Grāmatplaukts: dizains grāmatās

15.03.2021.

 

Pēdējos gados Latvijā īpaši attīstījies grāmatu dizains. Taustāmai grāmatai ne tikai jāpiedāvā saturs, bet arī estētisks veidols. Turpmāk pieminētās grāmatas ir vērts apskatīt (un izlasīt!) tuvāk, ne tikai to satura dēļ, bet arī lai izbaudītu to māksliniecisko noformējumu un dizainu, kas dažkārt ne tikai papildina tekstu, bet arī piedāvā savu dizaina vēstījumu. Šīs grāmatas tiecas būt vērtīgas ne tikai satura dēļ, bet arī kļūt par vizuālu vērtību savā būtībā.

___

 

GATAVĀ DZEJA

Autors: Kārlis Vērdiņš
Dizains: Krišs Salmanis
Izdevējs: Neputns
Izdošanas gads: 2020
Iesējuma veids: mīkstie vāki
Lappušu skaits: 160
Izmērs: 18 cm x 14 cm x 1 cm
Valoda: latviešu

 

 

2020. gada nogalē apgāda “Neputns” izdotajā Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumā “Gatavā dzeja” publicēta ready-made dzeja, kurā apkopti ikdienišķi teksti no lietošanas pamācībām, e-pasta vēstulēm, ziņām internetā, sludinājumiem, Facebook lietotāju publicētajiem materiāliem, kā arī Google meklētāja rezultāti un administratīvu, zinātnisku vai publicistisku tekstu fragmenti. Grāmatas dizainā mākslinieks Krišs Salmanis turpinājis ready-made ideju, ilustrācijām izmantojot jau gatavus attēlus, piemēram, pirmā bilde, kas publicēta krājumā, esot pirmais uzrādītais attēls Mozilla Firefox pārlūkā, mēģinot apmeklēt dzejolī norādīto vietni www.sveiciens.lv, savukārt grāmatas baltais vāks ar aizdari tapis, iedvesmojoties no gatavo ēdienu putuplasta kastītēm.

___

 

 

MAREUNROL'S

Autors: Una Meistere, Sergejs Timofejevs
Dizains: Krišs Salmanis
Izdevējs: arterritory.com
Izdošanas gads: 2019
Iesējuma veids: cietie vāki
Lappušu skaits: 616
Izmērs: 24.5 cm x 17 cm x 5 cm
Valoda: latviešu, angļu

Pieejama PIKC "RDMV" bibliotēkā

 

2019. gada nogalē mākslas un kultūras izdevniecība arterritory.com izdeva apjomīgu izdevumu, kas veltīts Latvijas modes mākslinieku duetam MAREUNROL'S (Mārīte Mastiņa-Pēterkopa un Rolands Pēterkops). Grāmatas 616 lappusēs dokumentēts radošais domāšanas veids un apkopots modes mākslinieku veikums desmit gadu garumā, kas rezultējies septiņpadsmit modes kolekcijās, kostīmos četrpadsmit operām un teātra iestudējumiem un virknē dažādu mākslas projektu. Izdevumā var aplūkot visas septiņpadsmit MAREUNROL'S radītās modes kolekcijas, sākot no pirmās kolekcijas “Tikai pieaugušajiem/Bez nosaukuma” 2005. gadā līdz pat 2020. gada kolekcijai “Neparedzamie avoti 6”. Grāmata veidota kā darba procesa atainojums no skices līdz gatavam darbam, tāpēc tās noformējumā grāmatas dizaina autors Krišs Salmanis veiksmīgi izvēlējies saspēli ar modes diaineru darba “instrumentu” - kniepadatu. Dažas no tām it kā nejauši aizmirstas zem grāmatas vāka auduma, līdzīgi kā šuvējas dažreiz tās mēdz aizmirst apģērba vīlēs, bet grāmatā publicētie attēli ar adatiņām it kā piesprausti pie grāmatas lapām.

___

 

 

Izstādes katalogs

Mākslinieku radītās rotas: no Pikaso līdz Kūnsam. Diānas Venē kolekcija

Autors: Una Meistere, Daiga Rudzāte
Dizains: Krišs Salmanis
Izdevējs: arterritory.com
Izdošanas gads: 2017
Iesējuma veids: mīkstie vāki
Lappušu skaits: 354
Valoda: latviešu, angļu

 

2017. gada nogalē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā bija skatāma izstāde “No Pikaso līdz Kūnsam”, kurā varēja aplūkot 60 pasaulslavenu mākslinieku radītās rotas no franču mākslas kolekcionāres Diānas Venē krājuma. Par neaizmirstamu izstādes vizuālo noformējumu bija parūpējušies modes mākslinieku duets MAREUNROL'S (Rolands Pēterkops un Mārīte Mastiņa), savukārt izstādes kataloga dizainu veidoja mākslinieks Krišs Salmanis. Izstādes katalogā apskatāma daļa no Diānas Venē rotu kolekcijas - 113 rotas, kuras radījuši 82 leģendāri 20. un 21. gadsimta mākslinieki. Izdevumā iekļautas gan eksponēto rotu reprodukcijas, gan lasāmi arī koncentrēti katra mākslinieka radošās darbības apraksti un Diānas Venē stāsti par privātajām attiecībām ar dažiem no autoriem un to, kā atsevišķi darbi kļuvuši par viņas kolekcijas priekšmetiem. Katalogs veidots līdzīgi kā izstādes koncepcijā, kurā rotas tika izvietotas it kā nupat atsūtītās, vēl neizsaiņotās un jau izsaiņotās vitrīnās. Šī sūtījumu tematika tika turpināta arī katalogā, kas atverams kā nupat saņemta sīkpaka vai aploksne, kurai jānoplēš maliņa, lai ielūkotos vērtīgajā sūtījumā.

___

 

Mūsu tēvzemes aprakstīšana

Sastādītāja: Rūta Šmite
Dizains: Aigars Mamis
Izdevējs: Imanta Ziedoņa fonds “Viegli”
Izdošanas gads: 2020
Iesējuma veids: cietie vāki
Lappušu skaits: 370
Izmērs: 21cm x 14.7cm x 4cm
Valoda: latviešu

___

 

Pagājušā gada nogalē, atzīmējot Krišjāņa Barona 185. dzimšanas dienu, pārizdota un papildināta Krišjāņa Barona un citu autoru 1859. gadā sarakstītā ģeogrāfijas grāmata “Mūsu tēvzemes aprakstīšana”. Šajā unikālajā izdevumā publicētas divas 19. gadsimta liecības par latviešu zemi un tautu – 1859. gadā izdotā pirmā ģeogrāfijas grāmata latviešu valodā “Mūsu tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi īsumā saņemti”, kas izdota, lai izglītotu latviešu tautu par zemi, kurā tā dzīvo, par citām tautām, kas to apdzīvo, kā arī par latviešu valodas vērtību un senumu pasaules valodu vidū, un 1896. gadā īpaši caram Nikolajam II dāvināts latviešu mākslinieku albums “Ainas no latviešu tautas dzīves”, kas veidots kā cieņas apliecinājums latviešu zemniekiem.

Grāmatas dizaina autors ir dizainers Aigars Mamis: “Šī visa satura un vēstures bagātība tiek apvienota grāmatas dizainā, apspēlējot to, kā no zemā un šķietami necilā ir veidojusies mūsu zeme, valoda un kultūra.” Grāmatas vizuālajā noformējumā izmantoti tekstilmākslinieces Ievas Krūmiņas autortehnikā veidoti mākslas darbi - augu kopijas zeltā no PET materiāliem. Grāmatā lietots burtu dizaineres Evas Abduļinas radītais burtveidols “Austra”, kas balstīts 20. gadsimta latviešu tipogrāfijas tradīcijā.

___

 

Ceļš uz izcilību. Latvijas izgudrotāji pasaulē

Sastādītāja: Ilze Grīnuma
Dizains: H2E
Izdevējs: Patentu valde
Izdošanas gads: 2020
Iesējuma veids: cietie vāki
Lappušu skaits: 317
Valoda: latviešu

 

Par godu Latvijas Republikas Patentu valdes simtagdei pērn izdota grāmata “Ceļš uz izcilību”, kurā apkopots 25 nozīmīgāko Latvijas izgudrotāju veikums. Izdevums aptver tikai nelielu daļu no latviešu izcelsmes izgudrotāju snieguma aviācijas un avionavigācijas, astronautikas, pārtikas un apģērbu ražošanas, datorzinātņu, medicīnas, biotehnoloģiju, kosmosa pētniecības, autobūves, ķīmijas un fizikas jomās, no unikālas pīpes konstrukcijas radīšanas līdz pasaulē pirmā miniatūrā un leģendām apvītā spiegu fotoaparāta Minox konstruēšanai.

Grāmatas dizainā dizaina biroja H2E dizaineri akcentējuši nospiedumus, ko izcilie izgudrotāji atstājuši mūsdienām - grāmatas vāka reljefā viegli jaušami izgudrojumu tuvplāna izvilkumi. Grāmatas formāts ir atbilstošs tehnisko papīru standartam ISO 216. Cietie, pamatīgie vāki veido saudzīgu ietvaru izgudrotāju veikumam - iekšlapām izmantots plāns, puscaurspīdīgs papīrs, kādu zinātnieki lieto rasēšanai. Grāmatā iekļauti arī tehniskie zīmējumi, kas vizuāli un saturiski papildina informāciju par zinātnieku dzīvi un viņu iegūtajiem patentiem. Grāmatas vāka krāsas koncepcijas pamatā ir Rīgā dzimušā Nobela prēmijas ķīmijā ieguvēja Vilhelma Ostvalda izstrādātā krāsu teorija. Viņš uzskatīja, ka harmoniju rada krāsu kārtība: viņa krāsu teorijā universālākais krāsu maisījums sastāvēja no pilnkrāsas, melnā un baltā. Izmantojot 4 pamatkrāsas un 4 papildkrāsas, viņš uzkonstruēja 24 krāsu apli un secīgi sanumurēja tās, sākot ar dzelteno. Sekojot Ostvalda krāsu sistematizēšanas principam, grāmatas vākam izvēlēta dzeltena pilnkrāsa, tumša dzeltenā nokrāsa ar 40% pievienotu melno un pagaišināta dzeltenā ar 40% pievienotu balto krāsu.

___

 

Stories in Sounds: 100 years of the Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music

Sastādītājas: Anda Beitāne, Annija Bičule un Gunda Miķelsone
Dizains: Maija Rozenfelde
Izdevējs: Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija
Izdošanas gads: 2019
Iesējuma veids: cietie vāki
Valoda: angļu

 

2020. gadā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija svinēja 100. jubileju, uzsākot svinības ar grāmatas “Stories in Sounds: 100 years of the Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music” iznākšanu, kurā apkopotas desmit intervijas ar akadēmijas studentiem, absolventiem un mācībspēkiem, kas papildinātas ar fotoportretiem, iedvesmojošiem personību citātiem, aprakstiem par studiju iespējām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un ieskatu pētniecības procesos.

 

"Stories in Sounds" by NORD ID Riga for Jazeps Vitols Latvian Academy of Music from Art Directors Club of Europe on Vimeo

 

Grāmatas idejas autors ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors prof. Guntars Prānis, bet saturu veidojušas Anda Beitāne, Annija Bičule un Gunda Miķelsone. Izdevuma koncepcijas un dizaina autore ir Maija Rozenfelde. Grāmatas centrā ir personības, kuras notvertas caur Artūra Kondrāta fotogrāfijām - detaļām, kas atklāj gan personības, gan akadēmijas raksturu kopumā. Dizainerei, attīstot šo domu priekš grāmatas vizuālā noformējuma, radusies ideja eksperimentam – notvert pašu mūzikas procesu. Sadarbojoties ar akadēmijas studentiem, mūzikai pievienota krāsa, proti, bungu vālītes tika mērcētas krāsā, klāt pie pirkstiem stiprināti flomāsteri, kā rezultātā tapušas savdabīgas gleznas – abstrakcijas, kas notvērušas mūzikas radīšanas procesu vizuāli. Grāmatas tekstu, fotogrāfijas un mūzikas vizuālam atspoguļojumam jaunu dimensiju piešķir arī papildinātās realitātes aplikācija Overly, atdzīvinot mūziķu veiktos krāsu eksperimentus video formātā. Naura Jostsona izstrādātais eksperimentālais burtveidols Fonetika Grotesk balstās latviešu valodas fonētikā, burtu proporcijas piemērojot to skanējumam.  

Pagājušā pavasarī grāmata saņēma radošās izcilības festivāla ADWARDS MMXX pirmās pakāpes ordeni kategorijā PrintArt & Design Craft, un rudenī dizainere Maija Rozenfelde un grafikas dizaina studija Nord ID Riga guva uzvaru starptautiskajā konkursā ADCE Awards, iegūstot zelta godalgu kategorijā Editorial design.
 

Bet Latvijā ir kāds grāmatu mākslinieks, kas ar savu devumu grāmatu dizainam ieņēmis īpašu vietu mūsdienu Latvijas grāmatu dizainā. Par grafikas dizainera Alekseja Muraško radītajiem grāmatu dizainiem lasi nākamajā rakstā!

 

 


Grāmatu apskatu veidoja: Kristīne Markus

Grāmatu apskatā izmantotas grāmatu anotācijas

Reklāmkarogs: Kristīne Markus