Dizains ikdienai

 

11.01.2017.

 

Lietojot vārdu «dizains», bieži nākas saskarties ar viedokli, ka tas noteikti apzīmē dārgus, ekskluzīvus un izmeklēti estētiskus priekšmetus. Taču vēlamies atgādināt, ka pasaule ir bagāta ar ģeniāliem priekšmetu dizaina paraugiem, ko lietojam ik dienu, aizmirstot, ka arī tas ir dizains. Turklāt šis dizains ir tik veiksmīgs un funkcionāls, ka laika gaitā kļuvis pašsaprotams. Šoreiz stāstām par divām anonīmām (un «lipīgām) dizaina lietām, ko var atrast uz jebkura darba galda: Post-it® piezīmju lapiņām un Pritt līmes zīmuli.

 

 

Foto: www.henkel.com

 

POST IT piezīmju lapiņas

 

Kad 1968. gadā viens no Post-it autoriem, uzņēmuma 3M inženieris Spensers Silvers atklāja vielu, kas 11 gadus vēlāk kļuva par iemeslu leģendāro piezīmju lapiņu ražošanai, viņš nosprieda, ka ir stipri izgāzies. Profesora uzdevums bija radīt īpaši spēcīgu līmi lietošanai kosmonautikas industrijā, bet izrādījās, ka viņa atklājums nav spējīgs noturīgi salīmēt pat papīru. Taču, neraugoties uz to, ka līme neattaisnoja sākotnējās cerības, tajā atklājās dažas spožas īpašības. Pirmkārt, līmes saķeres virsma bija tik niecīga, ka tā bija unikāli viegli notīrāma, otrkārt, salīmēto materiālu varēja viegli atlīmēt, un pats būtiskākais - līme pieļāva daudzkārtēju lietošanu. Spensers iepazīstināja kolēģus un uzņēmuma īpašniekus ar atklājumu un rezultātā tomēr atlika līmi atpakaļ laboratorijas plauktā, jo prātīgas idejas par substances lietojumu tā arī nevienam neradās. Vienīgā iecere, kas izskanēja, piederēja pašam autoram - zinātnieks piedāvāja ražot ziņojumu dēļus, noklājot plakni ar plānu līmes kārtiņu, lai pie tās atkārtoti bez naglām vai piespraudēm varētu stiprināt lapiņas ar informāciju. Taču, tā kā ziņojumu dēļu ražošana bija pārāk šaura un sešdesmito gadu beigās nepopulāra specializācija, priekšlikums tā arī netika realizēts.

 

Šodien zināmā līmes funkcija izkristalizējās piecus gadus vēlāk, un tas notika tikpat negaidīti kā pašas vielas atklāšana. Spensera kolēģis Arts Fraiss, kurš ārpus darba aizrāvās ar dziedāšanu baznīcas korī, saskārās ar kaitinošu problēmu - katru reizi, kad koris koncertēja vai aizvadīja mēģinājumu, viņš cīnījās ar pareizo psalmu atrašanu. Dziesmu grāmata tika šķirta turp un atpakaļ, un sējumā ievietotās grāmatzīmes nemitīgi mainīja atrašanās vietu, krītot ārā un traucējot sameklēt nepieciešamo lapaspusi. Tas turpinājās tik ilgi, līdz Arts iedomājās par Spensera līmi, kas joprojām nelietota atradās laboratorijā. Līme izrādījās pietiekami noturīga, lai pielīmētu grāmatzīmes, bet gana saudzīga, lai nebojātu dziesmu grāmatas lapaspuses un ļautu piezīmes pārlīmēt atkārtoti. Atgriežoties laboratorijā, Arts izstāstīja Spenseram par eksperimentu un aicināja kādreizējo domu par ziņojumu dēli lietot apgrieztā veidā. Viņš piedāvāja ar līmi noklāt nevis lielformāta plakni, bet mazas lapiņas, kas varētu tikt pielīmētas un pārlīmētas atkarībā no lietotāja vajadzības. Ideja bija tik neparasta, ka guva tūlītēju atbalstu, un tika uzsākts 7 gadus ilgs izstrādes process, lai 1977. gadā piezīmju lapiņas nonāktu uz to lietotāju darba galdiem. Vispirms jaunievedums tika nodēvēts par Press‘n Peel, bet trīs gadus vēlāk jau bija pazīstams kā kulta Post-it®.

 

 

 

 

PRITT līmes zīmulis


Vēl viens izgudrojums, bez kā šodien biroja darbība nav iedomājama, ir līmes zīmulis Pritt. Tā bija pirmā sausā līme dizaina un ķīmijas vēsturē, kas, pateicoties asprātīgajam iepakojumam, guva tūlītēju atsaucību. Idejas autors ir vācu uzņēmuma Henkel inženieris Dr. Volfgans Dīrihs. Ideja par līmes ievietošanu lūpu krāsas tūbiņai līdzīgā iepakojumā viņam ienāca prātā, lidojot ar lidmašīnu. Profesors devās komandējumā un vēl pirms lidmašīnas pacelšanās prātoja par jauna līmes veida nepieciešamību. Visas līmes, kas tolaik bija pieejamas, neatkarīgi no ražotāja vai sastāva bija šķidras un lietotājam neparocīgas. Tās ilgi kalta, bija sarežģītas lietošanā un bieži sabojāja darbu ar neglītiem līmes traipiem. Jau lidmašīnai esot gaisā, Volfgans pievērsa uzmanību dāmai, kura viņam līdzās krāsoja lūpas ar lūpu krāsu. Tas lika aizdomāties- ja vairākus tūkstošus metrus virs zemes ir iespējams ērti lietot kosmētiku, tad kādēļ tikpat ērti nevarētu izmantot līmi? Atgriežoties no ceļojuma, darba uzdevums bija skaidrs - ir jārada līme, kas ir pietiekami blīva, lai spētu darboties pēc lūpu krāsa principa un vienlaicīgi saglabātu visas līmei piemītošās īpašības. Rezultāts pārspēja iecerēto - maģiskās sausās līme funkcijas atklājās, tikai zīmulītim saskaroties ar papīru, un līmēšanas process varēja aizritēt ātri, precīzi un tīri. Pirmais Pritt līmes zīmulis pārdošanā nonāca 1969. gadā- tikai divus gadus pēc liktenīgā autora ceļojuma un nākamo divu gadu laikā jau bija pieejams 38 pasaules valstīs. Šodien Pritt līmes zīmuļa pārdošanas ģeogrāfija ir paplašinājusies līdz 120 valstīm. Katru gadu tiek saražoti aptuveni 130 miljoni līmes zīmuļu, kopskaitā pārsniedzot 2,5 biljonus pārdoto eksemplāru kopš pirmā līmes zīmuļa (atsaucoties uz ražotāja pausto, tas ir pietiekami daudz, lai novilktu sausās līmes ceļu no Zemes līdz Marsam, velkot to caur Mēnesi, un atgrieztos atpakaļ uz Zemes). Turpinot kosmisku sasniegumu uzskaitījumu, Pritt līmes zīmuļa darbība ir testēta arī uz Starptautiskās kosmosa stacijas (ISS) klāja, kur, kā apliecina Krievijas kosmonauts Jurija Usačevs, ir darbojusies perfekti.

 

 

Foto: www.henkel.com

 

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus