Dizains dabai: bišu mājas

26.05.2020.

 

Nupat 20. maijā Latvijā un pasaulē tika atzīmēta jau trešā Pasaules bišu diena. Bišu dienas mērķis ir pievērst uzmanību bišu nozīmīgajai lomai augu apputeksnēšanā un pēdējos gados sarūkošajam bišu skaitam pasaulē. Vairāk nekā 75% pasaules pārtikas kultūru un 35% pasaules lauksaimniecības zemes ir atkarīgas no apputeksnēšanas. Bites ir ļoti svarīgas dabai, tomēr mūsdienu intensīvās lauksaimniecības, kā arī klimata pārmaiņu dēļ bišu populācija strauji samazinās. Jau vairākus gadus tāda liela lauksaimniecības valsts, kā Vācija, kurā strauji samazinās kukaiņu, tai skaitā bišu, populācijas, aicina cilvēkus savos dārzos stādīt un sēt bitēm draudzīgus augus. Viens no lielākajiem bišu apdraudējumiem ir lielās lauksaimniecības monokultūras, kurās audzē kādu konkrētu augu, tādējādi dabā krasi samazinoties augu daudzveidībai, kas tik ļoti nepieciešama bitēm un otrādi – bez apputeksnēšanās augi nevar vairoties.

Tādēļ paradoksāli, ka tieši pilsētas sāk kļūt par bišu patvērumu un lielisku mājvietu bišu saimēm. Izrādās, pilsētas bišu saimes spēj ievākt pat vairāk un augstvērtīgāku medu nekā lauku ciltsmāsas. Šī paradoksa iemesls ir pilsētas daudzie apstādījumi, dārzi un parki, mazākas temperatūras svārstības un, galvenais, pilsētvide ir brīva no lauksaimniecībā izmantotajām, kaitīgajām pesticīdu atliekvielām. Pamazām urbānā biškopība kļuvusi par globālu tendenci daudzās pilsētās visā pasaulē. Arvien vairāk uzņēmumu, piemēram, viesnīcas un restorāni, pilsētas dravniecībā saskata arī biznesa iespējas, pārvēršot savu uzņēmumu ēku jumtus par bišu dravu. Pirms vairākiem gadiem uz Radisson Blu viesnīcas jumta, Rīgā tika izvietoti 12 bišu stropi, kas mēneša laikā saražoja 300 kilogramus medus, no kura tika izgatavots medalus, kas pēcāk tika tirgots viesnīcas bārā. Bišu stropi tikuši uzstādīti uz Radisson Blu viesnīcas, Rīgas Latviešu biedrības nama, vidusskolu un vēstniecību ēku jumtiem Rīgā. Āgenskalnā viesnīca Janne izveidojusi savu bišu medus zīmolu Rīgas Jumtu medus, piedāvājot to saviem viesiem. Šogad trīs bišu saimes sāks apdzīvot Dailes teātra jumtu.

Kamēr mūsu urbāno biškopju izvēle attiecībā uz bišu mājām paliek aizvien tradicionāla, pasaulē dizaineri meklē jaunus estētiskus un funkcionālus risinājumus bišu stropiem, ko piedāvāt pilsētas bitēm un modernajiem dravniekiem.

Attēlā: Bettina Madita Böhm radītais Apiarium strops / 2012

 

Dizainere Bettina Madita Böhm pilsētas biškopjiem izveidojusi cilindrisku, betona stropu Apiarium . Lejā cilindriska telpa nodrošina vietu bišu spietam. Kad spiets aug un bites sāk veidot šūnas, augšpusē tiek pievienota papildu telpa ar sešstūrainu rakstu. Betona konstrukcijā ir gaisa kanāli, lai to izolētu aukstākos gadalaikos. Papildus tam vēl ir puķu pods, kuru var novietot virspusē un kas vasarā darbojas kā dzesēšanas iekārta, papildus piesaistot bites un veicinot apputeksnēšanos.

 

Attēlā: Snøhetta izstrādātie Vulkan stropi / 2014

Norvēģu arhitektūras studijas Snøhetta radītā bišu stropa Vulkan  formu un modeļa dizainu iedvesmojusi dabiskā šūnu ģeometrija. Neregulāriem sešstūriem klātās koka konstrukcijas spēj izmitināt 160 tūkstošus bites, kuras caur nelielu spraugu apakšpusē var iekļūt katrā stropā. Lai iegūtu nepieciešamo formu tika izmantotas divas savienotas, sešstūrainas tilpnes, kuru augstumu un platumu vēlāk attiecīgi pielāgoja, lai tās atbilstu biškopja vajadzībām. Apdarei izmantots gaišs koks, kas vizuāli atgādina medus toni. Stropi novietoti uz Mathallen un Dansens Hus ēku jumtiem Oslo, Norvēģijā.

Dizaineri meklē risinājumus arī priekš vientuļajām bitēm, kuras ir tikpat nozīmīgas mūsu ekosistēmai kā medus bites. Vientuļās bites nedzīvo kolonijās vai stropā, tām nav karalienes un tāpēc neražo medu vai vasku. Vientuļās bites ir efektīvākie apputeksnētāji dabā, lielāko daļu laika veltot ziedputekšņu savākšanai. Lielākā daļa nav agresīvas, un daudzām nav dzelonis, tāpēc šo bišu mājas ir labi piemērotas dzīvei cilvēka tuvumā.

 

Attēlā: MaliArts bišu patversme, barotava un dzirdinātava Refugio

 

Dizaina studija MaliArts ir izstrādājusi trīs konstrukciju sēriju Refugio priekš vientuļajām bitēm, kas mitinās apdzīvotās vietās. Patversme ir paredzēta gan kā atpūtas vieta, gan kā mītnes vieta, savukārt dzirdinātava nodrošina drošu vietu dzeršanai un barotava glabā uzturvielas vietā, kur nav pietiekami daudz ziedu. Lai piesaistītu apdraudētos kukaiņus, katras konstrukcijas dizains tika radīts, ņemot vērā patvēruma un mitināšanās vietu veidus, ko vientuļās bites dabiski meklē gan dabā, gan pilsētvidē, kā arī daudzās saimniecībās atrodamās “kukaiņu viesnīcas”. Bišu patversme sastāv no vairākiem moduļiem, kas izgatavoti no neapstrādāta skuju koka un tīkkoka koksnes, kas pārklāta ar dabīgu eļļu, tai ir keramikas jumts. Dzirdinātavas un barotavas galvenās konstrukcijas ir veidotas no keramikas ar sarkanu māla pārklājumu uz iekšējām virsmām. Barotavas vāks un pamatne ir izgatavoti no tīkkoka, un visu trīs konstrukciju kājas ir izgatavotas no tērauda.

Attēlā: Green & Blue radītais ķiegelis – bišu māja Bee Brick

Attēlā: Green & Blue radītie bišu stabi Beepost

 

Bee Brick ir inovatīva vientuļo bišu mājvieta, kuru var izmantot būvniecībā, vietām aizstājot standarta ķieģeli. Šis ķieģelis nodrošina stilīgu mājvietu dažādām bišu sugām un papildina jebkuru bitēm draudzīgu dārzu, ģimenes mazdārziņu vai ēku. Katrā ķieģelī ir dobumi, kur vientuļās bites dēj olas. Tad bites aizdara ieeju ar dubļiem vai sakošļātiem augiem atkarībā no sugas, un pēcnācēji parādās nākamajā pavasarī, lai atkārtotu ciklu. Angļu uzņēmuma Green & Blue radītais dizains saņēmis jau vairākas dizaina un inovāciju balvas. Uzņēmums šo ideju izvērsis vairākos citos bitēm paredzētos produktos, piemēram, dažāda izmēra Bees Block celtniecības bloki kā bišu mājas, kuras var, piemēram, iemūrēt žogos vai tāpat novietot dārzā vai uz terases. Tāpat arī atsevišķas bišu šūnu formas mājiņas Bee Cell un pat iespaidīgi vertikāli bišu stabi Beepost, kas līdzinās elegantām skulptūrām. Divmetrīgais Beepost ir skaists, brīvi stāvošs vientuļo bišu mājošanas tornis, ko var iekļaut satriecošā arhitektūras projektā vai vērienīgos ainavu projektos. Lieliski piemērots izmantošanai pilsētas ainavās un vides labiekārtošanā. Beepost tiek veidots no betona, izmantojot 75% pārstrādātu materiālu no Kornvolas porcelāna rūpniecības.

 

Attēlā: Space 10 radītais bišu māju māju projekts Bee Home, kas bez maksas ikvienam pieejams tīmekļvietnē 

 

Savukārt IKEA dizaina un pētījumu laboratorija Space10 ir izstrādājusi virkni internetā brīvi pieejamus bišu māju projektus, kurus ikviens var lejuplādēt un izgatavot, izmantojot CNC iekārtu. Projekts Bee Home, kas izveidots sadarbībā ar Bakken & Bæck un dizaineri Tanitu Kleinu, ļauj ikvienam, kam ir dators un piekļuve internetam, izveidot savu kukaiņu māju, izmantojot Space10 tiešsaistes platformu. Vispirms lietotājs pats uzprojektē savu vēlamo bišu māju, pamatojoties uz iepriekš iestatītām vadlīnijām, izvēloties izmēru, augstumu un vizuālo stilu, kā arī atrašanās vietu - uz jumta, dārzā vai uz balkona. Pēc tam izveidoto dizainu var izgatavot, uzreiz un bez maksas lejupielādējot dizaina failus, un nodot tālāk izgatavošanai, izmantojot CNC iekārtu. Trešais un pēdējais solis ir salikt savu bišu māju un novietot to sev vēlamajā vietā, apstādot apkārt dažādus ziedus, lai nodrošinātu optimālu vidi tās iemītniekiem. Kad bišu māja ir novietota, to lielā mērā jāatstāj neskartu, neskaitot vieglu tīrīšanu katru trešo gadu.

 

Teksts: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus