmju un patības dēļ varam dēvēt par nacionālajiem dārgumiem, jo ar to esam savdabīgi un īpaši citu pasaules kultūru vidū. Mēs ļoti vēlētos, lai pēc zināma laika sabiedrībā būtu ierasta prakse, ka tradicionālo prasmju zinātāji ir gaidīti ikvienā izglītības iestādē, sadarbībā ar viņiem top tradīcijās balstīti slaveni preču un pakalpojumu zīmoli un mūsu valsts ir tīkams galamērķis tūristiem nolūkā iepazīt Latviju kā daudzveidīgas un bagātas kultūras zemi,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte.

 

 

Informācija par meistariem un norisēm

 

Avots: Satiec Savu Meistaru