Tapio Virkalas izstāde "Dzeja stiklā, porcelānā un sudrabā"

05.10.2017.

No 2017. gada 13. oktobra līdz 5. decembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma izcilā somu dizainera Tapio Virkalas darbu izstāde "Dzeja stiklā, porcelānā un sudrabā".


2017. gadā Somijas Republika svin savas neatkarības 100. gadadienu. Šim notikumam par godu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā sadarbībā ar Somijas Stikla muzeju (Riihimäki) un Somijas Republikas vēstniecību Latvijā tiek rīkota vērienīga Somijas dizaina klasiķa Tapio Virkalas (Tapio Wirkkala, 1915–1985) daiļradei veltītā izstāde. Tapio Virkala ir Somijas dizaina ikona, kas iedvesmojusi vairāku paaudžu māksliniekus ne tikai Somijā, bet arī pasaulē. Izstāde pirmo reizi Latvijā sniedz unikālu iespēju iepazīties ar meistara darbu plašo klāstu no Stikla muzeja un privātkolekcionāra Kyösti Kakkonen krājuma.

Tapio Virkala ir viens no ievērojamākajiem un daudzpusīgākajiem somu dizaineriem un arhitektiem. Savos darbos viņš vienmēr centies demonstrēt dzimtās zemes skaistumu un īpatno atšķirību. Paši somi viņu uzskata par sinonīmu terminam "Somijas modernais dizains" un ierindo galveno modernā dizaina figūru vidū rūpnieciskā dizaina nozarē. Mākslinieka radošais devums ir ļoti plašs – diapazonā no plastmasas kečupa pudelēm un metālmākslas objektiem līdz stikla un porcelāna priekšmetiem, kā arī saplāksnī dizainētām mēbelēm. Kopš 20. gadsimta 50. gadiem autors strādājis arī tēlniecības jomā, radot dažādus inovatīvus abstrakta rakstura objektus no saplākšņa. Jāpiebilst, ka Tapio Virkala ir 1955. gada izlaiduma banknošu – Somijas marku – autors.

Mākslinieka radošums izpaudies dažādās jomās – gan veidojot izstāžu darbus, gan izpildot rūpnieciskā dizaina pasūtījumus. Viņš ir piedalījies un saņēmis atzinības neskaitāmās starptautiskās izstādēs, to skaitā nozīmīgajās Milānas triennālēs.

Ekspozīcija Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā koncentrējas uz meistara izcilajiem sasniegumiem stikla mākslā, porcelānā un sudrabā. Izstādē apmeklētāji varēs iepazīties ar aptuveni 500 Tapio Virkalas dizaina priekšmetiem, kas 40.–80. gados tapuši ražotnēm "Iittala" (stikls) un "Kultakeskus Oy" (sudrabs) Somijā, kā arī 
“Rosenthal” rūpnīcai (porcelāns un stikls) Vācijā.
 

Avots: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

Foto: publicitātes foto