PIKC "RDMV" izglītojamie saņem godalgas LDS balva dizainā 2017

10.10.2017.

Ir noslēdzies konkurss "Latvijas Dizaineru savienības balva dizainā 2017", kurā ietverts arī profesionālās izglītības mācību iestāžu augstākās un vidējās profesionālās izglītības līmeņa konkurss "Skolu balva dizainā 2017".

Konkursa darbi tika vērtēti trīs funkcionālo risinājumu jomās – lietu, vietu un saziņas dizainā, kā arī 3 profesionālās kvalifikācijas un profesionālās izglītības sagatavotības līmeņos – Profesionālais konkurss, Augstskolu konkurss un Skolu konkurss.

Iepazīties ar konkursa darbiem un to autoriem, kā katru gadu, varēja Ikgadējā dizaina nozares izstādē "Dizaina Sala 2017" no 6. līdz 8. oktobrim Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT1 izstāžu zālē Ķīpsalā.

Skolu konkursa kategorijā godalgotas vietas ieguva četras PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" šī gada absolventes - Astra Šēnberga, Līva Elza Harkeviča, Elīza Jaunzema un Madara Dūka. 

 

Skolu konkurss: Apakškategorija Dizaina paraugi, dizaina koncepcijas
1. vieta: Autore – Astra Šēnberga, kvalifikācijas darba vadītāja Esmeralda Purvišķe

Darbs – Trauku komplekts "Kombinē"

 


Foto: Jānis Brants

 

Komplekta trauki, kas iederas gan modernā birojā, gan 100 gadus vecā lauku mājā, ir savstarpēji savietojami un piedāvā uzkodu pasniegšanas variācijas gan viena trauka, gan komplekta ietvaros. Tas atvieglo galda klāšanas procesu un nodrošina estētiski baudāmu uzkodu pasniegšanu. Diplomdarba izstrādes pamatā ir padziļināta mērķauditorijas, trauku analogu un mūsdienu dizaina tendenču izpēte, eksperimentēšana ar materiālu - lejamajai akmens masai pievienoti krāsu pigmenti, kas traukiem piešķir individuālu raksturu.

Materiāli: pigmentēta lejamā akmens masa, glazūra, koks.


1. vieta:  Autore – Līva Elza Harkeviča, kvalifikācijas darba vadītājas Daina Zvanītāja, Esmeralda Purvišķe

Darbs – Trauku grupa "Flote"

 


Foto: Jānis Brants

 

Tendence pusdienu pārtraukumā darba vietā pagatavot uz vietas līdzi paņemtos produktus kļūst aizvien populārāka. Sagatavojot ēdienu biroja telpās, būtisks ir trauku daudzums un to funkcionalitāte. "Flotē" ietilpst lielais salātu trauks ar izveidotu atbalstu dēlītim. Traukā ērti gan sagatavot, gan pasniegt ēdienu. Virtuves dēlītis funkcionāli piemērots salātu traukam un šķīvim tā, lai atvieglotu griešanas procesu. Bļodiņu formai risinātas dažādas variācijas. Darbam būtiski formas un tehnoloģiju eksperimenti. Materiāli: pigmentēta lejamā akmens masa, glazūra, koks.


2.vieta: Autore – Elīza Jaunzeme, kvalifikācijas darba vadītāja Māra Avotniece

Darbs –T krekli "Latvijas kalni"

Foto: Jānis Brants


Kvalifikācijas darbā īstenoti pieci vīriešu krekli – "Latvijas kalni", kas ir autores ieguldījums Latvijas simtgadei. Uz krekliem attēloti stilizēti Latvijas kalni ar to nosaukumiem un grafiska skala, kas norāda kalnu augstumu mērījumus virs jūras līmeņa, kas ir sava veida ironija, par to cik tie ir "lieli" pasaules kalnu kontekstā. Krekliem izvēlētas trīs atšķirīgas auduma krāsas - baltā raksturo debesis, pelēkā kalnu un tumši zilā krāsa, kas attēlo jūras līmeni. Cilvēciņš uz T-krekla simbolizē neatlaidīgos latviešus, kas par spīti kalnu deficītam mūsu mazajā zemē, vēlas visos tajos uzkāpt. Par tiem, kas vēlas kāpt augstāk!
Materiāli: lina audums, termoplēve.


Skolu konkurss: Apakškategorija: Individualizētu izstrādājumu dizains

2. vieta: Autore – Madara Dūka, kvalifikācijas darba vadītāji Daina Zvanītāja, Ainārs Rimicāns

Darbs –Trauku grupa "Maija un Paija"

 


Foto: Jānis Brants

 

Dāvana no Latvijas. Tajā apvienots dizains un tradīcijas. Grupu veido formā askētiskas porcelāna kannas ar kārklu klūgu osām un krūzītes, izmantojamas ūdenim, sulai vai pienam. Darbs kā asociāja - krūžu formas - par tautastērpu brunčiem, osas - atceroties Annas Brigaderes lugu par kārtīgo, apzinīgo Maiju un nevīžīgo Paiju. Kannu dizainā rātnajai "Maija" ir apaļīgs, vienmērīgs siluets, rotāts ar gluda pinuma osu, nekārtīgā "Paija" - ar vairākiem iežņaugumiem siluetā un izspūrušu zirgasti osai.
Materiāli: porcelāns, glazūra, klūgas.

 

Apsveicam laureātus!

Foto: Jānis Brants