Seminārs "Modes Dizains vai prāta dizains"

24.05.2016.

 

Piektdien, 3. jūnijā plkst. 13:00 MVT Vasaras Mājā, Kalnciema ielā 36/38, Rīgā, Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina Diplomandu dienu ietvaros rīko semināru "Modes Dizains vai prāta dizains".

 

Semināra ideja ir radusies, reaģējot uz cilvēku paradumu pirkt lēti, valkāt ātri un atkal atgriezties veikalā. Mūsdienu modē viens ir skaidrs – viss mainās, un pārmaiņu temps palielinās. Ja tu nevēlies atpalikt, tev ir jāpasteidzas. Tāda ir šodienas patērēšanas filozofija. Bet vai tomēr? Paralēli mūsdienu sasteigtajai pasaulei un mūžīgajai steigai pastāv kustība par lēnumu "Slow Fashion". Tā aizstāv ideju, ka mūsu pamata vajadzības nekad nemainīsies un cilvēka mūžam būtu jārit lēnākā tempā.

 

Tādēļ lietderīgi ir rosināt diskusiju par resursu efektīvu cirkulāro ekonomiku un modes industrijas kaitīgo ietekmi uz ekosistēmām gaisā, ūdenī un uz zemes. Par resursus saudzējošu saimniekošanas modeli un to, kā veicināt resursu ilgtspējīgu izmantošanu modes industrijā.

 

 

Seminārā ar lekcijām piedalās:

 

  • Modes vēsturniece Emīlija Amena (Emilie Hammen);
  • Modes dizainere Korīna Gertsa (Corina Gertz);
  • Maison Luciano Soprano radošais direktors Alesandro Turci (Alessandro Turci);
  • MBA un dizaina domātājs Emīls Rode.

 


Moderators: LMA Dizaina stratēģis Jānis Gailītis

Semināra valoda: angļu valoda

 

Emīlijas Amenas priekšlasījums "Vai slow design ir savienojams ar modi?": Jau no 19.gs. vidus modes, bet jo īpaši augstās modes, definīcija ir bijusi cieši saistīta ar izcilām rokdarbu prasmēm. Tomēr jāatzīmē, ka modes jēdziens pirmkārt ir sinonīms nemitīgām pārmaiņām, kas gaumes nepastāvīgumu izvirza par modes pamatprincipu. Tas ir paradokss, kas ir dzīvs arī mūsdienās, tikai vēl izteiktākā veidā. No vienas puses darbojas prasmju saglabāšanas loģika, bet no otras, luksusa preču industrijas reklāma, kā arī ražošanas un preču patēriņa ātrums.

 


Pasākumu apmeklēšana ir bezmaksas, tomēr ierobežotā vietu skaita dēļ pasākuma organizatori lūdz reģistrēties mājaslapā

 

 

 

Avots: Latvijas Mākslas akadēmija