Dizains dabai: putnu mājas. 1.daļa

24.06.2020.

Gājputni jau sen atlidojuši, un Pasaules gājputnu diena 9. maijā aizvadīta, tomēr varbūt tieši tagad, kad apkārt redzam un dzirdam putnus un čivināšanu, ir laiks padomāt, kā palīdzēt šai dabas balsij. Turpinot iesākto rakstu sēriju par dizainu, kas kalpo dabai, šoreiz par putnu “būriem” jeb putnu mājām. Dizaineri meklē arvien jaunus estētiskus un praktiskus risinājumus putnu mājām, mēģinot pieradināt putnus dzīvot tuvāk cilvēkam un radītajā dizainā brīžiem nojaucot robežu starp praktiskumu un mākslu. Pārsteidzoši, bet par putnu māju izejvielām tiek izmantots ne tikai koks, bet arī māls, porcelāns un modernie sintētiskie materiāli. Džeims Felts (James Felt), viens no Ņujorkas galvenajiem pilsētplānotājiem 20.gs. 50. un 60.gados, teicis, ka “vismazākais, zaļais plāksterītis, lai mazinātu asfalta un betona monotoniju, ir tikpat svarīgs nekustamā īpašuma vērtībai kā ielas, kanalizācija un ērta iepirkšanās.”

 

 

Attēlā: RES4 radītā modalārā putnu māja. 2006

 

Amerikāņu arhitektu uzņēmums RES4 radījis modulārās putnu mājas, iedvesmojoties no cilvēku paraduma mest apavus uz elektrības vadiem. No šīm atsevišķajām putnu mājām jeb moduļiem var izveidot dažāda lieluma grupas un uzkārt tās zaros vai uz elektrolīnijām, izveidojot tādu kā putnu kopienu. Putnu novietnes izstrdāde ir saistīta ar ātro prototipēšanas procesu, kā plug-and-play ģeometrija ar SLA (stereolitogrāfija) vai SLS (selektīvā lāzera aglomerācija) 3D printeriem. Perforācija piešķir ģeometrijai tekstūru un nodrošina drenāžu. Polimēra materiāls ir izpūsts, kļūstot viegli caurspīdīgs, un ir drošs mazgāšanai trauku mazgājamajā mašīnā. Tā kā viena lieluma māja nav piemērota visiem putniem, mājas ģeometrija un perforācija ir parametriski saistīta ar jebkura putna izmēru. Paraugs tiek palielināts pēc koeficienta X, un tas tiek augšupielādēts ātrās prototipēšanas iekārtā izgatavošanai.

 

  

Attēlā: Klaas Kuiken radītais māla dakstiņš – putnu māja

 

Nīderlandiešu dizainers Klaas Kuiken, konsultējoties ar Nīderlandes putnu aizsardzības organizāciju, izveidojis putnu māju - māla jumta dakstiņa un mājas arhetipiskās formas apvienojumu. Rezultātā iegūts ievērības cienīgs produkts, kas ne tikai izskatās labi, bet arī veicina putnu skaita palielināšanos pilsētās un ciematos. Putnu mājas iekšpusē, zem jumta dakstiņiem, ir piestiprināts rūpīgi izstrādāts ligzdošanas grozs, kas izgatavots no koka, kā arī putnu aizsegs. Šis grozs nodrošina labu ventilāciju, neļauj putniem pārvietoties uz citām vietām zem jumta un padara ligzdu viegli tīrāmu pēc perēšanas.
 

 

 
Attēlā: Green&Blue radītā māla putnu māja Birdball

 

Skaistās, māla Birdball putnu mājas ideja radusies, iedvesmojoties no putnu ligzdu dabiskās formas. Green&Blue radītā putnu bumba nodrošina drošu vidi mazu putnu ligzdošanai. Tai ir pietiekami liela skreja, lai tajā varētu ērti iekļūt zīlītes, un pietiekami maza, lai tajā neļautu iekļūt plēsējiem. Putnu mājas diametrs ir vien 180 mm, un skrejas diametrs ir 25-28 mm. Tās augšā un apakšā ir maza atvere, lai varētu attiecīgi piestiprināt - Birdball var iekārt koku zaros, vai ar tam paredzētu stiprinājumu to var piestriprināt pie mājas sienas. Iekarinot to, apakšējā atvere kalpo arī kā liekā mitruma izvadītājs un ventilācija.

 


Attēlā: Frederika Roijes putnu būri Holy Homes

 



Attēlā: Frederika Roijes putnu būri Canal Birdhouse

 

Asprātīgu pieeju putnu būru dizainam izvēlējies Nīderlandes dizainers Frederiks Roije (Frederik Roije), kurš savam Holy Homes putnu būru projektam iedvesmojās no reliģiskās arhitektūras un izveidoja “svēto ligzdu” (ne tikai kristiešu baznīcas, bet arī mošeju un sinagogu) gadījumam, ja cilvēks nav vienīgā dzīvā būtne ar ticību. Šobrīd savu projektu attīstījis līdz ikoniskām Amsterdamas kanālmalas ēkām, kuru melni krāsoto saplākšņa miniatūrās tagad iespējams mitināties arī putniem. Canal Birdhouse izgatavots no laikapstākļiem izturīga saplākšņa ar misiņa naglām un misiņa zariņu. Iespējams izvēlēties pulksteņa frontonu, pakāpienu frontonu vai veselu rindu kanālu māju.
 

Attēlā: Džeroda Lima putnu māja Tree Ring

 

Dizainers no Singapūras Džerods Lims (Jarrod Lim) ir izveidojis Tree Ring – dekoratīvu un funkcionālu putnu māju, kuras forma imitē koku zaru griezuma gredzenus. Olas forma nodrošina ērtu telpu putniem, kā arī lieliski izvada lieko mitrumu. Olas dizains kalpo kā mazs atgādinājums putniem par viņu pirmo mājvietu. Putnu māja izgatavota no tīkkoka, un tās skreja ir izveidota pieteikami liela, lai tajā iekļūtu mazie putni, bet arī pietiekami maza, lai tajā netiktu plēsēji.

 

Attēlā: IMAKE STUDIO radītās putnu māja

 

Arhitektu biroja IMAKE STUDIO minimālistiskās, modernās putnu mājas ir īpaši izstrādātas maziem putniem, piemēram, paceplīšiem, žubītēm, dzilnīšiem un zīlītēm. Skrejas dizainu un izvietojumu noteica šo putnu uzvedības paradumi. Būra iekšpusē ievietotas stiepļu tīkla “trepes”, lai palīdzētu jauno putnēnu pirmajā lidojumā. Autori dizainā apzināti atteikušies no izvirzījumiem, kas varētu kalpot kā lakta lielākiem, plēsīgajiem putniem. Putnu būros ir iebūvētas ventilācijas atveres, lai saglabātu vēsumu, neļaujot ienākt pārāk daudz gaismai, un tie ir izgatavoti no ciedra koka, kas laika gaitā dabiski novecojas. Apakšējais panelis ir noņemams, lai būri varētu tīrīt.
 


 

Attēlā: Utoopic putnu māja NeighBirds

 

Katalāņu uzņēmums Utoopic pievērsies dizainam, kas kalpo dabai, sevi nosaucot par “dzīvniekiem” un “dizaina maniakiem”, un, šīs abas īpašības apvienojot, rada dizainu, lai daba tuvotos cilvēkam un otrādi – cilvēks arvien vairāk pietuvinātos dabai. Viņu radītajā kolekcijā ietilpst gan putnu barotavas, gan putnu mājas. NeighBirds ir modulārs putnu būris. Ne velti nosaukums aizgūts no angļu valodas vārda “neighbour” ar nozīmi “kaimiņš”. Sešstūrainās formas putnu mājas no dabīgas, neapstrādātas priedes koksnes ir individuāls roku darinājums. Pie skrejas novietots noņemams zariņš, uz kura putni var uzsēsties. Katrs modulis var tikt savienots kopā ar citiem, radot bišu stropa efektu un sniedzot iespēju dzīvot kopā ar “kaimiņu”, tādējādi palīdzot putnu mazuļiem iejusties jaunajā vidē, jo rada cieši saistītu kopienu.
 

Attēlā: Utoopic putnu māja Hole Inn

 

Savukārt Utoopic radītā Hole Inn ir askētiska putnu māja, kas sastāv no cementa korpusa un dabīgas korķa koka fasādes. Korķa panelis ir ātri noņemams, tādējādi atvieglojot būra tīrīšanu, kā arī nodrošinot lielisku izolāciju un dabas pieskārienu. Būra priekšējā siena veidota ar domu atdarināt koka stumbru, kuru dobumos putni mēdz veidot ligzdas. Tas ir viegli uzstādāms pie jebkuras sienas vai koka.

 

Attēlā: SHIPWAY Living Design porcelāna putnu māja

 

Kanādietis Romnijs Šipvejs (Romney Shipway), SHIPWAY Living Design dizainers, ir radījis mūsdienīgu putnu māju, kas izgatavota no porcelāna. Tā ir projektēta un būvēta, lai izturētu skarbus laikapstākļus. Nelielā nojume virs atveres novirza ūdeni, neļaujot tam iekļūt iekšā. Īpaši skarbiem laikapstākļiem, ja lietus tomēr iekļūtu iekšā, apakšā ir izveidoti nelieli notekcaurumi, kas ļauj ūdenim izplūst un nodrošina arī ventilāciju. Caurums, kurā iestiprināta piekarināšanas aukla, ir noslēgts ar bišu vasku, lai neļautu ūdenim iekļūt iekšā, savukārt lakta ir izgatavota no Klusā okeāna jūraszālēm un ir noklāta ar netoksisku un videi draudzīgu eļļu, lai izturētu vides ietekmi.
 


Attēlā: Claesson Koivisto Rune un Kwambio printētais keramikas putnu būris


Zviedru arhitektu apvienība Claesson Koivisto Rune sadarbībā ar 3D printēšanas uzņēmumu Kwambio radījuši printētu keramikas putnu būri. Putnu būra dizainam piemīt tradicionālo putnu būru elementi. To veido divas atseviškas daļas ar vairākām atverēm. Tā dizains ir askētisks, tomēr šo formu nav viegli sasniegt ar tradicionālām keramikas metodēm, tāpēc šis dizains tiek printēts ar 3D tehnoloģiju.
 

 

Teksts: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus