Pasniegti apbalvojumi kultūrizglītības nozares audzēkņiem un pedagogiem

02.05.2016.

 

2016. gada 28. aprīlī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 35 audzēkņi un 36 pedagogi no 18 Latvijas kultūrizglītības iestādēm saņēma Kultūras ministrijas (KM) apbalvojumu par sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādēs un skatēs mākslu nozarēs. Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) iedibināto Cimzes balvu izcilākajiem kultūrizglītības skolotājiem saņēma Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" (PIKC RDMV) skolotājs Jānis Brants un Rīgas Doma kora skolas skolotāja Maija Kurme. Savukārt apbalvojumu par sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādes un skatēs mākslu nozarēs saņēma PIKC RDMV pedagoģe Ilze Začeste un audzēkne Anna Līva Traumane.

 

"Latviju caurauž tās kultūrizglītības sistēma, kas ir unikāla ar savu seno un plašo mūzikas un mākslas skolu tīklu. Tas ir klēpis, kurā izauklēti ļoti daudzi nu jau pasaules līmeņa mākslinieki – Elza Leimane-Martinova, Vestards un Aurēlija Šimkus, brāļi Petrauski, Georgijs Osokins, Kristīne Baumane, Baiba Skride un citi spilgti talanti. Daudziem no viņiem balvu krājumā ir arī KM apbalvojums vēl kā jaunajiem māksliniekiem.

 

Mūsu jaunie mākslinieki un mūziķi spēj radīt vēl nebijušus pārdzīvojumus un izpausmes, kas jau tagad ir ierakstītas pasaules mūzikas, dejas un mākslas vēsturē. Sakām paldies arī cilvēkiem, kas stāv šiem jauniešiem līdzās un ar ko šie sasniegumi dalāmi – skolotājiem, kuri ļauj izplaukt savu audzēkņu brīnišķīgajiem talantiem. Kultūrizglītība ir nozīmīga veselas, laimīgas, stipras un gudras sabiedrības attīstībā," svinīgajā apbalvošanas ceremonijā pauda kultūras ministre Dace Melbārde.

 

Ar Kultūras ministrijas balvu no 1998. gada atzīmē jauniešu sasniegumus starptautiskos konkursos, izstādes un skatēs mākslu nozarēs, kā arī viņu skolotāju ieguldīto darbu.

 

2014. gadā LNKC iedibinātās Cimzes balvas piešķiršanas mērķi ir novērtēt pedagogus par ilggadēju pedagoģisko darbību un būtisku ieguldījumu mācību un audzināšanas darbā, kā arī stiprināt kultūrizglītības jomas pedagogu profesijas prestižu. Balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814 - 1881) vārdā.

 

Skatīt foto galeriju.

 

Avots: Latvijas Nacionālais kultūras centrs

Foto: Gints Ivuškāns