Intervija ar PIKC "RDMV" absolventu Armandu Vecvanagu

09.02.2018.

 

Armands Vecvanags juniors – tā sevi piesaka jaunais dizainers, jo pēdejā laikā bieži tiekot jaukts ar savu tēvu, arī dizaineru, metālmākslinieku Armandu Vecvanagu. Pērnā gada vasarā absolvējis Eindhovenas Dizaina akadēmijas Man and Mobility nodaļas bakalaura programmu. Pirms tam mācījies Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Metāla izstrādājumu dizaina programmā. Savā Eindhovenas Dizaina akadēmijas diplomdarbā pievērsies cilvēka realitātes uztverei un iespējai to mainīt digitāli, radot īpašu masku.

Kā Tu nonāci Eindhovenas Dizaina akadēmijā?
Iemesls, kāpēc nolēmu studēt ārzemēs, īstenībā bija tas, ka mani nepieņēma Latvijas Mākslas akadēmijā dēļ ne tik spīdošiem rezultātiem vidusskolas eksāmenos, kas pie reizes arī bija lielākā veiksme, jo tāpēc pieņēmu lēmumu braukt mācīties uz ārzemēm.

Kādēļ Tu izvēlējies tieši šo augstskolu?
Biju dzirdējis labas atsauksmes, un gadu iepriekš Eindhovenas Dizaina akadēmijā iestājās arī mans viens no labākajiem draugiem, kuru sanāca apciemot un paša acīm redzēt, kā tur viss izskatās.

Kā students no Latvijas var īstenot ieceri mācīties Nīderlandē?
Uztaisi portfolio un izpidi mājasdarbu. Pavasarī aizbrauc uz pārrunām, un, ja tu viņiem patīc - esi iekšā. Mācību maksa ir līdzīga kā vairumā Latvijas augstskolās. Un Nīderlandē ir iespējams dabūt valsts kredītu mācībām, kas pēc skolas beigšanas 5 gadu laikā jāatdod bez nekādām procentu likmēm.

Vai latviešu studentam ir viegli iejusties Nīderlandē?
Viss atkarīgs no paša cilvēka. Nīderandieši ir atvērti visām kultūram.

Kas ir galvenais, ko Tu tur apguvi?
Galvenokārt iemācīja to, kā domāt, kā skatīties uz lietām un kā pilnveidot sevi.

Kas, Tavuprāt, ir labs dizains un kādām īpašībām būtu jāpiemīt labam dizaineram?
Dizains, kam tu pats tici. Dari lietas, ko tu mīli, un rezultāts būs pavisam labs. Esi bez aizspriedumiem!

Cik liela nozīme, veidojot dizainu, ir talantam?
Galvenokārt jau cilvēks paveic tik daudz, cik izdara. Tīri tikai ar talantu nekur tālu netiksi.

Vai, izstrādājot dizainu, ir nozīme tam, kur Tu atrodies?
Savā ziņā, jā. Atkarīgs kāda veida dizainu vēlies radīt. Ja gribi industriālo dizainu, kas būtu tiražējams tūkstošos eksemplāru, – vieglāk, ja esi valstī, kur notiek ražošana (katrā ziņā ne Latvijā). Ja vēlies nodarboties ar mākslu vai unikālo dizainu, tad Latvija ir salīdzinoši laba vieta.

 

Armands Vecvanags. Diplomdarbs Changing Perspectives. Foto: © Design Academy Eindhoven

 

Pastāsti, ko Tu radīji savā diplomdarbā Eindhovenā!

Iedvesmojoties no cilšu rituāliem, šamaņiem un pareģiem, radīju laikmetīgu rituālu masku, kas veidota, lai izmainītu cilvēka uztveri par reālo vidi. Izmantojot modernās tehnoloģijas, tika izveidota ierīce, kas būtu uzvelkama uz galvas. Tā spēj argumentēt redzes un dzirdes uztveri – transformēt un dekonstruēt to.

Izveidojot piemērotu platformu, ar kuru iespējams darbināt dažādus mākslīgā intelekta algoritmus, būtu iespējams ietekmēt cilvēka uztveri par notiekošo telpā. Šim nolūkam tika radīta maska, kuru uzvelkot, indivīds vēl joprojām atrodas tajā pašā telpā, redz un dzird visu kā ierasts, bet, kad redzes lokā nonāk kāds cilvēks, iedarbojas algoritms, kas sāk deformēt viņa seju, to izstiept, savērpt, telpā sāk mainīties krāsas, deformējas arī skaņa un balsis.

Armands Vecvanags. Diplomdarbs Changing Perspectives.

Vai, mācoties Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, esi apguvis kādas iemaņas, kas ir īpaši palīdzējušas iestāties un studēt Eindhovenas Dizaina akadēmijā?
Ar RDMV gūtajām iemaņām bija daudz vieglāk uzsākt mācības Eindhovenā, jo vairums pamatu tieši apguvu RDMV. RDMV bija ļoti labs sākums manai profesionālajai izaugsmei. Šeit es ieguvu stabilus pamatus, uz kuriem balstās visas tālākās zināšanas un izpratne par lietām.

Vai studijas Nīderlandē Tev sniegušas plašākas iespējas Tavā karjerā?
Pavisam noteikti. Tas, ka esmu mācījies Eindhovenas Dizaina akadēmijā ir liels bonuss, runājot ar darba devējiem vai investoriem.

Ar ko Tu šobrīd nodarbojies?
Pašlaik esmu Latvijā. Pētu un izzinu, kas labs te notiek, un kā es varētu šeit darīt to, ko es vēlos. Šobrīd piedalos dažādos konkursos un inkubatoros.

Kādas ir Tavas nākotnes ieceres?
Izveidot vidi, kurā varētu brīvi realizēt savas idejas un projektus.

Ko Tu novēlētu Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņiem un pedagogiem?
Atrodi lietu, nodarbi, jebko, kas tev tiešām patīk un interesē! Tad tālākais jau notiks.

 

Intervijas autore: Kristīne Markus

Intervija tapusi sadarbībā ar VKKF.