2017. gada labākās dizaina skolas

23.03.2017.

 

Domājot par to, kur tupināt studijas pēc skolas absolvēšanas, mēs pētām un salīdzinām augstskolas, meklējot savām interesēm saistošāko universitāti. Ja Latvijas mērogā to katrs varam izdarīt pats, tad apkopot mācību iestādes dažādās pasaules vietās palīdz īpaši veidoti pētījumi. Viens no tiem ir QS World University Rankings - ikgadējs starptautisks izdevums, kas pēta pasaules labākās augstskolas 46 atšķirīgās nozarēs. Tas izsver mācību iestāžu akadēmiskās kvalitātes, darba devēju viedokli un pētniecisko darbu. Kopš 2015. gada šajā pētījumā ir iekļautas arī mākslas un dizaina augstskolas, un nupat statistika ir papildināta arī ar 2017. gada dizaina čempioniem. Šogad pirmajā vietā ir The Royal College of Art Londonā, otrajā - Masačūsetsas tehnoloģiju institūts, trešajā - Parsons The New School for Design, ceturtajā - Rhode Island School of Design un piektajā Pratt institūts.

 

Visu augstskolu sarakstu skatīt šeit. 

 

 

Foto: no The Royal College of Art arhīviem


 

The Royal College of Art
Londona, Lielbritānija

 

The Royal College of Art jau trešo gadu pēc kārtas ieņem vadošo pozīciju pasaules labāko dizaina un mākslas skolu sarakstā. Pagājušā gada 96.00 punktu rādītāju skola šogad ir uzlabojusi līdz 98.4 punktiem no 100 iespējamajiem.

 

RCA ir vienīgā universitāte pasaulē, kas orientējas tikai uz pēcdiploma izglītību (maģistra un doktorantūras studijām) mākslā un dizainā. Skolā mācās 1200 studentu, ir pieejamas 26 studiju programmas un vairāki studiju virzieni: arhitektūra, pilsētplānošana, interjera dizains, izstāžu dizains, animācija, informācijas pieredzes dizains, tēlotājmāksla un vizuālā komunikācija.

 

RCA ir senākā dizaina un mākslas universitāte, kas turpina darbību arī mūsdienās un šogad atzīmē 180 gadu pastāvēšanas jubileju. Absolventu darbi variē no Routemaster sarkanajiem autobusiem Londonā līdz Dyson putekļsūcējiem un britu slimnīcu aprīkojumam. Balstoties uz skolas mājas lapā datiem, vairāk nekā 45% skolas absolventu kļūst par radošās uzņēmējdarbības vadītājiem.

 

„Mēs priecājamies atkal būt par pirmajiem mākslas un dizaina universitāšu vidū. Esam ārkārtīgi izvēlīgi - uzņemot studentus, mēs atlasām tikai talantīgākos topošos profesionāļus, kuri būs spējīgi mainīt pasauli dizaina, modes, mākslas un inženierzinātņu jomās. Mūsu ieguldījums dizaina nākotnē ir nerimstošs pētnieciskais darbs un jaunu programmu izstrāde robotikā, tehnoloģiju zinātnēs un digitālajā dizainā,” skolas 2017. gada panākumus komentē Royal College of Art rektors Dr. Paul Thompson.

 

Šogad The Royal College of Art atklās jaunu pētniecības korpusu, savukārt 2020. gadā plāno pārcelties uz jaunām mācību telpām. Tās šobrīd projektē nopelniem bagātais šveiciešu arhitektu birojs Herzog & de Meuron.

 

Absolventu sarakstā: Konstantin Grcic, Jasper Morrison, Henry Moore, Ridley Scott, James Dyson.
Studiju maksa 2017./2018. mācību gadā Eiropas Savienības un Lielbritānijas pilsoņiem ir 14 500 paundi.

 

 

Foto: no Masačūsetsas tehnoloģiju institūta arhīviem

 


Massachusetts Institute of Technology
ASV, Masačuseta

 

Otro vietu gada mākslas un dizaina augstskolu sarakstā ieņem Masačūsetsas tehnoloģiju institūts, iegūstot 92,10 punktu vērtējumu no 100.

 

MTI vārds saistās ar tehnoloģiju un dizaina inovācijām. Šīs skolas izgudrojumu sarakstā ir e-pasts, internets, vēža un ģenētikas likumsakarību pētījumi, kosmosa izpētes programmas un vienreizlietojamie skuvekļi. 85 skolas absolventi ir Nobela prēmijas laureāti. Šogad MIT studentu komanda uzvarēja SpaceX Hyperloop Pod dizaina konkursā, kļūstot par autoriem nākotnes ātrgaitas transportlīdzeklim Hyperloop. Godalgotās dizaina komandas sastāvā ir topošie dizaineri, aeronautikas speciālisti, elektronikas un mehānikas inženieri, uzņēmējdarbības speciālisti, un tas demonstrē gan mūsdienu dizaina starpdisciplināro dabu, gan iespējas, ko nodrošina atšķirīgu nozaru speciālistu mijiedarbība vienas augstskolas ietvaros.

 

Līdzās dizaina nominācijai universitātei ir lieliski rādītāji arī citās nozarēs -  14 universitātes mācību virzieni no arhitektūras līdz astronomijai QS World University Rankings pētījumā ir atdzīti par pasaulē labākajiem.

 

Skolā mācās 11, 067 studējošo – no tiem 3,717 ir ārvalstu studenti. Slavenāko absolventu vidū: Noam Chomsky, Edwin «Buzz» Aldrin ( Apollo 11 komanda) un Dropbox dibinātājs Drew Houston.

Viena mācību gada maksa - 63 250 dolāri.

 

 

Foto: no Parsons School of Design arhīviem

 


Parsons School of Design at The New School
Ņujorka, ASV

 

Parsons School of Design ir viena no septiņām The New School augstskolām Ņujorkā un universitāšu pētījumā klasificējas trešajā vietā ar 91.90 punktiem no 100.

 

Parsons School of Design ir privāta mākslas un dizaina augstskola, kas piedāvā 13 bakalaura un 17 maģistra studiju programmas. Kopējais studējošo skaits pārsniedz 4500 tūkstošus. Viena trešdaļa studējošo ir internacionāli studenti no 94 pasaules valstīm, kas ir lielākais starptautisko studentu skaits ASV universitātēs (2014, U.S. News & World Report). Dizainu šajā skolā ir iespējams apgūt piecās studiju programmās: «Māksla, mēdiji un tehnoloģijas»; «Mākslas un dizaina vēsture un teorija»; «Dizaina stratēģija», «Mode»; «Vides konstruēšana».

 

Absolventu sarakstā: Marc Jacobs, Tom Ford, Donna Karan, Paul Rand, Roy Lichtenstein

Maksa par viena semestra bakalaura studijām no 21 000 dolāriem.

 

 

Foto: no Rhode Island School of Design arhīviem

 

 

Rhode Island School of Design
Rodas sala, ASV

 

Ceturto vietu QS University Ranking pētījuma ieņem Rhode Island School of Design. Skolas vēsture ir aizraujoši radikāla – 1877. gadā industriālās revolūcijas laikā universitāti dibināja 34 sievietes. Šodien tā ir viena no prestižākajām dizaina un mākslas mācību iestādēm ASV.

 

Augstskolā mācās 2282 studējošo, un skolā ir iespējams apgūt 16 bakalaura un 18 maģistra programmas. 33% studējošo ir ārvalstu studenti no 57 atšķirīgām pasaules valstīm. Populārākās augstskolas studiju programmas ir ilustrācijas dizains, industriālais dizains un grafiskais dizains.

 

Prominentu absolventu sarakstā: Airbnb dibinātāji Brian Chesky un Joe Gebbia, māksliniece Kara Walker un mūziķis David Byrne.

Viena studiju gada maksa - 45 530 dolāri.

 

Elektronisks pētījums par skolu.

 

 

Foto: no Pratt institūta arhīviem

 

 

Pratt Institute
Ņujorka, ASV

 

Skolu topa piektajā vietā ir privāta augstskola - Pratt institūts Ņujorkā. Skolas vēsture ir datējama ar 1887. gadu, un sākotnēji universitāte orientējās uz inženierzinātņu, arhitektūras un mākslas studijām. Šodien tā ir plaši pazīstama ar dizaina programmu variācijām un pētniecisko darbību.

 

Skolas piedāvātās bakalaura mācību programmas apgūst vairāk nekā 3 000  studentu, maģistra - 1600 studējošo. Studenti pārstāv visus 50 ASV štatus un 60 atšķirīgas pasaules valstis.

 

"Skola, kurā studēju, apgūstamais materiāls ir ļoti plašs, un mācību process ir papildināts ar to, kas man iepriekš ļoti pietrūka - projekta izpētes daļu. Lai arī mana programma klasificējas kā MBA (Master of Business Administration) un ir biznesa centrēta, apgūstamā viela ir saistīta ar dizaina izpēti un idejas stratēģisku pamatojumu. Izstrādājot projektu, nav nozīmes tam, kāds sākotnēji šis topošais produkts vai serviss veidojas. Ir būtiski, ka tas darbojas kā noteiktas problēmas risinājums. Skolā un jo īpaši Pratt dizaina menedžmenta programmā ir ļoti liels uzsvars uz ilgtspējīgu, videi draudzīgu un lietotāja orientētu dizainu. Uz dizainu kā centrā ir cilvēks. Šāda pieeja dizainam nav tikai par tīru peļņu, kaislīgu dabas aizsardzību vai fantastiski skaistu, bet nepraktisku un dārgu dizainu, tā izaug ap sabalansētu un pārdomātu dizaina stratēģiju, kas ir katra projekta pamats," komentē PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" absolvents un Pratt institūts students Rūdolfs Strēlis (no intervijas 2017. gada janvārī).

Studiju maksa - 46 000 dolāri gadā.

 

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus