Izstāde "Mākslinieki Rīgai. No Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcijām"

22.09.2014. 

 

Izstāde „Mākslinieki Rīgai. No Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcijām” ir īss ekskurss pilsētas vēsturē, vērojot tās mainību gadu simtu un desmitu gaitā. Izstāde ir kā papildinājums muzeja ekspozīcijā aplūkojamajām gleznām un priekšmetiem - izsekojot to stāstiem, apmeklētājs iepazīst Rīgu – celtu, postītu, atjaunotu un vienmēr mīlētu.

 

Izstādē galvenokārt parādītas gleznas, bet ir arī sadzīves priekšmeti ar Rīgas skatiem. Rīgas skati veido tikai nelielu muzeja gleznu kolekcijas daļu. Gleznas ar Rīgas tematiku gleznojuši gan vietējie mākslinieki, gan ceļojošie mākslinieki, līdz ar to muzeja krājumā nonākušas 18. un 19. gadsimtu gleznas, kuru autori nav zināmi. Līdzīgi tas ir ar priekšmetiem – suvenīriem, kuros izmantoja atsevišķu ievērojamu Rīgas celtņu attēlus. Rīgas skatus plaši izmantoja arī lietišķās grafikas darbos – etiķetēs, vizītkartēs, vēstuļu papīru veidlapās. Īpaši populāras bija pastkartes ar Rīgas skatiem.

 

Romantiska 19. gadsimtā gleznota nezināma autora Rīgas panorāma, kas atspoguļo Rīgu 17. gadsimtā. Varena, vaļņu ieskauta, bet bezgala romantiska tā atspoguļo Daugavas ūdeņos savu baznīcu torņus. Katru pilsētu raksturo tirgi ar daudzveidīgo preču klāstu un interesantiem cilvēku tēliem. Tirgus tēma interesējusi māksliniekus līdz pat mūsu dienām. Interesanta ir Ulriha Boitmana 1891. gadā gleznotā Rīgas panorāma. Mākslinieks ir pievērsies arī Rīgas ielu un atsevišķu ēku attēlojumam: piemēram Reiterna nams, Danenšterna nams, Melngalvju nams, Pulvertornis. Ievērojamas ēkas var aplūkot arī uz Rīgas 700-gades svinībām veltītās salvetes-suvenīra, uz suvenīra „Roze no Rīgas”, uz bloknota vāka un traukiem.

 

Rīgas skatu kolekcija strauji papildinājās 20. gadsimta vidū un otrajā pusē. Mākslinieki gleznoja tirgus skatus, tiltus pāri Daugavai, šaurās pilsētas ieliņas. Kolekcijā glabājas Anša Cīruļa, Nikolaja Kūlaiņa, Indriķa Zeberiņa, Miervalža Ķemera, Alberta Osīša, Aleksandra Zviedra un citu mākslinieku darbi. Vecrīgas baznīcu torņus, namu jumtus un šaurās ieliņas uz porcelāna traukiem - servīzēm, vāzēm un dekoratīviem sķīvjiem atspoguļo mākslinieki Ilga Dreiblate, Mirdza Januža, Milda Brutāne. Rīdzinieks vai Rīgas viesis var iegādāties naudas maku, portmoneju vai bloknota vāciņu ar Rīgai raksturīgu attēlu. Dažādi Rīgas skati attēloti uz limonādes glāzēm. 2001.gadā, Rīgas dibināšanas 800 gadu jubilejas gadā, mākslinieks Leo Preiss izgatavoja viesu grāmatas vāku ar Rīgas Doma attēlu.

 

20. gadsimta beigās strauji mainījās dzīves ritms, mainījās pilsētas vaibsti, un jaunais gadsimts ienāca ar jaunu mākslinieku vārdiem un jaunu pilsētas atspoguļojumu. Jaunās, talantīgās mākslinieces Alises Mediņas glezna „Rīgas atspulgs „Origo” logos, satura ziņā un izpildījuma tehnikā ienes jaunu, krāsainu, mūsdienīgu skatījumu uz Rīgu.

 

Izstāde atvērta līdz 30. septembrim.

 

 

Avots: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs. 

Attēls: Alise Mediņa. "Rīgas atspulgs "Origo" logos". 2007. Audekls/eļļa.