Istabas mazdārziņš bez augsnes

22.02.2021.

 

Mājsēdes laikā arvien vairāk cilvēku pievēršas savas vides sakārtošanai. Nu pasaule aptvērusi, ka mājas ir kaut kas vairāk par telpu, kur gulēt. Tādējādi pieaug prasības arī pret dzīvojamās telpas standartiem. Šobrīd plaši izplatās telpaugu kults, kas daudziem jau iesniedzas kolekcijas apmēros. Vieniem rodas vēlme pēc zaļiem telpaugiem, kas attīra gaisu un palielina skābekļa daudzumu telpās, citiem vēlme pēc svaigiem garšaugiem no palodzes, ko pievienot rīta omletei, bet vēl kādam varbūt radusies vēlme pēc ar vitamīniem bagātiem dīgstiem. Šīs vēlmes rada nepieciešamību pēc dizaina dabai - augu un cilvēku labsajūtai.

 

Svaigi garšaugi un dārzeņi neatkarīgi no gadalaika

Protams, visu ko var audzēt gan podiņos, gan miniatūrās siltumnīcās uz palodzes, izmantojot tradicionālos audzēšanas paņēmienus – augsni un ūdeni. Tomēr zinātne un dizains piedāvā plašākas iespējas – jaunākās tendences urbānos dārzniekus vedina audzēt bez augsnes, izmantojot hidroponikas metodes, tādējādi ja ne atvieglojot šo audzēšanas procesu, tad vismaz padarot to aizraujošāku.

 

Hidroponikas sistēma

Hidroponikai ir gara vēsture, taču tā ir attīstījusies pēdējās desmitgadēs lielā mērā pateicoties NASA pētījumiem, kas to iekļāvusi kosmosa staciju pašpietiekamajā dzīvības uzturēšanas sistēmā. Hidroponika ir augu audzēšanas metode, neizmantojot augsni. Tā kā metodi sauc par hidroponiku un “hidro” nozīmē “ūdens”, varētu padomāt, ka augi tiek audzēti ūdenī. Tas var būt arī tikai ūdens, bet var būt arī jebkurš cits barības vielu šķīdums vai inerta augšanas vide, piemēram, perlīts, vermikulīts, māla granulas vai smiltis - būtībā viss, kas nav tradicionāls augsnes maisījums vai augsne. Pat avokado audzēšana ar iedurtiem zobu bakstāmajiem kociņiem, novietots virs ūdens glāzes, lai izvilinātu no tā saknes un asnu, ir hidroponika.

Ideja par mazām hidroponikas sistēmām cēlusies no līdzīga principa lielajām, plaša mēroga sistēmām, ko izmanto komerciālās lauksaimniecības. Šādas sistēmas sastopamas arī arhitektūras projektos, kam paredzēta ēkas apzaļumošana. Hidroponikas sistēmas ir dažādas struktūras (piemēram, torņi, paplātes, piramidālas formas), kas glabā ūdeni vai citu inertu barotni un nodrošina vielas augu augšanai. Sistēma piegādā augiem trīs vitāli nepieciešamas pamatsastāvdaļas – ūdeni, kas nodrošina mitrumu, barības vielas un skābekli. Hidroponikas videi nepieciešams arī gaismas avots – tas var būt gan dabiskais apgaismojums, gan augu lampas.

Tomēr, tāpat kā visi hobiji, arī hidroponiskā audzēšana prasa laiku. Jaunam hidroponikas lietotājam pirms darba sākšanas būs jāvelta laiks, lai uzzinātu vairāk par procesu. Kaut gan, lietojot šo audzēšanas sistēmu, nav jātērē laiks ravēšanai un jāsmērē rokas ar zemi kā tradicionālajā dārzā, tomēr savs laiks jāvelta sistēmas uzturēšanai, barības vielu nomaiņai un ražas novākšanai.

 

Rotējošās dobes

2012. gadā itāļu dizaina studijas Design Libero dizaineru tandēms Libero Rutilo (Libero Rutilo) un Jekaterina Ščetina (Ekaterina Shchetina) izstrādāja ideju par rotējošu iekštelpu dārzu, kas reizē pildītu arī estētiska dizaina objekta funkcijas. The Green Wheel ideja radās, iedvesmojoties no NASA projekta par rotējošu hidroponisku dārzu, kas kosmonautiem kosmosa kuģī varētu pastāvīgi nodrošināt svaigus garšaugus un salātus. Salīdzinot ar tradicionālajām audzēšanas metodēm, The Green Wheel apļveida dizains ļauj vairāk augus audzēt mazākā platībā, un lampa, kas atrodas šīs rotējošās struktūras vidū, atrodas tuvu augiem, tādējādi nodrošinot maksimāli iespējamo gaismu augiem un samazinot elektroenerģijas patēriņu, jo viena lampa spēj apspīdēt visus augus vienlaikus. Liela nozīme ir rotācijai, jo tā samazina gravitācijas ietekmi uz augu, tādējādi augi var sasniegt lielākus izmērus. The Green Wheel korpusā apslēpts motors, kas nodrošina augu rotēšanu, ūdens rezervuārs un automātisks augu apūdeņošanas sūknis. Stādu kasetes ievietotas perforētā, iekšējā ratā. Katrā kasetē ir kokosšķiedras kapsula, kas nodrošina augu un tā saknes. Ierīces vadības saskarni var pārvaldīt ar lietojumprogrammu, izmantojot viedtālruni vai planšetdatoru. Šī aplikācija ļauj kontrolēt apgaismojuma daudzumu, gaismas temperatūru un ūdens līmeni.

 

Attēlos: The Green Wheel. 2012. Dizaineri: Libero Rutilo (Libero Rutilo) un Jekaterina Ščetina (Ekaterina Shchetina)

 

2019. gadā pēc Kickstarter panākumiem tika īstenots kanādiešu projekts OGarden Smart iekštelpu dārzs, kurā visu gadu iespējams audzēt svaigu pārtiku. Lai gan OGarden Smart  iekštelpu dārzkopības sistēma nevar lepoties ar kompaktumu, jo tās izmērs ir aptuveni viesistabas vitrīnas izmērā, tā ļauj audzēt līdz pat 90 sēklu veidiem vienlaikus. Sistēma ir izveidota ne tikai augu audzēšanai neatkarīgi no gadalaika, bet tā arī pati apūdeņo augus. Lai taupītu enerģiju, LED gaismas automātiski ieslēdzas un izslēdzas, atbilstoši augu vajadzībām.

 

Attēlā: OGarden Smart hidroponiskā sistēma. 2019

 

Austrālijas godalgotais mazdārziņš

Atsaucoties uz arvien nepastāvīgāku klimatu pasaulē un pieaugošo ārtelpas trūkumu, 2018. gadā Austrālijā dibinātais uzņēmums Bace izstrādājis rotējošo dārzu Rotofarm, kur visu gadu var audzēt virkni lapu zaļumu, garšaugus, dīgstus un ēdamos ziedus. Līdzīgi kā citiem, ideja par rotējošu sistēmu radusies, iedvesmojoties no NASA pētījumiem. Rotofarm ik pēc 46 minūtēm pagriežas precīzi par 360 grādiem. Nulles gravitācija nodrošina maksimālu augu pieaugumu. Rotācijas ietekmē augi atrodas apvērsti otrādi, tādējādi tiek novērsts augšanu ierobežojošais smaguma spēks. Tas augiem dod iespēju Rotofarm iekšpusē augt ātrāk un bagātīgāk. Arī Rotofarm hidroponiskā sistēma neizmanto augsni. Tai ir automātiska apgaismojuma un laistīšanas kontroles sistēma, kas apgādā augus ar visu nepieciešmo pat uz vairākām dienām bez nepieciešamības papildināt ūdens tvertni.

 

Attēlos: Rotofarm hidroponiskā sistēma. Dizainers: Tobijs Farmers (Toby Farmer)

 

Rotofarm ir izgatavots no alumīnija, silikona un akrila. Tam ir eleganta, pulēta un anodēta alumīnija pamatne, savukārt augu cilindriskā stādu pamatne, kas nesatur bisfenolu A (BPA), ir piestiprināta stingram statīvam, ko iespējams pagriezt par 180 grādiem, lai varētu vieglāk piekļūt augiem. Stādu pamatni tur melns silikona paklājs. Šis elastīgais materiāls ļauj viegli ievietot sēklu kapsulas, un vajadzības gadījumā to var pilnībā noņemt tīrīšanai. Tas arī nodrošina, ka stādi neizkrīt, kamēr tie ir apgriezti otrādi. Rotofarm izmantojamās sēklu kapsulas sastāv no 100% bioloģiski noārdāmām kokosriekstu šķiedrām, un tās ir pirmās, kurām nav plastmasas ietvars vai trauks. Kokosriekstu šķiedra nodrošina lielisku aerāciju un mitruma līdzsvaru. Katras kapsulas iekšpusē ir ievietotas dažādu garšaugu, dīgstu un dārzeņu sēklas.

Stādi rotē ap īpaši izstrādātu energoefektīvu LED gaismas spuldzi Sun+, kas atdarina saules gaismas krāsu spektru, piekoriģējot purpursarkanos un sarkanos toņus, lai nodrošinātu optimālu augu veselību un augšanas ātrumu visos stādu augšanas posmos, kā arī palielinātu fotosintēzes ātrumu, stimulējot vēl straujāku augu augšanu. LED gaismas spuldze ir sadalīta četrās zonās, kuras var atšķirīgi aptumšot uz noteiktu laiku, lai nodrošinātu optimālu gaismas līmeni dažādiem augiem.

Lai pasargātu māju no Sun+ spuldzes izstarotās gaismas, ir pieejams ar magnētiem pie korpusa viegli piestiprināms tonēts pārsegs, kas vienlaikus ļauj redzēt iekšpusē esošos augus. Eclipse Cover ir akrila panelis pulēta alumīnija ietvarā. Tas ir tonēts no ārpuses, bet gaismu atstarojošs iekšpusē. Paneļa tonētā ārpuse samazina gaismas atstarojamību par 60%, savukārt iekšpuse darbojas kā spogulis, kas atstaro gaismu arī uz mazākajiem stādiem. Pārsegs palielina mitrumu Rotofarm iekšpusē, vienlaikus saglabājot pietiekamu gaisa plūsmu starp augošajām kultūrām.

 

Video: Rotofarm hidroponiskā sistēma. Dizainers: Tobijs Farmers (Toby Farmer)

 

Šajā sistēmā dizaineriem ir izdevies lielu padarīt par mazu, proti, Rotofarm cilindriskās stādu pamatnes klājums aptver 1,6 metru garu potenciālo dārzeņu dobi, taču tas aizņem ļoti maz vietas uz virtuves galda virsmas - tikai 38 cm! Tādējādi tā ir viena no visefektīvākajām audzēšanas sistēmām, kur mazā platībā var iegūt lielāku ražu. Šis rotējošais mazdārziņš jau paguvis iegūt virkni balvu un arī novērtējumu no dizaina žurnāliem: 2019. gadā ieguva London Design Award, tika izvirzīts finālistu vidū New York Design Awards un Dezeen Awards nominācijā “Gada produkts”.

 

Modernais mazdārziņš masu produkcijā

Savās izstrādātajās tehnloģijās no pasaules tendencēm neatpaliek vācu lieluzņēmums Bosch, kas radījis virtuvē parocīgu un ērti novietojamu, hidroponisku iekštelpu dārzkopības ierīci SmartGrow. Tai nav nepieciešama augsne, tā ir aprīkota ar automātisku apūdeņošanas un apgaismojuma sistēmu, un tajā vienlaikus var audzēt sešus dēstus pēc Plug and Grow principa. Sēklas atrodas jau gatavās kapsulās ar akmens vati. Lai sāktu tās audzēt, kapuslas vienkārši jāievieto SmartGrow un jāpalaiž sistēma. Tālāk tā pati darīs visu darbu. SmartGrow piedāvā audzēt gudri - lejupielādējot lietotni, iespējams uzzināt vairāk par iekštelpu dārzkopību un vairāk nekā 50 SmartGrow sistēmas augiem. Lietotne palīdz novērot dažādas augšanas fāzes un atgādina par veicamajiem darbiem. Dodoties atvaļinājumā, nav jāuztraucas par saviem augiem, jo ierīce nodrošinās visu nepieciešamo garšaugiem un salātiem apmēram divas nedēļas. Ieslēdzot atvaļinājuma režīmu, ierīce pielāgos gaismas un ūdens daudzumu tā, lai palēninātu augu augšanu atbilstoši attiecīgā auga augšanas posma vajadzībām. Kad augi novākti, pamtani, kur tie auga, var droši mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā, un tad sākt veidot jaunu dārziņu.

Attēlos: Bosch SmartGrow hidroponiskā ierīce

Plaši pieejamas maza mēroga sistēmas dzīvojamām mājām un dzīvokļiem izstrādājis arī zviedru mēbeļu un mājlietu ražošanas gigants IKEA sērijā Krydda/Växer. Šī sistēma ļauj audzēt zaļumus vai dārzeņus bez augsnes vai saules gaismas, izmantojot divas savstarpēji saistītas sistēmas. Vispirms sēklas ievieto Växer samitrinātajā akmens vates spraudnī. Kad sēklas ir sadīgušas, dēstus pārstāda Krydda podos, kur tie visu atlikušo augšanas laiku līdz pat nobriešanai aug ūdeni uzsūcošos pumeka akmeņos. Šīs miniatūrās siltumnīcas var vai nu novietot uz palodzes, lai izmantotu dabisko saules gaismu, vai arī tām piestiprināt specializētas zema enerģijas patēriņa LED lampas, kas nodrošina nepieciešamo gaismas daudzumu, lai augus varētu audzēt jebkur un jebkurā gadalaikā.

 

Attēlā: IKEA Krydda / Växer hidroponiskā sistēma. Dizaineri: T.Christensen, K.Legaard, David Wahl

 

Lai izstrādātu šo hidroponisko sistēmu, kas darbotos īpaši nelielā apjomā, vienlaikus saglabājot pieejamu cenu, un padarītu to viegli lietojamu, IKEA dizaineru komanda sadarbojās ar lauksaimniecības zinātniekiem Zviedrijā. Liels izaicinājums bija augu audzēšanu hidroponiskā sistēmā padarīt vienkāršu, tā lai ikviens varētu gūt panākumus. Izvēlētajās augu šķirnēs ietilpst garšaugu, salātu, pak choi un mangoldu šķirnes, un to nobriešana prasa apmēram septiņas nedēļas. Kaut arī līdzīgi produkti jau pastāv, Krydda/Växer lietošanas ērtums un cena apvienojumā ar IKEA veikalu pieejamību globālā mērogā varētu nozīmēt, ka dārzkopība iekštelpās arvien pieaugs. Šobrīd gan Krydda/Växer IKEA internetveikalos nav atrodams. Iespējams, zaļumu audzēšanas tradīcijai vienkāršos podiņos ir daudz dziļāka nozīme sabdiedrības un patērētāju prātos, nekā cerējuši dizaineri un šo alternatīvo istabas mazdārziņu ražotāji.

 

Raksta autore: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus