Gleznotājas Vinetas Pristes - Kārklas personālizstāde "Cauri laikiem"

09.01.2018.

 

No 4. janvāra līdz 31. janvārim "Galerija M māksla" (M Art Gallery), Modes un izklaides TC "Rīga Plaza", 1. stāvā, Mūkusalas ielā 71, Rīgā, skatāma gleznotājas Vinetas Pristes–Kārklas personālizstāde "Cauri laikiem". Izstādes atklāšanas svētki 12. janvārī plkst. 19:00.

Mākslas darbs gluži tāpat kā literatūra vai mūzika ir valoda, mākslinieks tajā ieliek filozofisku un morālu jēgu, viņš ir sava laika sabiedrības un kultūras, un reizē arī savas iekšējās pasaules izjūtas atspoguļotājs.
"Cauri laikiem" – tas ir kā ceļojums cauri laikiem – no pirmssākumiem līdz mūsdienām, pagātne savijas ar tagadni kā dialogs starp indivīdu un pasauli, starp iekšējo un ārējo pasauli, sajūtās un izjūtās, krāsās un nokrāsās. Tas ir pagātnes un tagadnes smalkais caurstrāvojošais pavediens, mēs nevaram atklāt neko jaunu nezinot savas saknes, nepētot vēsturi. Ceļojumā cauri laikiem mēs nepazaudējam savu iekšējo es. Mēs tikai to pilnveidojam un visu laiku atrodam no jauna kādas vēl neiepazītas sava rakstura šķautnes – tā, par izvēlēto izstādes nosaukumu saka Vineta Priste-Kārkla.
Māksliniece, studējot Latvijas Mākslas akadēmijā, sevi meklējusi dažādās glezniecības tehnikās, daudz gleznojusi un zīmējusi modeļus un tā atradusi sev vistuvāko izpausmes veidu — figurālo glezniecību. Pirms tam studijas tekstilmākslas nodaļā ir ļāvušas iepazīt dažādus tekstilmākslas veidus — tas ir bagātinājis pieredzi, ļaujot līdz mielēm izjust auduma struktūru, tā faktūru. Audekla izvēlei ir nozīme gleznas izskatā, ko ietekmē arī gleznošanai izraudzīto krāsu un pigmentu īpašības. Izstādē apskatāmas gleznas eļļas glezniecības tehnikā.
Vineta Priste-Kārkla ir gleznotāja un arī pedagogs PIKC "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola", studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā, 2014. gadā ieguvusi maģistra grādu glezniecībā Figurālās glezniecības meistardarbnīcā, 2011.gadā ieguvusi maģistra grādu tekstilmākslā. 2012. gadā ieguvusi gleznotāja Paula Puzinas figurālās glezniecības meistardarbnīcas konkursa stipendiju N°13 par veiksmīgu studiju programmu izpildi, kā arī izcilu un radošo darbu 2011/2012 m.g., t.i. 2012. gada Paula Puzinas (ASV) ekstraordinārās stipendijas ieguvēja. Piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs no 1999. gada. Mākslinieces darbi atrodas privātkolekcijās Japānā, Jaunzēlandē, Austrālijā, Lielbritānijā, Krievijā, Somijā, Vācijā, ASV, Kanādā, Latvijā.
Publikai Vinetas Pristes - Kārklas personālizstāde "Cauri laikam" būs apskatāma laikā no 4. janvāra līdz 30. janvārim "Galerijā M māksla", Modes un izklaides centrā "Rīga Plaza" pirmajā stāvā, Mūkusalas ielā 71, katru dienu no plkst: 10:00 – 21:00.

Avots: M Art Gallery