Latvijas Arhitektūras muzejā skatāmi PIKC "RDMV" skolēnu darbi

12.12.2017.

 

No 8. decembra līdz 2018. gada 5. janvārim Latvijas Arhitektūras muzejā notiek izstāde "3 no 11", kas iepazīstina ar PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" trīs dažādu nodaļu diplomdarbiem un tikko radītiem kursa darbiem, kur galvenajās lomās ir tādi materiāli kā keramika, koks un metāls.

Izstādes dalībniekus vieno izpratne par dizaina priekšmetu formu, funkciju un materiālu, parādot, kā ar minimāliem izteiksmes līdzekļiem var radīt pārliecinošu, funkcionālu, tostarp estētiski kvalitatīvu darbu. To apliecina arī veiksmīgā skolas dalība Londonas dizaina nedēļā, jauno dizaineru skatē "London Design Fair" šī gada septembrī, kur ekspozīciju veidoja daļa no izstādē "3 no 11" redzamajiem koka un keramikas dizaina darbiem. Trīs izstādē eksponētie keramikas diplomdarbi ir Latvijas Dizaineru savienības gada balvas dizainā 2017. gada konkursa laureāti, pastāstīja projekta vadītāja Inese Pētersone.

Izstādē aplūkojams plašs dizaina priekšmetu klāsts – gaismas ķermeņi, trauki, mēbeles un rotas, kuru izpildījumos izmantoti dažādi materiāli un tehnoloģijas. Kursa darbos visi autori veidojuši vienu uzdevumu, bet diplomdarbu koncepcijas ir atšķirīgas. Tomēr rezultātā izveidota vienota, skolas stilistikai raksturīga ekspozīcija, kurā katra izglītības programma saglabā savu individualitāti.

Starp darbiem ir dažādas koka lampas, un to izveidē 2. kursa kompozīcijas uzdevuma ietvaros skolnieki pētīja sev izvēlēta lietotāja vajadzību pēc papildu apgaismojuma. Aktualizēja lietotāja gaismas problēmas, vajadzības un vēlmes, kas pārtapa par kritērijiem, tālāk analizējot analogus un skicējot idejas.

Izstādē aplūkojami arī galda kājas nomadi, kuru mērķis bija izveidots estētisku, funkcionālu, transformējamu un kompaktu, pārvadājamu darba vietu. Tāpat audzēkņiem bija jāpalauza galva, kā radīt darbavietu šaurai telpai, turklāt tādu, lai to var ātri nojaukt, atbrīvojot vietu citām vajadzībām telpā. Izstādē novērtēšanai izliktas arī dažādas interesantas trauku kolekcijas, piemēram, askētiskas porcelāna kannas ar kārklu klūgu osām. Gaismas objekti tapuši, iedvesmojoties no dabas, kas atspoguļojas gan izmantotajos materiālos, gan izpildījumā.

Foto un avots: Delfi