Ivara Drulles un Ilzes Lībietes veidotā monēta iegūst vairākus apbalvojumus

05.05.2016.

 

Ikgadējā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2015" šogad atzīta "Pasaku monēta I. Pieci kaķi". Savukārt Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" pedagoga un mākslinieka Ivara Drulles kopīgi ar mākslinieci Ilzi Lībieti veidotā monēta "Rīgas pilij 500" ieguvusi gan Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspertu komisijas, gan "Kolekcionāru balvu 2015". Apsveicam!

 

Sabiedrības aptauja "Latvijas gada monēta" ir gada notikums Latvijas monētu mākslā, kas ir īpaša ar miniatūro izpildījumu, grafikas un tēlniecības žanra un kaltuves darba sakausējumu un izpausmes formu naudā, radot pieejamību plašam interesentu lokam un kļūstot par valsts vēstures liecinieci. Aptauja notika jau 12. reizi.

 

12645 cilvēku izmantoja iespēju paust viedokli, kura no 2015. gadā izlaistajām kolekcijas monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša. Aptauja un svinīgā apbalvošana ir novērtējums mākslinieku veikumam un apliecinājums tam, kādas tēmas un mākslinieciskie risinājumi sabiedrību interesē visvairāk.

 

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs svinīgā ceremonijā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā Latvijas gada monētras 2015" autorus sveica ar tradicionālo balvu – Teodora Zaļkalna savulaik veidoto un 2008. gadā zeltā kalto "Latvijas monētu".

 

Pasākumā tika nosauktas vairākas īpašās nominācijas. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspertu komisijas balvu muzeja direktore Māra Lāce pasniedza monētai "Rīgas pilij 500", norādot, ka Ivara Drulles un Ilzes Lībietes veidotais darbs ar savu lakoniski precīzo vizuālo vēstījumu, formu askētiskumu un tīrību ir pārliecinošs veltījums Rīgas pils 500 gadu jubilejai, apliecinot šīs celtnes simbolisko spēku un nozīmi Latvijas un Rīgas vēsturē.

 

Savukārt kolekcionārs Madis Gerbaševskis pasniedza tradicionālo "Kolekcionāru balvu 2015", un Latvijas numismātu aptaujā par labāko arī tika atzīta monēta "Rīgas pilij 500".

 

 

Avots: Latvijas Banka