Izstāde "KELIAS / CEĻŠ / KETT"

05.10.2014.

 

 

Juris Utāns, Patrīcija Brekte (Latvija),Tanja Muravskaja, Vano Allsanu (Igaunija), Violeta Adomaitytė, Vilmantas Marcinkevičius (Lietuva) ir tikai daži no māksliniekiem, kuri ar saviem darbiem piedalās izstādē „KELIAS/CEĻŠ/KETT”, kas no 10. oktobra līdz 3. novembrim būs apskatāma Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, 11. novembra krastmalā 35. Izstāde ir veltīta „Baltijas ceļa” 25. gadadienai. Tās ietvaros apvienojušies mākslinieki no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, lai laikmetīgā veidā paustu savu attieksmi par Baltijas kopīgo vēsturi un tagadni. Izstādes atklāšana notiks 10.oktobrī plkst. 17.00. Izstādi organizē Lietuvas Mākslinieku asociācija, Latvijas Mākslinieku savienība un Igaunijas Mākslinieku asociācija.

 


Izstādes „KELIAS/CEĻŠ/KETT” mērķi ir pieminēt „Baltijas ceļu” - šī vēsturiskā notikuma nozīmību Baltijas valstu vēsturē un uzsvērt Baltijas valstu vienotību un tiekšanos pēc neatkarības. Izstāde apvieno Baltijas valstu māksliniekus vienā projektā, atspoguļojot mūsdienu pretrunīgo situāciju pasaulē, salīdzinot mūsdienu modernās mākslas tendences Baltijas valstīs. Izstādes darbi atspoguļo Baltijas ceļa tematiku – brīvību, neatkarību, valstiskumu, Baltijas valstu identitāti, kā arī vārda “ceļš” asociācijas – attīstību, virzību, cilvēku dzīves ceļu.

 


Izstāde būs interesants ieskats mūsdienu Baltijas mākslā, jo no katras valsts piedalās 12 dažādu mākslas veidu pārstāvji, kuru darbos vērojama gan krāsu ekspresija un izteiksmīgu triepienu faktūras, gan arī minimālisms un lietišķums, kas parāda cik ļoti dažādi cilvēki izjūt „Baltijas ceļu”. Arī katram māksliniekam asociācijas par šo notikumu ir pilnīgi savādākas, tāpēc izstādē eksponētie darbi atspoguļo plaša spektra emociju, uztveres un sajūtu daudzveidību.

 


Izstādē iekļauta Igaunijas Mākslinieku savienības kolekcija (kuratore Inga Heamägi), Latvijas Mākslinieku savienības kolekcija (kuratori Igors Dobičins, Inese Baranovska) un Lietuvas mākslinieku savienības kolekcija (kuratore Dovilė Tomkutė - Veleckienė). Projekta iniciators ir Lietuvas Mākslinieku savienības galerija ARKA un izstādes kuratore Dovilė Tomkutė - Veleckienė.

 

 

Izstādes ietvaros Latvijas Mākslinieku savienība plāno īstenot vairākas aktivitātes par godu „Baltijas ceļa” 25. gadadienai – radoši izzinošās darbnīcas, sadarbojoties ar komiksu žurnālu „kuš!”, Tautas Frontes muzeju un Lietuvas un Igaunijas vēstniecībām Latvijā, aktualizējot šī notikuma nozīmību bērnu un jauniešu vidū, kā arī diskusijas, kurās aicināti piedalīties ar „Baltijas ceļa” aktivitātēm saistīti cilvēki. Aicinām ikvienu sekot līdzi turpmākajai informācijai www.lms.lv.

 


Sadarbības partneri un atbalstītāji: Lietuvas Kultūras padome (Lietuvos Kultūros taryba), Lietuvas Ārlietu ministrija, Lietuvas Republikas vēstniecība Latvijā, Latvijas vēstniecība Igaunijā, Igaunijas Ārlietu ministrija, „Libra Vitalis”, „Europa City Hotel Vilnius”, „Igepa Group”, „Petro Ofsetas”, „LMS Galerija”, Igaunijas Kultūrkapitāla fonds, Pērnavas muzejs, Igaunijas Nacionālā bibliotēka, „Nissan” pārstāvis „Norde autocentrs”.

 


***


Izstāde „KELIAS/CEĻŠ/KETT”
10.10. – 3.11.2014
Latvijas Mākslinieku savienības galerija, 11.novembra krastmala 35, Rīga
Galerijas darba laiks: no otrdienas līdz sestdienai plkst. 12.00 – 17.00

 

 

Avots: Igors Dobičins, Biedrība "Latvijas Mākslinieku savienība".