Laikmetīgo rotu izstāde "Rotas nav tikai rotas"

15.09.2017.

 

Mākslas galerijā "Putti" no šī gada 8. septembra līdz 27. septembrim notiks ungāru mākslinieces Rēkas Lērincas un vācu mākslinieka Gizberta Štaha laikmetīgo rotu izstāde "Supercalifragilisticexpialidocious – Rotas nav tikai rotas".

Pastāv dažādi maldīgi priekšstati ierastajā izpratnē par to, kas ir rota un kādai tai vajadzētu būt. Atrodoties uz robežas starp kiču un patēriņa mākslu, Rēka Lērinca no Budapeštas (Ungārija) un Gizberts Štahs no Minhenes (Vācija) rada krāsainu kaleidoskopu, kas sastāv no rotām, objektiem, instalācijām un video materiāliem, ar kuru palīdzību abi mākslinieki cenšas definēt un izgaismot rotas jaunā – humoristiskā, kritiskā un filozofiskā veidā, radot rotas gan atsevišķi, gan sadarbojoties kopā.

Rēka Lērinca rotās spēlējas ar plastmasas un rotaļlietu krāsaino pasauli, ko viņa deformē līdz absurda robežai, un sirreālistiski elementi tiek pārvērsti brīnumainās rotās. Viņas radītie objekti tikai izliekas, ka pilda kādu funkciju. Ar šo abstrakto materiālu palīdzību, skatītājs tiek pārsteigts ar instalācijas humoru un krāsu eksploziju. Rēka Lērinca studējusi Moholi Naģ vārdā nosauktās Lietišķās mākslas universitātē (Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen) Budapeštā.

Gizberts Štahs strādā ar procesiem, kas manifestē sevi laikā, telpā un dabā. Filmējot vērtību un simbolu sairšanu un destrukciju, viņš savos darbos apšauba rotu nozīmi mūsdienu sabiedrībā. Tajā pašā laikā citi viņa darbi sastāv no ikdienas objektu rekonstruēšanas un jaunrades, piemēram, fast-food no pavisam negaidītiem materiāliem. Gizberts Štahs studējis Minhenes Mākslas akadēmijā.

 

Avots: Mākslas galerija "Putti"
Foto: publicitātes foto