Izglītības programmu cikls "Vārds DIZAINAM" DEKORATĪVĀS MĀKSLAS UN DIZAINA MUZEJĀ

16.11.2016.

 

Šī gada 16. novembrī plkst. 17:00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs atklās izglītības programmu cikla “Vārds dizainam” piekto sezonu, kas ietvers jaunizveidotu platformu vispārizglītojošo skolu pedagogiem “Dizaina domnīca”, popularitāti guvušās nodarbības skolēniem, darbnīcas un sarunas pieaugušajiem, studentiem un visiem dizaina interesentiem.

 

Cikla “Vārds dizainam” mērķis ir izglītot sabiedrību dizaina jautājumos, iepazīstināt ar Latvijas labākajiem jomas pārstāvjiem, rosināt viedokļu apmaiņu starp speciālistiem un sabiedrību, veicināt nozares tālāku attīstību. Darbnīcu pamatuzdevums ir interaktīvā ceļā sekmēt izpratni par jomas specifiku un dizaina domāšanas daudzveidību, līdzdarbojoties kopā ar dizaineru uzdevumu izstrādes procesā un uzzinot meistaru darba noslēpumus.

Rudens’ 2016 / pavasara’ 2017 sezonā izglītības programmu cikls “Vārds dizainam” ir nedaudz transformējies un sagatavojis saviem apmeklētājiem četru veidu aktivitātes: “Dizaina darbnīcas pieaugušajiem”, “Dizaina sarunas”, “Dizaina domnīcas pedagogiem” un “Dizaina nodarbības skolēniem”.

 


DIZAINA  DARBNĪCAS  PIEAUGUŠAJIEM
Iesākot cikla piekto semestri, 16. novembrī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) norisināsies pirmais pasākums – “Dizaina darbnīca pieaugušajiem”, ko vadīs zīmola “MINT” mēbeļu dizainers Jānis Rauza (mintmebeles.lv). Skrūvbenķis ir “MINT” kolekcijas dizaina pamats. Kā spilgts mūsdienu Latvijas dizaina paraugs tas iekļauts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā un ir apskatāms DMDM pastāvīgajā ekspozīcijā.

“Dizaina darbnīca pieaugušajiem” sniedz brīnišķīgu iespēju neformālā atmosfērā tikties ar Latvijas dizaineriem un iepazīt viņu radošās darbības “virtuvi”. Tā, 18. janvārī par darbnīcu vadītāju kļūs modes dizainere Keta Gūtmane (ketagutmane.com), 15. februārī – studijas “Sampling” arhitekte un dizainere Liene Jākobsone (sampling.lv), bet 8. martā sveču izgatavošanas darbnīcu vadīs dizainere Elīna Čīma (zīmols “Munio Home”, muniocandela.eu).



DIZAINA  SARUNAS
Cikla “Dizaina sarunas” piektās sezonas programma sakārtota četros tematiskos virzienos, kurus vieno kopējais jautājums “Kā top?”. Piedāvājumā iekļauti 4 bezmaksas pasākumi, kuros tiks skatītas tādas tēmas kā arhitektūras un dizaina mijiedarbība, grafiskā identitāte, modes dizains, Latvijas Gada balva dizainā. Par vakara viesiem piecu mēnešu laikā kļūs sabiedrībā pazīstami Latvijas dizaineri, savas nozares profesionāļi. Runāsim par pieredzi, veiksmēm un grūtībām, attīstot dizaina projektus pēc formulas: “Ideja. Process. Rezultāts”.

Pirmā “Saruna”, kas notiks 30. novembrī, būs veltīta arhitektūras un dizaina sintēzei vidē. Ar prezentācijām muzejā uzstāsies arhitekts Kārlis Melzobs (arhitektu birojs “GAISS”, gaissarhitekti.lv), arhitekts Austris Mailītis (arhitektūras un dizaina grupa “Mailitis A.I.I.M.”, mailitis.lv), arhitekte Rasa Kleina (arhitektūras un dizaina studija “SAALS”, saals.lv).

25. janvārī ar stāstījumu “Kā top? Grafiskā identitāte” DMDM viesosies digitālās aģentūras “Wrong” radošais direktors Oskars Cirsis (wrong.lv), aģentūras “Not Perfect | Y&R” mākslinieciskais direktors Gatis Zēbergs (not-perfect.com) un dizaina studijas “WIG” grafikas dizainers Dāvis Vilcāns (wig.lv). 22. februārī ar pārdomām par tēmu “Kā top? No tekstila līdz tērpam” un individuālo pieredzi dalīsies trīs modes dizaineri: Mārtiņš Blanks (“BlankBlank”, blankblank.me), Agnese Narņicka (“One Wolf”, onewolf.eu) un Dace Zvirbule (“Aristocratkids”, aristocratkids.com). Savukārt 29. martā “Dizaina sarunas” noslēgs tikšanās “Kā top? Latvijas Gada balva dizainā”, kurā piedalīsies konkursa organizatori un laureāti.

Lai veicinātu diskusiju un pieredzes apmaiņu, dizaina sarunu norises laikā dalībnieki var izmantot muzejā pieejamo WiFi un uzdot jautājumus muzeja pasākuma profilā Facebook, savukārt video ieraksti no visiem cikla “Dizaina sarunas” vakariem apskatāmi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja YouTube kanālā.



DIZAINA  DOMNĪCA  PEDAGOGIEM
“Dizaina domnīca” ir jaunizveidota programma vispārizglītojošo skolu pedagogiem ciklā “Vārds dizainam”, kas motivēs un iedvesmos skaidrot dizaina nozīmi jauniešu auditorijai. Nodarbības vadīs dizaina jomas speciālisti, kuri ar lekciju un radošu uzdevumu palīdzību sniegs iespēju papildināt zināšanas un pieredzi.

Pirmā “Dizaina domnīca” notiks 9. janvārī, kad Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja īpašie viesi – dizaina domātāja Jeļena Solovjova (megadizains.lv) un stikla mākslinieks, dizainers Artis Nīmanis (artisnimanis.com) – aicinās tuvāk iepazīt dizaina nozares specifiku. 13. februārī Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas docente Dr. Aija Freimane un dizainere, modes ilustratore Baiba Ladiga Kobajaši (ladiga.com) dalīsies ar stāstu par tēmu “Nākotnes tendences dizaina domāšanā”. 13. martā ar lekciju “Dizaina radīšanas procesi” uzstāsies dizaina studijas “Asketic” dibinātājs un grafikas dizainers, biedrības “LADC” (“Latvian Art Directors Club”) līdzdibinātājs Miķelis Baštiks (asketic.com) un apavu zīmola “Elīna Dobele” radītāja, dizainere Elīna Dobele (elinadobele.com).



DIZAINA  NODARBĪBAS  SKOLĒNIEM
“Dizaina nodarbības skolēniem” paredzētas 5.–9. klašu skolēnu grupām un rosinās dalībniekus meklēt atbildes uz jautājumu “Kas ir dizains?”. Pieaicinātie dizaineri sagatavos unikālu praktisku uzdevumu, kā arī stāstījumu par pārstāvētās nozares specifiku, savukārt muzeja pedagogs iepazīstinās ar dizaina piemēriem muzeja kolekcijā. Nodarbības sniegs bērniem jaunas teorētiskās zināšanas un iespēju labāk sagatavoties mākslas priekšmetu olimpiādēm, kā arī palīdzēs apzināt dizaina daudzveidību un potenciālu darboties šajā jomā.

Rudens’ 2016 / pavasara’ 2017 sezonā par skolēnu sarunu biedriem kļūs dizaineres Elīna Vanags (deeplypersonal.fashion, 22. novembrī), Sigita Trukšāne (3windknots.com, 24. novembrī), Madara Krieviņa (zai.berta.me, 6. decembrī), Maija Līduma (maijaliduma.net, 8. decembrī), Anna Butele(annvil.lv, 9. decembrī), Ieva Ekmane (oliverlatvia.com, 9. februārī), Kristiāna Kalniņa (23. februārī), Zane Zlemeša (zanezlemesa.tumblr.com, 16. martā), Agnese Tauriņa(cargocollective.com/agnesetaurina, 21. martā) un Estere Rožkalne (graftik.lv, 30. martā).

 


Avots: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs
Attēls: logotips Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izglītības programmu cikla “Vārds dizainam” piektajai sezonai. 2016. Dizains: grafikas dizaina birojs “Associates, Partners et Sons”.