Izstāde "Eksperimentālais Sānsolis"

17.05.2017.

 

No šī gada 19. maija līdz 19. jūnijam Mākslas galerijā Putti notiks mākslinieku grupas izstāde „Eksperimentālais sānsolis”, kur pirmo reizi pazīstami mūsdienu latviešu gleznotāji izstādīs savas radītās rotas, bet rotu mākslinieki – savas gleznas.

 

Šī izstāde māksliniekiem ir sava veida izaicinājums – izkāpt no ierastajiem izpausmes rāmjiem un izmēģināt sevi jaunā radošā formā un izteiksmes valodā. Galerija aicināja māksliniekus būt drosmīgiem un paplašināt savas mākslinieciskās robežas. Eksperimentāls sānsolis, kas var kļūt par aizsākumu arī pavisam negaidītiem tālākiem radošajiem meklējumiem vai arī palikt kā joks un pozitīvu emociju pārpilna dēka.

 

Latvijā pazīstami gleznotāji runās rotu valodā. Viņi savas domas, emocijas, skatījumu un idejas izteiks rotās – vienā no intīmākajiem mākslas veidiem. Rotas atšķiras no visiem citiem mākslas radīšanas veidiem – tām piemīt tiešs fizisks kontakts ar ķermeni. Ķermenis ir kā vidēja izmēra platība, kura kalpo kā pārvietojama komunikācijas vieta. Mākslinieki iesaistījušies šai komunikācijā un cenšas saprast attiecības, kas pastāv starp rotu un ķermeni. Ķermenis var būt anatomisks, intīms, sociāls, politisks vai simbolisks. Dažkārt tas var būt saturs, dažkārt materiāls. Rotas pamatfunkcija vienmēr būs ķermeņa dekorācija, taču tās var būt arī skulptūras, instalācijas, performances. Zelts, sudrabs, dārgakmeņi, pusdārgakmeņi, pludmales oļi, sveķi, spalvas, ogle, āda, gleznojumi, papīrs un vēl daudzi citi materiāli, kurus mākslinieki intuitīvi izmantojuši, lai izteiktu savus konceptuālos vai formālos nodomus. Tas nozīmē, ka mākslinieki neizvirza kā ambīciju spēju iepatikties visiem. Šīs rotas vairāk liek domāt, iedziļināties, pasmaidīt, tās provocē.

 

Savukārt rotinieki šoreiz ķersies pie otām.

 

Rotu radīšana bieži vien pārtop citās mākslas jomās, kā tēlniecība, foto, video un glezniecība. Tāpēc ir jāatzīst, ka mākslas objekta statusu nevar noteikt tikai pēc tā radīšanas tehnikas vai izskata. Šoreiz rotu mākslinieki radīs rotas, kuras būs tikai vizuāli baudāmas.

 

Izstādē piedalās:

 

Mākslinieki – Aivars Vilipsons, Andris Vītoliņš, Anna Baklāne, Anna Heinrihsone, Artūrs Virtmanis, Dace Zilgalve, Daiga Krūze, Diāna Dimza-Dimme, Elita Patmalniece, Elizabete Melbārzde, Frančeska Kirke, Ģirts Muižnieks, Helēna Heinrihsone, Ieva Bondare, Ieva Iltnere, Ieva Maurīte, Ieva Rubeze, Kaspars Zariņš, Kristians Brekte, modes zīmols MAREUNROL’S, Otto Zitmanis, Patrīcija Brekte, Paula Zariņa-Zēmane, Paulis Liepa, Ritums Ivanovs, Roberts Koļcovs, Sandra Krastiņa, Vija Zariņa, Zane Iltnere,

 

un rotu mākslinieki –  Andris Lauders, Guntis Lauders, Māris Šustiņš un Valdis Brože.

 

Izstādes scenogrāfijas autore ir audio-vizuālo mediju māksliniece Sintija Jēkabsone.

 

 

Avots: Mākslas galerija PUTTI

Foto: publicitātes foto