Grāmatplaukts: Alekseja Muraško dizainētās grāmatas

22.03.2021.

 

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas organizētajā konkursā “Zelta ābele” katru gadu tiek noskaidrotas gada skaistākās grāmatas, kā arī noteikts gada labākais grāmatu mākslinieks. Kamēr vēl jāgaida pērnā gada laureātu paziņošana, varam atskatīties uz 2019. gada labākā grāmatu mākslinieka titula ieguvēja un viena no veiksmīgākajiem un godalgotākajiem grāmatu dizaineriem Latvijā veikumu. Baltkrievijā dzimušais grāmatu mākslinieks un grafiskais dizainers Aleksejs Muraško apbalvots ar vairākām “Zelta ābele” balvām un ieguvis divus “Gada mākslinieks” titulus 2017. gadā un 2019. gadā. Kaut gan izglītību ieguvis krimināltiesībās, vēlāk pievērsies digitālajai pasaulei un pats apguvis grafikas dizainera prasmes. Viņa radītajam dizainam ir jaušams savs rokraksts, bet vienlaicīgi katra veidotā grāmata ir unikāla. Papildus darbam pie grāmatu dizaina viņš veido žurnālu, katalogu, korporatīvo izdevumu vizuālo noformējumu un rada butveidolus.

_

 

]

 

Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā

Autors: Astahovska Ieva, Priede-Krievkalne Antra
Dizains: Aleksejs Muraško
Izdevējs: Laikmetīgās mākslas centrs
Izdošanas gads: 2019
Iesējuma veids: cietie vāki
Lappušu skaits: 664
Izmērs: 23.8cm x 17cm x 4.8cm
Valoda: latviešu, angļu

 

 

Bilingvālais izdevums “Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā” veltīts trimdas kuratora un meilārta mākslinieka Valda Āboliņa (1939–1984) radošajam un intelektuālajam mantojumam un viņa lomai Latvijas mākslas un trimdas vēsturē aukstā kara gados. Publikācijā iekļautas viņa vēstules, raksti un politiskie komiksi, kā arī mūsdienās tapušas V. Āboliņa laikabiedru un jaunākas paaudzes pētnieku esejas par viņa aktivitātēm Rietumu avangarda mākslā un kultūras sakaru veidošanā ar Latviju. Atsaucoties uz meilārta tematiku, grāmatas dizainers Aleksejs Muraško grāmatas kartona vāku veidojis kā aploksnes trīsstūri, savukārt katrā nodaļā nonākt līdz tekstam angļu valodā palīdz speciāls marķējums. Grāmatas 664 lappuses iesietas sējumā ar apgrieztām malām. “Valda Āboliņa grāmatas veidols atsaucas uz viņa aizrautīgo komunikācijas veidu pirmsinterneta laikmetā, vēstulēm un meilārtu, kas viņa radošo mantojumu - aizmirstu un teju zudušu vēstījumu - no pagātnes atgādājis pie šodienas lasītājiem,” savu izvēlēto dizaina pieeju skaidrojis Aleksejs Muraško. “Grāmatas centrālās nodaļas - A, B, O (atsauce uz Āboliņa iesauku) iesāk atvērumi ar atloku, dalot izdevumu daļās, kas pamanāmas arī no malas griezuma. Dalījumu vēl vairāk izceļ katras nodaļas atšķirīgais papīra tonis, sākot no krēmkrāsas līdz spoži baltam. Fotogrāfijas un arhīvu materiālu reprodukcijas iespiestas, izmantojot hibrīdrastru Apogee Sublima, kas pieļauj druku ar 220 lpi lineatūru uz nekrītota papīra un augstu attēlu detalizāciju. Katrā grāmatas eksemplārā zem vāka iekļauts viens no četriem dažādiem Āboliņa vēstules faksimiliem oriģinālā izmērā. Pirms gadiem desmit šo grāmatu izdot nebūtu iespējams: ne tikai tas, ka iekārtas to nebūtu ļāvušas radīt, arī ražotājam jābūt drosmei, lai pieķertos šādiem projektiem. Jo savā ziņā tā ir avantūra. Tā ir ļoti nopietna grāmata - nopietns grafiskais artefakts.”

Grāmatas dizains saņēma Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas organizētā grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele 2019” balvu nominācijā “Dokumentālie izdevumi”, bet 2020. gadā par izveidoto grāmatas dizainu Aleksejs Muraško saņēma starptautiskās tipografikas profesionāļu organizācijas Type Directors Club izcilības apliecinājumu jeb Certificate of Typoghraphic Excellence. Grāmata iekļauta Type Directors Club gadagrāmatā, kurā apkopoti izcilākie tipografikas darbi no visas pasaules, kā arī izrādīta 66. konkursa apbalvoto darbu izstādē Ņujorkā. Šis izdevums iekļuva arī starp Tokyo TDC Annual Awards 2020 finālistiem.

_

 

Stikla Strenči/Glass Strenči

Stikla Strenči/Glass Strenči

Sastādītāja: Anna Volkova
Dizains: Aleksejs Muraško
Izdevējs: Orbīta
Izdošanas gads: 2019
Iesējuma veids: mīkstie vāki
Lappušu skaits: 204
Izmērs: 33.5 cm x 24.2 cm x 2.1cm
Valoda: latviešu, angļu

 

 

Fotogrāmata “Stikla Strenči/Glass Strenči” ir stāsts par Strenču pilsētu laika posmā starp diviem pasaules kariem. Tā sastādīta no Strenču fotodarbnīcas fotonegatīvu attēliem, kuri atrodas Latvijas Fotogrāfijas muzeja arhīvā. Darbnīcas dibinātāja Dāvja Spundes un viņa radošās darbības turpinātāju – Kraukļu ģimenes pārstāvju – fotouzņēmumi stāsta par nācijas veidošanās laiku un tehnisko progresu, kas Strenčos strauji mainīja dzīvesveidu. “Orbītas” pārstāvji atzīmēja: “Draudzīgās attiecības kopienā un fotogrāfu neatlaidība veidoja īpatnēju tuvuma sajūtu un meistaru unikālu rokrakstu, ko tagad augsti novērtē pasaules eksperti fotogrāfijā. Dāvis Spunde ir sacījis, ka fotografē vēsturei un ka ikvienam notikumam jātiek iemūžinātam.” “Stikla Strenči/Glass Strenči” ir nozīmīgs izdevums arī starptautiskā kontekstā - šī ir, iespējams, viena no labākajām no zināmajām starpkaru Eiropas dzīves vizuālajām dokumentācijām. Grāmata, vienlaikus esot vēstures dokuments, demonstrē laikmetīgu skatījumu uz arhīva fotogrāfiju. Izdevumā iekļauta vēsturnieka Kirila Kobrina eseja angļu un latviešu valodā.

Pērn grāmata ieguva “Zelta ābele 2019” balvu nominācijā “Mākslas izdevumi”, tika nominēta konkursa Paris Photo-Aperture Foundation PhotoBook Awards kategorijā “Gada fotogrāmata 2020”, kā arī tika nominēta fotofestivāla Rencontres d'Arles gada balvai kategorijā “Vēsturiskā grāmata 2020”. Abos konkursos grāmata iekļuva finālistu sarakstā starp pasaules 10 labākajām fotogrāmatām.

Grāmatu iespējams apskatīt video nepilnu septiņu minušu laikā:

 

Stikla Strenči / Glass Strenči from Orbita on Vimeo.

 

_

 

 

12 dzejnieki no Krievijas

Sastādītāji: Timofejevs Sergejs, Zapoļs Aleksandrs
Dizains: Aleksejs Muraško, Toms Mrazausks
Izdevējs: Orbīta
Izdošanas gads: 2017
Iesējuma veids: cietie vāki
Lappušu skaits: 240
Izmērs: 21cm x 13.2cm x 1.7cm
Valoda: latviešu, krievu

 

Dzejnieku apvienība “Orbīta” 2017. gadā laida klajā bilingvālu antoloģiju “12 dzejnieki no Krievijas”, kurā tika apkopoti gan oriģinālie teksti krievu valodā, gan atdzejojumi, ko veica 11 mūsdienu latviešu dzejnieki. Dzejas izlases krājums “12 dzejnieki no Krievijas” ieguva grāmatu mākslas konkursa “Zelta Ābele 2017” balvu nominācijā “Dzeja”.

_

 

 

Sērija “Publiskā telpa”

Palladium. Centrāltirgus. Rīgas līcis.

Autori: Andrejs Strokins, Māra Brašmane, Vladimirs Svetlovs
Dizains: Aleksejs Muraško
Izdevējs: Orbīta
Izdošanas gads: 2017-2018
Iesējuma veids: cietie vāki
Lappušu skaits: 96
Izmērs: 24.3 cm x 17.5 cm x 1.2 cm
Valoda: latviešu, angļu

 

Sērija “Publiskā telpa” veltīta Padomju laiku Latvijas sabiedriskajai telpai. Šajos izdevumos pārstāvētas atšķirīgas pieejas mūsdienu fotogrāfu darbā ar pagātni - pārstrādāts arhīvu materiāls, inscenētā fotogrāfija, kā arī darbu sērija, kas uzņemta 50 gadu garumā. Visu trīs izdevumu cietos vākus klāj fotogrāfija, īpaša uzmanība pievērsta vāku audumam, kas apastrādāts tā, lai ātri iegūtu vecinātu izskatu. Grāmatu sērijas vākos un titullapās izmanoto šriftu dizainers Aleksejs Muraško radījis pats, iedvesmojoties no vēsturiska parauga. Savukārt saturā izmantota akadēmiska padomju šrifta klasika. Grāmatu sērija tika nominēta grāmatu mākslas konkursam “Zelta Ābele 2017” nominācijā “Mākslas izdevumi”.

_

 

 

Алчность/ Alkatība

Autors: Jeļena Glazova
Dizains: Aleksejs Muraško
Izdevējs: Izdevniecība Valters Dakša
Izdošanas gads: 2019
Iesējuma veids: cietie vāki
Lappušu skaits: 96
Izmērs: 22.2cm x 11.8cm x 1.1cm
Valoda: latviešu, krievu

 

Jeļenas Glazovas dzejas krājumā “Алчность/Alkatība” iekļauti dzejoļi no autores tekstiem, kas sarakstīti no 2014. gada līdz 2018. gadam. Atzdzejojumus latviešu lasītājiem sagatavojis Arvis Viguls. Alekseja Muraško radītajā grāmatas dizainā līdzās pārdomātai burtu izvēlei, izceļas drosmīgs krāsu pielietojums grāmatas vākam un lapām. “Sākumā iedomājos vāku kā sava veida melnu caurumu, lai tas iedzen depresijā, bet šis koncepts neaizgāja, un tika izdomāts kardināli cits bezkompromisa variants ar spilgti rozā krāsu, no kuras asaro acis, jo “Alkatība” ir par stipru emocionālu slogu,” komentējis dizaina autors.


_

 

 

Monta Kroma. Re:

Sastādītāja: Elvīra Bloma
Dizains: Aleksejs Muraško
Izdevējs: Punctum (Filozofijas atbalsta fonds Latvijā)
Izdošanas gads: 2019
Iesējuma veids: mīkstie vāki
Lappušu skaits: 96
Izmērs: 20.9cm x 15cm x 1.4cm
Valoda: latviešu

 

Interneta žurnāls “Punctum”, trešo festivālu veltot spilgtajai latviešu modernisma dzejniecei Montai Kromai, 2019. gadā laida klajā dzejas grāmatu “Monta Kroma. Re:”.
Īpaši šim izdevumam, iedvesmojoties no Kromas tekstiem, savus dzejoļus radīja 23 mūsdienu dzejnieki: Kārlis Vērdiņš, Juris Kronbergs, Ronalds Briedis, Inese Zandere, Ingmāra Balode, Arvis Viguls, Inga Gaile, Liāna Langa, Raimonds Ķirķis, Katrīna Rudzīte, Marija Luīze Meļķe, Edvīns Raups, Ivars Šteinbergs, Rūta Mežavilka, Semjons Haņins, Pēteris Draguns, Anna Belkovska, Ilmārs Šlāpins, Aivars Madris, Lote Vilma Vītiņa, Einārs Pelšs, Eduards Aivars un Elvīra Bloma. Dzejas krājuma sastādītāja ir Elvīra Bloma, to papildina dzejnieces un filoloģijas doktores Annas Auziņas pēcvārds.


Grāmatas dizainā izmantots terakotas tonis. Dizainers Aleksejs Muraško, pētot Montas Kromas personību un daiļardi, atklājis, ka dzejniece jaunībā esot bijusi dedzīga komuniste. Tas raisījis asociācijas ar sarkano pioniera kaklautu, kas sākumā bijis košs, bet ar laiku saulē izbalējis un mainījis toni. Kad dizains bijis gatavs un grāmatas veidotāji sāka vākt kopā bibliogrāfiju, izrādījies, ka Montas Kromas pirmā grāmata bijusi ar pionieri uz vāka. Dizainers uzskata, ka tas bijis milzīgs sagadīšanās spēks! Grāmatā izmantots itāļu Materica papīrs, jo tam piemīt gan materialitāte, gan taktilais iespaids. Izdevuma tika nominēts “Zelta ābele 2019” nominācijā “Dzeja”.


_

 

 

Tornis

Tilts

K.B.u.c.


Autori: Mihkelsone Ene, Tete Jāns, Martinaitis Marcēlijs
Dizains: Aleksejs Muraško
Izdevējs: Latvijas Rakstnieku Savienība
Izdošanas gads: 2021
Iesējuma veids: cietie vāki
Izmērs: 24.3cm x 15.3cm x 1.1cm
Valoda: latviešu

 

Šogad izdoti Baltijas asamblejas laureātu darbi, kas pirmo reizi izdoti vienotā grāmatu sērijā ar nosaukumu “Jaunā klasika”. Grāmatas izdevusi Latvijas Rakstnieku savienība ar mērķi iepazīstināt lasītājus ar tiem Lietuvas un Igaunijas autoru literārajiem darbiem, kuri saņēmuši Baltijas valstu augstāko apbalvojumu literatūrā, bet latviešu valodā līdz šim nav izdoti. Kā pirmie no sērijā iecerētajiem izdevumiem pie lasītājiem nonāk igauņu dzejnieces Enes Mihkelsones godalgotais dzejas krājums “Tornis”, igauņu dramaturga Jāna Tetes lugu krājums “Tilts”, kā arī lietuviešu dzejnieka Marcēlija Martinaiša dzejas krājums “K.B. aizdomās turamais un citi dzejoļi”. Grāmatu sērija lepojas ne tikai ar augstvērtīgo literāro saturu, bet arī ar konceptuāli vienotu māksliniecisko ietvaru, kura autors ir godalgotais grāmatu mākslinieks Aleksejs Muraško: “Sērijas dizaina risinājuma pamatā ir modernisma un klasiskas grāmatas sakausējums. Saistība ar šo divējādības ideju grāmatu vāki salikti no klusa, gluda mūsdienīga papīra (kas ražots no otrreiz pārstrādāta papīra) un silta, gaiša tekstila. Grafiskais un tipogrāfiskais risinājums ir arī saspēle starp laikmetīgo – lakonisku un ģeometrisku stilu – un klasisko grāmatas tēlu, paplašinot un attīstot katras grāmatas metaforisko telpu.”
 

 

 

Grāmatu apskatu veidoja: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus

Grāmatu apskatā izmantotas grāmatu anotācijas