Iedvesmas spēks

20.05.2020.

 

Tomass Mūrs savu simto dzimšanas dienu nosvinēja šī gada 30. aprīlī. Dedzīgs motobraucējs, Lielbritānijas armijas kapteinis, Otrā pasaules kara laikā dienējis Indijā un Burmā, bet vēlāk strādājis kā vadības menedžeris betona ražošanas uzņēmumā. Visticamāk, ne pārāk daudzi par viņu būtu ko dzirdējuši. Ja vien..

Ja vien aprīļa sākumā, pandēmijas pašā karstākajā brīdī, ar saukli “Kapteiņa Toma 100. dzimšanas dienas pastaiga” viņš nebūtu paziņojis par savu mērķi - līdz apaļajai jubilejai dārzā nostaigāt 100 apļus un ziedojumos iegūt 1000 mārciņas, kuras nodot NHS (National Health Service) jeb britu nacionālajam veselības dienestam.

Un tā, kopš 6. aprīļa, 99 gadu vecais kapteinis ik dienas, ar sava pastaigu rāmja palīdzību soļoja, soļoja un soļoja.

 

Gaismas ekrāns Londonas centrā Piccadilli Circus krustojumā / Foto: Ocean Outdoors /PA

 

Mūrs dzimis Keilijā, Jorkšīrā, 1920. gada 30. aprīlī, un uzaudzis pilsētā. Viņa tēvs Vilfrēds bija celtnieks, māte Ketija - skolotāja. Savu pirmo motociklu Tomass nopirka 13 gadu vecumā. Vairākās Jorkšīras sacensības viņš saņēmis godalgas. Mūrs ieguvis izglītību inženierzinātnēs. Viņa darbība militārajā dienestā ilga 7 gadus. Tā aizsākās 1939. gadā līdz ar iesaukumu Velingtonas hercoga pulka 8. bataljonā, kas Otrā pasaules kara sākumā atradās Kornvolā. 1940. gadā viņš tika izraudzīts virsnieku apmācībai un 1941. gada jūnijā iecelts par otro leitnantu, bet vēlāk kļuva par Karaliskā bruņu korpusa locekli un tika pārcelts uz 9. bataljonu Indijā, Karalisko bruņutehnikas korpusu, kur viņam bija uzticēts izveidot un vadīt armijas motociklistu apmācības programmu. Jūras ceļojums uz Bombeju (Mumbaju) ilga sešas nedēļas. Vēlāk dienests pārcēlās uz Kalkultu (Kolkatu) - līdz turienei pa briesmīgiem bezceļiem nācās nokļūt musonu sezonas laikā un tas prasīja trīs nedēļas. Viņa pulks bija apgādāts ar M3 Lee tankiem un piedalījās Ramrejas salas kaujā. 1942. gada 1. oktobrī ticis paaugstināts par kara leitnantu un 1944. gada 11. oktobrī par pagaidu kapteini. Vēlāk dienēja un cīnījās Arakānā, Birmā - britu kolonijā, kurā bija iebrukuši japāņi. Te viņš pārcieta Denges drudzi - nepatīkamu vīrusa infekciju, kas izraisa pamatīgu temperatūru un izsitumus. Sumatrā, pēc japāņu padošanās, viņam tika piešķirta kapteiņa pakāpe. Atgriezies Lielbritānijā, viņš bija instruktors Bruņoto spēku kaujas tehnikas skolā Bovingtonas nometnē Dorsetā.

 

Tomass Mūrs ar jaunības kaislību - motociklu/ Publicitātes foto

 

Pēckara dzīve ievirzījās mierīgā gultnē. Vairs necerot uz veiksmi, četrdesmit gadu vecumā tomēr sastapa savu mūža mīlestību Pamelu, ar kuru laulībā pavadīja 40 gadus. Viņam ir divas meitas Lūsija un Hanna, kā arī vairāki mazbērni. Vēl pāris gadu atpakaļ Mūrs pats vadīja auto un tikai neveiksmīga kritiena laikā lauztā gūža pielika punktu viņa autovadītāja stāžam, kā arī kļuva par sastapšanos ar NHS. Veiksmīgā izveseļošanās un šī brīža mediķu neatlaidīgā cīņa ar neredzamo ienaidnieku - koronavīrusu Tomasam radīja vēlmi pateikt paldies ārstiem tieši šajā brīdī.

Ziedojumu vākšanas kampaņa tika uzsākta sadarbībā ar labdarības organizāciju justgiving.com. Uzstādītais mērķis - nosoļot 100 dārza garumus līdz simtajai dzimšanas dienai un savākt ziedojumu 1000 mārciņu apmērā tika sasniegts vien 24 stundu laikā. Tā kā līdz svinībām laiks vēl bija gana, ziedojumu summas latiņa tika paaugstināta līdz 100 000 mārciņām. Arī šī summa tika pārsniegta jau nākamajā dienā. Trešajā dienā ziedojumu skaits jau aizskrēja garām 250 000 atzīmei, bet mērķis tika palielināts līdz pusmiljonam.

 

Kapteinis Tomass Mūrs piemājas dārza soļojumā/ Publicitātes foto

 

Jau pirmajās 24 stundās šo ziņu uzķēra plašsaziņas līdzekļi. Brīdī, kad virsraksti internetā, televīzijā un presē nepaguruši nomainīja arvien skaudrākus vīrusa upuru skaitļus, bet ārkārtas ziņu nomācošā ikdienas klātbūtne skatu uz dzīvi padarīja arvien drūmāku, kapteiņa Toma vienkāršā un pašaizliedzīgā vēsts pāršalca Apvienoto karalisti. Sirmā večuka saulainais smaids un dzīvesstāsts kļuva zināms teju ikvienam, bet pāri visam - tas radīja netveramu, vienotas nācijas pateicības sajūtu. Pēc pārraides BBC radio, ziedojumu summa 14. aprīlī bija tieši 1 miljons.

Sasniedzot 5 miljonu atzīmi, Mūrs izklāstīja savas pārdomas: “Kad mēs uzsākām šo treniņu, nekad nedomājām, ka nokļūsim līdz tādam ziedojumu apmēram. Šobrīd ir kara sajūta. Ārsti un medmāsas ir frontes līnijā un mums, kas esam aizmugurē, viņi ir jāapgādā ar visu nepieciešamo, lai mediķi savu izcilo darbu var paveikt vēl labāk. Sasniegt 100 ir kaut kas. Ļaudis uzskata, ka esmu paveicis kaut ko nozīmīgu, bet patiesību sakot, jūs visi man esat devuši ievērojami vairāk. Un vienmēr atceraties - rīt būs lieliska diena!”

16. aprīlī kapteinis Toms jau bija nosoļojis sevis paša pieteiktos - 100 dārza garumus. Viņš izlēma turpināt ikdienas soļojumus un kā savu nākamo mērķi nosprauda nosoļot vēl simtu.

Dzimšanas dienas rītā, 30. aprīlī, tika pārsniegta ziedojumu 30 miljonu atzīme, bet līdz dienas beigām - savākto līdzekļu summa kļuva pavisam iespaidīga - teju 33 miljoni mārciņu! 24 dienu laikā kopumā tika reģistrēti 1.5 miljoni individuālu ziedotāju. Un, protams, kampaņas interneta vietne pēdējā dienā vienkārši sabruka, nespējot vienlaikus apkalpot tik daudz ziedot gribētāju. Šeit arī varētu likt punktu neticami veiksmīgajam ziedošanas stāstam. Ja vien..

Ja vien nebūtu zināms, ka Apvienotā karaliste ir radošo industriju pasaules līderis. Nācijas pašapziņa bija iekustināta. Stāsts bija radījis sniega bumbas efektu, kura ģeometriskā progresijā pieauga neticamā ātrumā.

 

 

Royal Mail, pasta sūtījumu zīmogs no 2020. gada 27. aprīļa līdz 1. maijam

 

Karaliskais pasts (Royal Mail) izziņoja visu pasta sūtījumu marķēšanu ar īpašo zīmogu laika posmā no 27. aprīļa līdz 1. maijam

Dzimšanas dienas apsveikumi sāka pienākt ne tikai no Lielbritānijas, bet arī visas pasaules. Bedfordšīra, pilsēta kurā šobrīd kopā ar meitas ģimeni dzīvo Tomass Mūrs, ārkārtīgi lepojās un iedzīvotāji brīvprātīgi iesaistījās apsveikumu aplokšņu atvēršanā, bet pastkaršu izvietošanu vietējās skolas zālē veica astoņi tās darbinieki. Mūra sešpadsmitgadīgais mazdēls Bendžī, kurš veidoja ziedojumu vākšanas kampaņu sociālajos medijos atzīst, ka saņemto pastkaršu apjoms ir neticams - ap 150 tūkstošu kartiņu. Sveicēju vidū gan slavenības, valstsvīri un karaliskās ģimenes pārstāvji - princis Čārlzs un Kamilla, Kembridžas hercogiene un hercogs. Īpašs apsveikums, kuru kapteinim personīgi nodeva Bedfordšīras armijas leitnants, tika saņemts no deviņdesmittrīsgadīgas karalienes Elizabetes.

Distancēšanās prasību dēļ dzimšanas dienas ballīte, protams, nenotika, taču kapteinis Toms bija neizsakāmi priecīgs par daudzajiem apsveikumiem un it īpaši par brīnišķīgajiem bērnu zīmējumiem. Jau šobrīd ir vairākas idejas kā visus apsveikumus saglabāt un turpināt šo sūtījumu dzīvi.

 

Apsveikumu kārtošana Bedfordšīras skolas zālē/ Publicitātes foto.

 

Savu simtgadi Tomass Mūrs sagaidīja ar diviem Ginesa rekordiem - kā vislielākās, ar individuālu soļošanu sasniegtās, ziedojumu summas piesaistītājs un kā vecākā persona, kas iekļuvusi britu mūzikas topa virsotnē. Arī šis, lūk, iesākās pavisam vienkārši - dienā, kad tika nosoļoti pirmie simts apļl, aktieris Maikls Bals (Michael Ball) BBC brokastu raidījuma tiešraidē nodziedāja veltījumu kapteinim - “You will never walk alone”. 24 stundu laikā ierakstu kompānija DECCA Records šo performanci pārveidoja par digitālo singlu, kurā tika ieskaņots arī NHS koris un Mūra ierunāti vārdi. 17. aprīlī singls tika izlaists un pirmajās 48 stundās tika pārdotas 36 000 kopijas, bet jau 24. aprīlī singls pārliecinoši kļuva par Apvienotās karalistes mūzikas ierakstu singlu topa līderi un saglabāja savas pozīcijas divas nedēļas pēc kārtas.

 


Tomass Mūrs un Maikls Bals, “You will never walk alone” Britu oficiālās tabulas singls Nr. 1 / Publicitātes foto

 

Dzimšanas dienas rītā Bedfordšīrā virs Mūra mājas goda lidojumu veica divi vēsturiskie Otrā pasaules kara lidaparāti Hawker Hurricane un Spitfire, bet pēcpusdienā - Karalisko gaisa spēku mūsdienu helikopteri - Wildcat un Apache. Aizsardzības ministrs paziņoja, ka ar karalienes Elizabetes rīkojumu, kapteinim Tomasam Mūram tiek piesķirts Goda pulkveža tituls un tas apliecina, ka Mūrs ir sniedzis ārkārtēju pienesumu britu militārajai efektivitātei un reputācijai.

 

Great Western Railways starppilsētu dzelzceļa ekspresis

 

Mūrs saņēmis vairākus citus apbalvojumus un atzinības, tostarp Lielbritānijas lepnuma balvu, sniedzis vairāk kā 150 intervijas. Kapteiņa vārdā nosaukta ne vien dzimtās pilsētas autobusu līnija (viens autobuss pārveidots par ceļojošu, interaktīvu muzeju), bet arī Great Western Railways (GWR) starppilsētu dzelzceļa ekspresis un reģionālais vilciens “Captain Tom Moore - A True British Inspiration”. GWR izveidoja īpašu muzikālu sveicienu dzimšanas dienā ieskaņojot savu vilcienu svilpju skaņas.

 

Sienas gleznojums Belfāstā

 

Viņa piemērs devis impulsu gan ielu māksliniekiem, gan gleznotājiem - daudzi radījuši Mūra portretus un nodevuši tos labdarībai. Citi vienkārši ļaudis iedvesmojušies, lai pierādītu savu spēju robežas - uzstādīt personīgos rekordus un piesaistīt ziedojumus.

Līdz gada nogalei Tomass Mūrs iecerējis izdot bilžu grāmatu bērniem un autobiogrāfiju, kuras nosaukums “Tomorrow Will Be A Good Day” būs tieši tāds pats kā viņa tvīts dienu pirms savas simtās dzimšanas dienas.

Iedvesmai ir milzu spēks. Tas apliecinājis kultūras un radošo industriju nozīmību ne tikai apjomīga finansējuma piesaistē, bet arī vienotas, stipras nācijas pašapziņas sajūtā.

 

Autore: Daina Vītoliņa

Reklāmkarogs: Kristīne Markus