Baltijas arhitektūras augstskolu konkurss "BAUA AWARDS '18"

17.10.2018.

 

Šī gada 18. un 19. oktobrī, Tallinā, Igaunijas Mākslas akadēmijas jaunajā ēkā notiek Baltijas arhitektūras augstskolu labāko diplomandu konkurss "BAUA Awards '18", apkopojot izcilākos studentu darbus bakalaura un maģistra studiju programmās no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas arhitektūras augstskolām.

Konkursu rīko Baltijas arhitektu savienību asociācija, savukārt Latvijas puses dalību koordinē jauno arhitektu klubs "Atelpa". Balvas pasniegšana notiek katru gadu vienā no Baltijas valstīm - pagājušajā gadā tā tika organizēta Viļņā, šogad tā notiek Tallinā, bet nākamgad konkursa norise ir plānota Rīgā.

No Latvijas universitātēm ir izvirzīti šādi darbi:
► "Sarkandaugavas attīstības vīzija" (Anita Apele, Rīgas Tehniskā universitāte, maģistra darbs)

► "Residental development in UAE "Oasis"" (Beatrise Šteina, Rīgas Tehniskā universitāte, bakalaura darbs)
► "Sociāli vienīdzīga un ilgtspējīga pisētvides attīstība" (Helmuts Nežborts, Rīgas Tehniskā universitāte, bakalaura darbs)
► "Mental well-being and recreational park in Dzirciems" (Anete Zavadska, RISEBA universitāte, bakalaura darbs)

 

Igaunijas Mākslas akadēmijas jaunā ēka / Foto: https://news.err.ee

 

Studentu veikumu vērtēs profesionāla žūrija no katras dalībvalsts. Latviju žūrijā pārstāv arhitekts Reinis Liepiņš ("Sudraba Arhitektūra"). Balvu fonds ir 1600 EUR un balvas pasniegšana notiks piektdien, 19. oktobrī plkst. 19:00.

Kā satelītpasākums 18. oktobrī plkst. 18:30 notiks Leventes Poļaka (Levente Polyak) atvērtā lekcija "Funding the Cooperative City: Community Finance and the Economy of Civic Spaces", kuras ietvaros būs iespējams uzzināt par pilsētas kā kooperatīva pašfinansēšanās konceptu. Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras un pilsētvides nodaļas atvērtās lekcijas notiek ikgadēji jau kopš 2012. gada, aicinot uz tām pilsētvides plānotājus, arhitektus, akadēmiķus un praktiķus. Lekcijas notiek angļu valodā un ir pieejamas ikvienam interesentam bez maksas.

Paralēli ar konkursa norisi tā dalībnieki ir aicināti iepazīties ar Igaunijas Mākslas akadēmijas jauno ēku, kas pēc telpu rekonstrukcijas šīs vasaras nogalē vēra durvis studentiem. Pēc daudzu gadu politiskiem cīniņiem par jaunu mācību telpu nepieciešamību, veiksmīga starptautiska arhitektūras konkursa rezultātiem, pazaudētiem Eiropas fondu līdzfinansējumiem un nesekmīgiem citu naudas avotu meklējumiem Igaunijas Mākslas akadēmija šogad ar pārliecību beidzot ir iesoļojusi rekonstruētās industriālā mantojuma telpās. Pretstatā iepriekš starptautisku rezonansi guvušajam, ambiciozi izsapņotajam dāņu arhitektu biroja "EFFEKT" superprojektam (2008), rekonstrukcijas projektam bijušajai "SUVA" zeķu fabrikai kā labākais konkursa piedāvājums 2014. gadā tika atzīts pašmāju jauno arhitektu birojs "KUU Arhitektid ". Par laimi, dažu pēdējo gadu laikā ar politisku apņēmību un gribasspēku, kā arī ar finanšu ieguldījumu vairāk nekā 16 miljonu EUR apmērā ēku, kas atrodas šobrīd tik stilīgajā Kotzebue rajonā Tallinas ziemeļos, Põhja un Kotzebue ielu krustojumā, ir izdevies pārvērst par mūsdienīgām mājām visai Igaunijas Mākslas akadēmijas saimei.

Igaunijas Mākslas akadēmija dibināta 1914. gadā un ir pazīstama kā vienīgā valsts universitāte Igaunijā, kurā ir iespējams iegūt izglītību mākslā, dizainā, mediju un vizuālajā mākslā, mākslas vēsturē, kā arī restaurācijā. Šobrīd augstskolā studē vairāk nekā 1000 studentu un notiek sadarbība ar vairāk nekā simts pasaules topa augstskolām.

 

"BAUA awards '17" laureātes Jutas Davidovskas projekts "Visitor Centre for the Lost Valley of Daugava" / Foto: http://architecture.riseba.lv/

 

Raksta autore: Daina Vītoliņa

Attēls: "BAUA awards '18"