Izstāde "Baltijas valstu dizaina izcilības"

07.03.2016.

 

No 15.-30. martam Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC RDMV) izstāžu zālē skatāma izstāde "Baltijas valstu dizaina izcilības". Izstāde sniedz ieskatu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dizaineru darbos, kas pēdējās desmitgades laikā ieguvuši balvas vai īpašās atzinības apbalvojumus starptautiskajā dizaina konkursā "Red Dot".

 

 

"Red Dot" balva ir viena no pasaules nozīmīgākajām starptautiskajām atzinībām. To ik gadu rīko Ziemeļreinas-Vestfālenes Dizaina centrs Esenē (Vācija). Balvas mērķis ir sniegt atzinību par izciliem dizaina darbiem un parādīt dizaina attīstības virzienus un tendences. Kopš 1955. gada balva tiek piešķirta plaša spektra dizaina darbiem, iekļaujot gan modes, sadzīves aprīkojuma, mēbeļu, gan elektronikas un automomašīnu dizaina produktus. Pieteikumus balvai var iesniegt trīs lielās disciplīnās – Red Dot balva: produktu dizains, Red Dot balva: komunikāciju dizains un Red Dot balva: dizaina koncepts ("Red Dot Award: Product Design", "Red Dot Award: Communication Design", "Red Dot Award: Design Concept").

 

Konkurence balvas iegūšanai ir ārkārtīgi liela. Par to liecina 2015. gadā vien 56 valstu dalībnieku 4928 iesniegtie pieteikumi 31 kategorijā. Žūrijas komisijā, kas izvērtē iesniegtos pieteikumus, ir gan starptautiski atzīti dizaineri, gan nozares žurnālisti un mācībspēki. Tas ļauj uzskatāmi monitorēt dizaina attīstības tendences un noturēt balvas augstos kvalitātes standartus.

 

Baltijas valstu dizaineri arvien biežāk izvēlas piedalīties starptautiski nozīmīgos dizaina konkursos, jo iegūtās balvas veicina ne vien starptautisku atpazīstamību, bet sniedz iespēju savus produktus veiksmīgi mārketēt pasaules tirgos. Latvijā Red Dot balvu ieguvuši: An&Angel stikla trauki, RigaChair sēdmēbeles, Cliqishere drēbju pakaramie, Maijas Rozenfeldes veidotais iesaiņojuma dizains Mighty Nuts Pistachios.

 

Igaunijā pēc neatkarības atjaunošanas, par vienu no pirmajiem balvu ieguvējiem Baltijas valstīs kļuva Martins Pērns (Martin Pärn), kurš balvu saņēma 1997. gadā par saliekamu biroja galdu. 2016. gadā Martins jau kļuvis par vienu no Red Dot žūrijas komisijas dalībniekiem. Igaunija var lepoties arī ar visai neseniem sasniegumiem – Mihela Mazo (Mihkel Masso) radītā saunas krāsns īpašo atzinību ieguva 2015. gadā, bet iepriekšējos gados balvas saņēmuši – Kaidi Plūmipū (Kaidi Ploomipuu, Narma) par grīdas segumu, Jūlija Marija Kinnapa (Julia Maria Künnap, Mari) par bērnu krēslu, un, arī 2007. gadā atzinīgi novērtēta grafikas identitāte restorānam Kaerajaan, ko veidojis Hannes Unts (Hannes Unt, Lovevool).

 

Balvas vai īpašās atzinības apbalvojumus saņēmuši salīdzinoši daudz Lietuvas dizaina produkti: Rita Kazokaite Kaupeliene - sporta apģērbs topošajām māmiņām (balva), EMKO galds My writing desk (balva) un Foldin plaukts (īpašā atzinība), MyFeltBoots – apavi (īpašā atzinība), Contraforma (balva) par mēbeļu komplektu Logo, Grigo par melnozola grīdas segumu (balva), Tonearms par plašu atskaņotāju (balva), bet dizaina koncepta balvas pēdējos divos gados ieguvuši: Adamonīte Barbora (Adamonytė Barbora), Aušrīne Augustinaite (Ausrine Augustinaite), Ignass Survila (Ignas Survila), Tomass Jankauskas (Tomas Jankauskas).

 

Informāciju sagatvoja: Daina Vītoliņa

Dizaina informācijas centrs

 

 

Izstādes norises laiks: 15. marts - 30. marts

 

Izstādes norises vieta: PIKC RDMV izstāžu zāle, K. Valdemāra iela 139, Rīga

 

Izstāde atvērta: darba dienās no plkst. 9:00 - 17:00

 

Izstādes veidotāji: Dizaina informācijas centrs sadarbībā ar PIKC RDMV, iekārtojums: dizaina birojs “Pieci Ezeri”.

 

Atbalsta: VKKF, īpašs paldies Audrone Drungilaite, Dizainoforumas, Maris Takk, Eesti Disainikeskus

 

Informācijas resursi internetā: Red Dot Design Award


Publicitātes foto: An&Angel, DECO stikla trauki (Latvija), Hoom saunas krāsns (Igaunija), Reed Muse 3C plašu atskaņotāja pacēlājmehanisms (Lietuva). 

 

 

Skatīt foto galeriju >