"EuroSkills 2018" laureāte Laura Kreivina

12.11.2018.

 

NOTIKUMS "EUROSKILLS"
"No darba varas Liktens trīs" – šī rainiski cildenā atziņa kārtējo reizi iemiesojusies arī kādā varenā viseiropas pasākumā. Runa ir par Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā notikušo "EuroSkills 2018" - Jauno profesionāļu meistarības internacionālo konkursu, kas noslēdzās 29. septembrī. Konkursā piedalījās mūsu kontinenta 28 valstu komandas ar 525 dalībniekiem. Tika demonstrētas prasmes kādās 50 profesijās, bet 12 dalībnieki no Latvijas darbojās astoņās profesionālajās grupās: skatlogu noformēšanā, grafiskajā dizainā, informācijas un komunikāciju tehnoloģijās, mājaslapu izstrādē, flīzēšanā, elektriskajās instalācijās, smago spēkratu apkopē, ēdienu gatavošanā un restorānu pakalpojumos, kā arī modes tehnoloģijās.

Latvijas prasmīgākie censoņi šādā visai skarbā konkurencē teju ar teiksmainā Sprīdīša sparu guva zelta medaļu (divām komandas dalībniecēm), vienu sudraba medaļu un trīs medaļas par izcilu sniegumu. Šajos mūsējo panākumos savu īpaši vērtīgo talanta artavu ieguldīja uzņēmīgā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas (PIKC "RDMV") pārstāve, apģērbu dizaina nodaļas 4. kursa izglītojamā Laura Kreivina un viņas komandas partnere Elīna Skrindževska no Jelgavas Amatu vidusskolas, abas iegūstot šo minēto augstāko zelta novērtējumu un konkursantu titulu "Best of Nation". Jāpiebilst, ka Lauras azartiskajai partnerei Elīnai Skrindževskai jau bija uzkrāta diža pieredze, ko viņa guva 2017. gada "WorldSkills" konkursā Abu Dabi, Apvienotajos Arābu Emirātos. Tikai viens nieka punkts šķīra viņu no pasaules Ekselences medaļas. Nu panākumu sapnis piepildījas ar Budapeštā gūto zeltu.

Sudrabu saņēma skatlogu noformētāja Luīze Mihailova no Liepājas Mākslas un dizaina vidusskolas, savukārt medaļas par izcilību tika piešķirtas smago spēkratu apkopes speciālistam Jānim Ozolam no Priekuļu tehnikuma, kā arī informācijas un komunikāciju tehnoloģiju lietpratējiem  Igoram Būmanim no Rīgas Tehniskās koledžas un Ričardam Trofimovam no Priekuļu tehnikuma, kā arī tīmekļa vietņu veidotājam Gustavam Rācenājam no Rīgas Tehniskās koledžas.

 

Laura Kreivina iegūst zelta medaļu "SkillsLatvia 2018" / Foto: "SkillsLatvia"

 

PAKĀPIENI UZ ZVAIGZNĒM
Še minētajās Likteņa tricināšanas norisēs par starta aktivitātēm visupirms jācildina mūsu pašu Valsts Izglītības attīstības aģentūra (VIAA), kura organizē līdzīgus konkursus nacionālā mērogā, īstenojot projektu "Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs". To finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts. Šādi izvirzās iespējamie kandidāti uz sacensībām starptautiskā līmenī. PIKC "RDMV", kur joprojām mācās Laura Kreivina, ievēroja izcili inteliģentās meitenes talantu un rosināja viņu piedalīties nacionālajā konkursā. Laura konstruktīvi novērtēja ierosmi un sadūšojās uz dalību "Skills Latvia" konkursā. Tur viņa 2018. gada aprīlī ieguva pirmo vietu ar elegantas pēcpusdienas kleitas sniegumu. Šī atlase deva viņai nacionālā kandidāta statusu dalībai Eiropas līmeņa konkursā. Nu uzņēmīgā kurzemniece Laura Kreivina tika virzīta uz konkursu "EuroSkills 2018" Budapeštā. Jāpiezīmē, ka pirms mācībām PIKC "RDMV" savas mākslinieciskās izglītības pamatus veselus sešus gadus viņa stiprināja dzimtās pilsētas Saldus mākslas skolā. Domājams, ka arī šis faktors ir nospēlējis būtiski veicinošu lomu Lauras Kreivinas spožajā izaugsmē.

 

LIETUS DZIESMA BUDAPEŠTĀ
Par dalību EuroSkills 2018 Laura Kreivina vēstī: "Mēs uzstājāmies modes tehnoloģijas prasmju konkursā, kas notika milzīgajā Budapeštas EXPO hallē. Manus un Elīnas Skrindževskas panākumus šajā pasākumā, šķiet, noteica pamatīga sagatavošanās ievada posmā, kur liela nozīme bija manas skolas (PIKC "RDMV") atsaucībai, kurai pateicoties varēju trenēties jau labi pazīstamā vidē – savās ierastajās mācību telpās un še ar pateicību vēlos minēt PIKC "RDMV" datorgrafikas un kompozīcijas skolotājas Velgas Jākobsones atbalstu. Un, visbeidzot, dalība pašā konkursā – mērķtiecīgi saskanīgs kopdarbs ar partneri Elīnu vienotā tandēma komandā. 

 

Laura Kreivina un Elīna Skrindževska ar "EuroSkills 2018" medaļām un konkursa darbu - lietusmēteli / Foto: žurnāls "Ir"

 

Konkursā izvirzītais uzdevums prasīja radīt lietus mēteli, kas turklāt vēl tēlaini sabalsotos ar kādas iedvesmas dziesmas "lietainu" tekstu. Izvēle krita uz grupas "Gorillaz" skaņdarbu "Rhinestone Eyes", kurā, atbilstoši konkursa noteikumiem, angliskais vārds rain tika pietiekami dāsni piesaukts un lieliski derēja mūsu darba inspirācijai. Mēteļa dizaina scenārijs paredzēja jaunas radošas personības iešanu uz koncertu, ko pa ceļam patraucē lietus. Tēla izpausme nedrīkstēja arī gluži "samirkt", turklāt mēteļa konstrukcijā bija jāietver neordināri, paaugstinātas sarežģītības elementi. Attīstot mēteļa veidolu un konstrukciju, kas bija tieši manas atbildības lokā, nācās rēķināties ar visiem šādiem darba kopīgo norisi apgrūtinošiem komponentiem, piemēram, kā īpaši oriģinālu dominanti akcentēju mēteļa kapuci, kas sastāvēja it kā no vairākiem "slāņiem" - še es iztēlojos dabā novēroto lietusgāžu slāņainību. Tas būtiski padarīja atraktīvāku visu tērpa siluetu, piešķirot tam pieprasīto individualitāti un mākslinieciskumu. 

Man patiesi paveicās ar komandas līdzgaitnieci Elīnu, kura meistarīgi prata visu šo ieceri materializēt, varētu pat teikt, uzburt, acij tīkamā un praktiski lietojamā galaproduktā. Tas pavisam laimīgā kārtā izrādījās pārliecinošs arī konkursa ekspertu žūrijai. Šādi mums abām izdevās apsteigt arī visai lielo Krievijas komandu un vēl 10 valstis, kas piedalījās modes tehnoloģiju konkursā. Savukārt pēc punktu kopvērtējuma visās profesiju disciplīnās starp 28 valstīm Latvija ierindojās 7. vietā, bet kā pirmie izvirzījās Slovākijas pārstāvji. Toties aiz mums negaidīti palika tādas dižattīstītas valstis kā Vācija, Zviedrija, Lielbritānija, Itālija, Beļģija, Dānija, Nīderlande... Man ļoti patika Igaunijas sniegums un domāju, ka viņi netika pietiekami augstu novērtēti. Īpaši sīva konkurence ritēja starp daudzskaitlīgajām pavāru un frizieru komandām.

 

Laura Kreivina un Elīna Skrindževska "EuroSkills 2018" konkursa dienās / Foto: laikraksts "Jelgavas Vēstnesis"

 

Konkursa dienas Budapeštā nebija vieglas. Ierobežotais laiks uzdevumu izpildei darbnīcā vai dažas ķibeles ap materiālu izvēli radīja krietnu spriedzi un nervozitāti - bija jāmobilizē sava paškontrole un savaldība, iztēle un zināšanas. Konkursa dienās notiekošo pavērot atnāca ap 70 000 apmeklētāju. Brīžiem sajutos teju kā mazs dzīvnieciņš aplociņā, uz kuru pablenzt sanācis ziņkārīgu un dīku cilvēku bars. Atslābināties uz ārējiem uzmanības kairinājumiem nedrīkstēja ne mirkli, jo mūs nemitīgi vēroja arī dažādi piekasīgi eksperti, kas to vien meklēja, kā rast kādu vājo vietu un mazināt vērtējuma punktus. Piemēram, koncentrējoties savos darbos, bija ļoti jāsargās pārkāpt ar līmlenti iezīmētās darba teritorijas robežas un "iebraukt", kaut netīši, kaimiņu censoņa zonā. Vērtēja pat pie labā toņa piederīgo dalībnieku sadarbības entuziasmu, kura man un Elīna, paldies Dievam, gan netrūka. Ļoti strikti tika sekots arī darba laika disciplīnai. To visu pārvarēt līdzēja biedrisks atbalsts, labvēlība un precīza savstarpējā sadarbība. Tas, protams, arī atspoguļojās darba rezultātā. Paveicām labāko, ko varējām no sevis "izspiest". Man grūtākais bija nevis pats konkursa darbs mūsu "aplokā", bet gan tā prezentācija žūrijai pašā noslēgumā. Nu mūsu komandas paveiktais atradās uz skatuves, tika uzstādīts uz koka manekena un man, apvaldot trīsas, nācās angliski norunāt savu "lietus dziesmas" skaidrojumu. Varbūt esmu pārāk kautrīga, bet publiskas uzstāšanās mani joprojām mulsina un cenšos no tādām vairīties. Taču dzīve tomēr piespiež sevi pārvarēt."

 

Laura Kreivina un Elīna Skrindževska "EuroSkills 2018" apbalvošanas ceremonijā / Foto: VIAA

 

ZVAIGŽŅU IZAICINĀJUMS
Pāri visam – darbs. Tas arī bez Raiņa viedajiem pamudinājumiem teju katram skaidrs. Šādi konkursi un panākumi tajos var radīt gan riskanti narkotisku eiforiju, gan arī tās Likteņa trīsas, kuru svētīgajās vibrācijās top Cilvēks, veidojās Meistars un krājās Nācijas spirituālā zelta vērtības. 
Iespējams, ka šo vai citu talantu ceļi atkal krustosies pēc gada kārtējā "WorldSkills 2019" pasākumā Kazaņā, Tatarstānas Republikā Krievijā. Varbūt, ka viss ritēs gluži savādāk, tomēr tas nekavē Lauru sparīgi iet savu ceļu. Kaut vai pavisam klusu, kā pa meža taku. Tomēr še vai cituviet un citureiz – lai šos ceļus allaž iezīmē vedinoši pamudinājumi uz aizvien augstākiem mērķiem. Vērojot Lauras pašreizējās cilvēciskās kvalitātes, rodas pārliecība – šī meitene ir rets "lietaskoks", materiāls no kā top Zvaigznes.

 

 

Raksta autors: Jānis Borgs

Attēls: VIAA

Reklāmkarogs: Kristīne Markus, Karstens Reisingers