Cimzes balvu šogad saņems RDMV pedagogs Jānis Brants

15.04.2016.

 

Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) iedibināto Cimzes balvu izcilākajiem kultūrizglītības skolotājiem 2016. gadā saņems Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (RDMV) pedagogs Jānis Brants un Rīgas Doma kora skolas (RDKS) skolotāja Maija Kurme.

 

Jānis Brants ir Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas (RDMV) Metāla izstrādājumu dizaina programmas pedagogs kopš 1985. gada, ilgu laiku bijis šīs programmas vadītājs, kopš 2005. gada – arī RDMV direktora vietnieks radošajā darbā. Viņa vadībā Metāla izstrādājumu dizaina nodaļa ir izveidojusies par spēcīgu līderi jauno profesionāļu sagatavošanā. Pateicoties Jāņa Branta pedagoga talantam, vairāki absolventi ir guvuši izcilus profesionālus panākumus, savukārt citi kļuvuši par kolēģiem – skolotājiem RDMV. Jāņa Branta bijušo audzēkņu vidū ir labi pazīstami metālmākslinieki Māris Šustiņš, Uģis Gailis, Diāna Jeļiņevska, Anna Fanigina un Valdis Brože.


Paralēli skolotāja darbam jau desmit gadus Jāņa Branta pārziņā ir skolas darba radošais darbs – skolas dizaina izstāžu organizācija, darbs ar radošajiem konkursiem un projektiem, mācību metodikas un profesionālās pilnveides programmu izstrāde. RDMV 2015. gadā ieguvusi dizaina izglītības kompetences centra statusu. Patiesībā, pateicoties skolas vadības un skolotāju kolektīva neatlaidīgi koptajai vizuālajai kultūrai un augstajiem mācību standartiem, RDMV vienmēr bijusi neapstrīdams izcilības centrs dizaina nozarē Latvijas profesionālās vidējās izglītības iestāžu vidū. Jānis Brants ir viens no konsekventiem RDMV vizuālās kultūras inteliģences iemiesotājiem ar bagātu pieredzi un radošu pieeju nestandarta jautājumu risināšanā dizaina izglītībā.


"Nenogurstoša atdeve savam darbam jau vairākus gadu desmitus ir tā dzīves radošā un pedagoģiskā darba daļa, kuru Jānis Brants ir veltījis, lai nodotu audzēkņiem savas zināšanas mākslas un dizaina pedagoģijā. Liels estēts un profesionālis dizaina izglītības jomā, kurš nepiekāpsies neizdarības, paviršības vai nekompetences priekšā, kas arī labi atspoguļojas mūsu skolas audzēkņu labajā profesionālajā izglītībā un radošajos sasniegumos turpmākajās gaitās," saka metālmākslinieks, Jāņa Branta bijušais audzēknis un šābrīža kolēģis RDMV Metāla izstrādājumu dizaina nodaļas vadītājs Māris Šustiņš.

 

Cimzes balvas ieguvēju godināšana notiks 2016. gada 28. aprīlī plkst. 12:00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (Kr. Barona ielā 1) kopā ar Kultūras ministrijas apbalvojuma pasniegšanu kultūrizglītības nozares talantīgākajiem audzēkņiem un viņu skolotājiem.

 

Cimzes balvas piešķiršanas mērķi ir godināt pedagogus par ilggadēju pedagoģisko darbību un būtisku ieguldījumu mācību un audzināšanas darbā, kā arī stiprināt kultūrizglītības jomas pedagogu profesijas prestižu. Katru gadu piešķir divas balvas – vienam pedagogam mūzikas un dejas jomā, vienam pedagogam mākslas un dizaina jomā. Balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814 - 1881) vārdā. J. Cimzes vadībā Vidzemes skolotāju seminārs kļuva par pirmo latviešu profesionālo skolotāju mācību iestādi, tādēļ J. Cimzi dēvē par skolotāju skolotāju.

 

Ne tas, ko viņš var, bet kā viņš to var – padara skolotāju par meistaru savā amatā. / Jānis Cimze /

 

Apsveicam!

 

 

Avots: Latvijas Nacionālais kultūras centrs