Rīgā vēl viena atjaunota koka ēka

27.03.2014. 

 

27. martā durvis vērs Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas darbnīcu ēka Lāčplēša ielā 55. Tik vecas ēkas reti kad mēģinot salāpīt, stāsta vidusskolas direktors Alvis Līdaks. Skolas vadības, arhitektu un būvnieku pūliņus, restaurējot šķietami neglābjamu koka ēku, jau novērtējuši speciālisti. Senais nams nominēts Latvijas Arhitektūras gada balvai un skatei „Gada labākā būve Latvijā”.

 

Lāčplēša 55 vienmēr bijusi skolas ēka. 1789.gadā tā dibināta kā meiteņu ģimnāzija, bet pēc aptuveni 100 gadiem - 1919.gadā šeit iekārto rokdarbu darbnīcas, kursus interesentiem.

 

Ēkas rekonstrukcija ilgusi divus gadus. Dēļus numurējot, seno māju pilnībā izjauca, nostiprināja ēkas pamatus un kā koka konstruktoru atkal salika oriģinālajā izskatā. Atjaunotas arī divos ugunsgrēkos zaudētās telpas. Direktors saskaitījis, ka līdzekļus atjaunošanai meklējuši desmit gadus.

 

Ceļš līdz rekonstrukcijai bija no 1930.gada, kad pirmo gadu Izglītības ministrija taisīja apsekošanu, kur ierakstīja, ka māja ir sapuvusi, cietusi, bez grīdas seguma un stiprā avārijas stāvoklī, būtu nojaucama,” stāsta Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas direktors Alvis Līdaks.

 

Arhitekte Zaiga Gaile un Ingemars Atvars iekštelpās atstājuši redzamus ēkas konstruktīvos risinājumus, tā saglabājot koka arhitektūras īpašo noskaņu. Modernie materiāli izmantoti iespējami maz.

 

18. gadsimta elpas saglabāšanai ēkā atstāta krāsns apkure. Topošie keramiķi, metāla un koka apstrādes mākslinieki atjaunotajās darbnīcās atgriezīsies nākamajā mācību gadā.

 

Autors: Madara Rudzīte

LTV Dienas ziņas

 

 

Avots: Latvijas Sabiedriskie mediji