"Architecture of Necessity" 2016 atzinība Lāčplēša ielas 55 rekonstrukcijas projektam

10.06.2016.

 

Zviedrijas Virserum Mākslas Muzejs paziņojis rezultātus Architecture of Necessity balvai 2016, un laureātu vidū ir arī Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" Lāčplēša ielas 55 rekonstrukcijas projekts, kuru īstenoja Zaigas Gailes Birojs. Apsveicam!

 

Architecture of Necessity (tulkojumā no angļu val. – nepieciešamā arhitektūra) ir starptautisks ilgtspējīgu sabiedrisko ēku konkurss, kas norisinās reizi trīs gados. Konkursā iespējams pieteikt būves un pilsētvides attīstības projektus ar sabiedrisku funkciju. Pieteikumus iesniegt bija aicināti gan arhitektu biroji un būvfirmas, gan pašvaldības, kā arī citi nozares profesionāļi un administratīvie pārstāvji.

 

Šogad žūrija no visiem iesniegtajiem pieteikumiem izvēlējās 3 konkursa uzvarētājus un piešķīra 5 goda atzīnības, to vidū arī Lāčplēša ielas 55 rekonstrukcijas projektam. Žūrijas sastāvā bija nozares profesionāļi no Zviedrijas, Igaunijas un Dānijas.

 

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas rekonstrukciju Lāčplēša ielā 55 īstenoja Zaigas Gailes Birojs (Latvija). Rekonstrukcijas projekta galvenā ideja bija maksimāli tuvu oriģinālam atjaunot 19. gadsimta sākuma koka ēkas arhitektonisko klātbūtni, un tajā pašā laikā izveidot to atbilstošu 21. gadsimta vajadzībām. 

 

Žūrijas atzinība piešķirta par 200 gadus sena skolas koka ēkas Rīgā rekonstruēšanu un pielāgošanu mūsdienu vajadzībām, tādējādi atgūstot ēkas telpisko struktūru, atsedzot guļbūvi un tās īpašības, kā arī ieviešot jaunus papildinājumus, saglabājot tradicionālo malkas krāsns apkuri.

 

Saskatot Rīgas koka arhitektūras mantojuma arhitektonisko un kultūrvēsturisko vērtību, 2000. gadā Europa Nostra piedāvāja finansiālu un profesionālu atbalstu Rīgas vēsturiskās koka apbūves saglabāšanas aktualizēšanā un īstenošanā, un ierosināja Rīgas pilsētai kopīgiem spēkiem atjaunot kādu vērtīgu koka māju pilsētas centrā. Atjaunošanai tika izraudzīta Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas ēka Lāčplēša ielā 55, kas celta 1819. gadā kā Katrīnas skola. Starptautiskā sadarbības projekta mērķis bija izcelt Rīgas koka arhitektūras unikālās īpašības un mainīt sabiedrības attieksmi pret koka mantojumu, kā arī demonstrēt mūsdienīgu pieeju vecu koka ēku rekonstrukcijā un restaurācijā. Arhitektes Zaigas Gailes birojs 2001. gadā izstrādāja skolas ēkas atjaunošanas projektu, desmit gadu laikā tas divas reizes tika pārskatīts un aktualizēts, līdz 2011. gadā saņēma ERAF finansējumu, un sākās atjaunošanas darbi. Ēkas rekonstrukcija tika pabeigta 2013. gada decembrī, un 2014. gada maijā Latvijas arhitektūras Gada skatē projekts ieguva Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu – žūrija novērtēja tā konceptuālo ieceri un realizāciju kā jūtīgu un pārlaicīgu visaugstākā līmeņa arhitektūras darbu.


Skolas ēkas vēsture un atdzimšana dokumentēta arī grāmatā "Koka māja. Wooden House". Grāmatā apkopoti stāsti un vizuālas liecības par skolu un dzīvi tajā no Katrīnas skolas laikiem līdz rekonstrukcijai – Rīgas un Tartu arhīvu materiāli, ēkas oriģinālie rasējumi, dažādu laiku ēkas uzmērījumi, plāni, zīmējumi, dokumenti, fotogrāfijas, bijušo un tagadējo audzēkņu un pedagogu atmiņas un mācību darbu reprodukcijas, Europa Nostra dalībnieku vēstules – akcentējot ēkas vietu Rīgas kultūrtelpā un lomu Eiropas arhitektūras kontekstā. Zaigas Gailes detalizēti aprakstītā ēkas atjaunošanas projekta koncepcija un gaita atklāj arhitektes biroja darba filozofiju un piedāvā metodisku materiālu arhitektūras mantojuma saglabāšanā.

 

Konkursa uzvarētāji balvas saņems 2016. gada 29.-30. jūnijā WOOD SUMMIT SMÅLAND ietvaros.

 

 

Avots: Virserums Konsthall