Dizains dabai: putnu mājas. 2.daļa

09.07.2020.

 

Turpinot iesākto tēmu par putnu mājām, šoreiz par mākslinieku un dizaineru veidotiem projektiem, kuru nolūks ir pievērst cilvēku dabai un dabu tuvināt cilvēkam, liekot aizdomāties par savu līdzāspastāvēšanu pilsētā un ārpus tās. Šīs koncepcijas varbūt vairāk paredzētas cilvēkam nekā putnam, tomēr dizaina risinājumi ir gana asprātīgi un iztur laika pārbaudi.


Attēlā: London Fieldworks putnu būru instalācija Spontaneous City Londonā. 2010. gads

Attēlā: London Fieldworks putnu būru instalācija Spontaneous City Klerkenvelā, Londonā. 2011. gads

Mākslinieku tandēms London Fieldworks 2010. gadā aizsāka projektu Spontaneous City, Londonas kokos izvietojot vairākus simtus putnu būrīšu. Skulpturālās instalācijas mērķis bija piedāvāt gan skulpturālu darbu, kas patīk sabiedrībai, gan arhitektūru, kas būtu pieejama putniem, vienlaikus reflektējot uz tuvējo apkaimi. Šādas putnu pilsētas vēlāk tika izveidotas arī 2011. gadā Klerkenvelas dizaina nedēļā, Londonā, 2012. gadā Lebanonā, 2013. gadā Ņujorkā piedalījās izstādē un 2016. gadā tika izveidota kādā vietējā, zaļajā oāzē Hokstonā, Londonā.
 


Attēlā: Supermundane radītā Dom ir krāsaina putnu māja, kas izgatavota no IKEA Industriell plauktu vienībām. 2019


 

Attēlā: Dizaineru Beep Studio izstrādātā Månstråle ir putnu ligzdošanas vieta, kas izgatavota no Stråla lampu pamatnēm. 2019

Pievērsties dabai, saudzējot tās resursus un izmantojot otrreizēju produktu pārstrādi nolēma pazīstamais zviedru mēbeļu ražotājs IKEA 2019. gada projektā Wildhomes for Wildlife, sadarbojoties ar Lielbritānijas māksliniekiem un dizaineriem, lai izveidotu dzīvnieku biotopu sēriju, pārstrādājot IKEA mēbeles. Londonā mītošā grafiķa Roba Lova (Rob Lowe) jeb Supermundane radītā putnu māja Dom ir krāsaina kolāža, kas izgriezta no Industriell plauktu vienībām. Dom ir ligzdošanas būris, kurā var iekļūt tikai mazi putni, piemēram, zīlītes.

Savukārt Månstråle putnu ligzdošanas vietu projektēja arhitekti Beep Studio. Tai piemīt organiskāks dizains – ligzdošanas vietu saime putnu ģimenēm izplaukst uz koka kāta kā zieds. Lai no minimālām sastāvdaļām radītu acij tīkamu efektu, šī putnu ligzdošanas vieta tika radīta no IKEA galda lampas Stråla pamatnēm apvienojumā ar Beep Studio radīto Zone lampu abažūru, kas kalpo kā putnu ligzdošanas vieta. Studija ļoti vēlējās, lai instalācija būtu pilnībā trīsdimensionāla, tāpēc to visvairāk iecienījuši divkājaini parka apmeklētāji, nevis spārnotie ciemiņi. Studija sadarbojās ar savvaļas dzīvnieku ekspertu, lai apzinātu putnus un to vajadzības. Trīs abažūru izmēri ļauj dažādām putnu sugām izmantot ligzdošanas vietas: skrejas ir tādā izmēra, lai nodrošinātu perfektu piekļuvi paredzētajiem būru iemītniekiem un ierobežotu piekļuvi nevēlamiem iebrucējiem. Ne visi būri tiek izmantoti ligzdošanai - dažos glabājas tādi materiāli, kā vilna un siens ligzdu oderēšanai, bet citi glabā pārtikas produktus, piemēram, taukus un sēklas. Dizains tika pilnībā modelēts 3D formātā, pēc kura abažūru komponentes tika saliktas Beep Studio birojos, bet blakus esošajā darbnīcā izgatavots eikalipta koka stabs.

 


 

Attēlā: Nendo radītie Birds Apartment Japānā. 2012

Japāņu dizaineru apvienības Nendo radītie Birds Apartment ir paredzēti cilvēkiem, kuri vēlas diskrēti palūrēt uz meža spārnoto iedzīvotāju slepeno dzīvi, ar cieņu daloties tajā pašā dzīves telpā. Putnu mājas arhitektūra ir “dzīvojamais” risinājums priekš putniem un vienam cilvēkam. Tā ir koka māja, kuras vienā pusē ir skrejas 78 putnu ligzdu vietām, savukārt otrā pusē ir paredzēta ieeja vienam cilvēkam, kurš no koka mājas iekšienes var ieskatīties putnu ligzdās. Šī māja projektēta Ando Momofuku centram un atrodas mežā, Komoro pilsētā, Japānas kalnainajā Nagano prefektūrā. Objekts paredzēts aktivitātēm dabā veicināšanai un dabas pieejamības uzlabošanai.

 


Attēlā: piemērs Googls Maps sarkanā marķiera simbolam

 


Attēlā: ŠuČuna Hsiao projekts Google Birdhouse. 2013

Putnu būri pilsētās, kur iedzīvotāji izrāda lielu iejūtību pret putniem, šķiet, var parādīties līdz šim neredzētās vietās. Dažreiz atkarībā no dizaina šie putnu būri var darboties arī kā iejaukšanās pilsētas vidē. Šādu dizaina konceptu 2013. gadā izstrādāja kāds Taivānas dizainers ŠuČuns Hsiao (Shu-Chun Hsiao). Viņš izveidoja virkni pilsētas putnu būru, iedvesmojoties no Google Maps marķiera simbola. Interesanti apjaust, ka tas mūsdienās visā pasaulē ir kļuvis par orientiera simbolu. Turklāt dizainers sasaista cilvēku spējas atrast ceļu pilsētā, izmantojot modernās  tehnoloģijas, ar putnu dabiskajām spējām atrast galamērķi, izmantojot ielas. Hsiao vārdiem sakot, “putnu būris kļūst par putnu galamērķi, tāpat kā Google Map marķieris iezīmē galamērķi mums”. Putniem ir vispatiesākā Google Maps pieredze. Projektā Google Birdhouse Hsiao uzkonstruēja virkni putnu māju, kas visas tika veidotas un nokrāsotas kā Google Maps orientiera ikona, cerībā, ka tās kļūs par mūsu spārnoto draugu mājām un navigācijas palīglīdzekļiem. Līdztekus tam, ka šīs putnu mājas ir iejaukšanās pilsētvidē, tās ir saistītas arī ar mūsdienu tēmu par fiziskās un virtuālās pasaules apvienošanos. Līdzīgi kā Čārlza un Rejas Īmsu (Charles and Ray Eames) slavenajā dokumentālajā filmā “Powers of Ten” (1977), kur lieliski atainota makroskopisko un mirkoskopisko mērogu attiecība, varbūt arī mēs, ikreiz “piezūmojot” Google marķieri, varētu virtuāli pietuvoties kādam no putnu būrīšiem un tādējādi, kaut virtuāli, kļūtu mazliet tuvāki dabai?

 

Teksts: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus