Alekseja Naumova personālizstāde "Nebeidzamā ainava"

22.02.2018.

 

No 2018. gada 24. februāra līdz 8. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā zālē būs skatāma Alekseja Naumova personālizstāde "Nebeidzamā ainava".

Aleksejs Naumovs līdzšinējā četrdesmit gadu radošajā darbībā ir nostiprinājis pārliecinošu rokrakstu, kas atpazīstams ikvienam aktīvam mākslas interesentam. Vērtējot viņa pēdējā divdesmitgadē radītās daudzveidīgās Latvijas un teju vai visas pasaules ainavas, nereti meistars tiek dēvēts par izcilāko mūsdienu latviešu plenēristu.

Ainavu Alekseja Naumova izpildījumā vairs nevar uztvert kā pasīvu refleksiju, kas mākslinieciski atspoguļo apkārtējo pasauli. Tā ir ieguvusi aktīvas un atbildīgas rīcības instrumenta vērtību, ļaujot autoram un skatītājam līdzdarboties, estētiski konstruējot mūsdienu cilvēka vidi. Šajā ietvarā atklājas gleznotājam būtiskais mirklis, jo acīmredzami var notvert skaņu, ko veido ne tikai arhitektūra kā sastingusi mūzika, bet arī koku ritmi, kontrastu saspēle vai saklausītie bērnu smiekli parka ielokā.

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapusī izstāde "Nebeidzamā ainava" ir apjomīgākā Alekseja Naumova retrospekcija. Tajā apmeklētāji ieraudzīs gan autora agrīnās kompozīcijas, gan darbus no privātkolekcijām. Šie audekli atsedz dažādus Alekseja Naumova daiļrades posmus un nozīmīgākos darbības virzienus, aicinot izsekot līdzi tām kvalitātēm, ko lielākā daļa mākslas cienītāju jau labi pazīst. Nerimstošais krāsu prieks atpazīstams Burano pilsētas ainavās vai gaismas pielietajos Franču Rivjēras skatos.

Ekspozīcijā iekļautas arī darbu grupas, kas dažiem skatītājiem varētu būt jaunatklājumi, iepazīstot klātienē mākslinieka virtuozā rokraksta izpausmes citos medijos, piemēram, keramikā, ilustrācijā vai iespiedgrafikā.

PAR MĀKSLINIEKU

Aleksejs Naumovs (Алексей Наумов) dzimis 1955. gadā, absolvējis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā un radošo aspirantūru profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā. Bijis Francijas valdības stipendiāts (Université Paris I Sorbonne – Arts Plastiques, Cinéma et Sciences de l’Art, École nationale supérieure des beaux-arts de Paris), studējot glezniecību Parīzē.

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, rektors (2007–2017). Aktīvs Latvijas kultūras darbinieks, daudzu žūrijas komisiju loceklis, bijis LR Kultūras vēstnieks Francijā un viesprofesors vairākās Eiropas mākslas augstskolās. Bijis iniciators, vadītājs, apmaiņas programmu un izstāžu kurators dažādos sadarbības projektos mākslā Itālijā, Francijā, Japānā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Grieķijā, Krievijā, ASV un citviet.

Attēls: publicitātes foto 

Avots: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs