Tikšanās ar Ritumu Ivanovu "Autortehnika"

04.05.2015.

 

 

Trešdien, 29.aprīlī, plkst. 12:00 Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas bibliotēkā tikšanās ar gleznotāju Ritumu Ivanovu.

 

 

Gleznotājs Ritums Ivanovs, kas Latvijas mākslas dzīvē labi pazīstams kā portretists, ir šobrīd viens no veiksmīgākajiem latviešu māksliniekiem, kura darbus pazīst arī starptautiski. Viņš ir pirmais latviešu mākslinieks, kuram izdevies tikt līdz pasaulslavenajai  Sotheby’s izsolei. Ievērību guvuši viņa darbi, kuros portretēti pasaulslaveni cilvēki mirkļa emocijās.

 

Viņa portretējamo personību vidū atradīsim tādas zvaigznes kā Lēdiju Gagu (Lady Gaga),  Eimiju Vainhausu (Amy Winehouse), Maiklu Džeksonu (Michael Jackson) un daudzus citus. Ritums Ivanovs ir arī pēc valsts pasūtījuma veidotā bijušā Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera parādes portreta autors.

 


Mākslinieks savā darbā balstās uz 70. gados dzimušo fotoreālismu. „Es fiksēju cilvēka mīklu. Līdzīgi kā filozofija nodarbojas ar būtiskiem jautājumiem, kuri netiek izskaidroti, un raksta garas grāmatas, es gleznoju cilvēku sejas. Un tās nav līdz galam atminamas” – tā savu daiļradi raksturo mākslinieks.

 

Savu stāstījumu mākslinieks iesāk ar īsu reklāmas filmiņu, kur saistošā  formā  parādīts kā top kāda no viņam tik raksturīgajām lielformāta gleznām. Ritums Ivanovs kā sev vistuvāko atzīst pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Amerikā dzimušo fotoreālisma virzienu, kur gleznā tiek pārnesta fotogrāfija. Viņš to gan nedara tieši, bet gleznojot izmanto optiskus efektus un impresionismam tuvu krāsu sadalījumu. Viņa gleznas viegli atpazīt mākslinieka oriģinālā „rokraksta” dēļ. To raksturo lieli formāti, kas pēc paša gleznotāja teiktā tuvina viņa gleznas it kā sastingušiem kino kadriem, monohromatiskā krāsu palete un oriģinālā krāsas uzklāšanas tehnika.

 

”To, ko reiz atklāju, laika gaitā esmu attīstījis un nu tas ir kļuvis par manu individuālo rokrakstu, oriģinālo tehniku, ko var redzēt visos manos darbos."

 

Starp māksliniekiem, kas  ietekmējuši paša gleznotāja veidošanos „mācekļa gados”, Ritums Ivanovs min Vermēru, Da Vinči, Mikelandželo, kā arī latviešu gleznotājus Miervaldi Poli un Līgu Purmali. Pēc sarunas audzēkņi uzdeva jautājumus gan par mākslinieka studijām Amerikas Savienotajās Valstīs, gan par Apvienotajos Arābu Emirātos nesen gūto pieredzi un, protams, arī sīkāk par viņa gleznošanas tehniku, jo sava oriģinālā rokraksta atrašana ir svarīga visur – arī dizainā.

 

 

Skatīt foto galeriju.