Milānas jaunumi. Salone Satellite 2017

13.04.2017.

 

Salone del Mobile ir pasaulē lielākā dizaina izstāde, kas katru aprīli norisinās Milānā un pulcē tūkstošiem dizaina ražotājus, autorus un interesentus. Šogad meses organizatori atzīmēja piecdesmit sesto gadadienu, un izstādi apmeklēja vairāk nekā 300 000 skatītāji. Jau tradicionāli līdzās izstādes pamatprogrammai apmeklētāji tika aicināti iepazīties arī ar Salone Satellite paviljonu. Satellite ir īpašs iSaloni projekts - dizaina inkubators, kas jau divas desmitgades darbojas kā starptautiska jaunu un talantīgu dizaina autoru debijas platforma. Šoreiz jauno profesionāļu pulkā bija 650 dizaineri, un viņu darbus tradicionāli izvērtēja Salone Satellite Award žūrija. Iepazīstinām ar balvas laureātiem un interesantākajiem Salone Satellite 2017 pieteikumiem.


Šī gada Salone Satellite Award pirmās vietas ieguvēji ir Taivānas dizaina studija Pistacchi Design ar projektu "Comma". Atbilstoši nosaukumam krēslu un ķeblīšu kolekcija ir radīta īsai pauzei un nelielam pieturas brīdim rosīgajā ikdienā. Mēbeļu konstrukcija ir asprātīgi vienkārša - krēsla kājas funkcionē gan kā mēbeles balsts, gan arī sēde. Īpašu uzmanību saista izvēlētie materiālu kontrasti - marmors mijas ar plastmasu un koks ar gumiju. Krēsli ir pieejami dažādos augstumos un ir piemēroti lietošanai gan sabiedriskajā, gan privātajā telpā.


Žūrijas komentārs: mēbeles funkcionālais un formālais risinājums demonstrē saistošu materiālu lietojumu. Tas piedāvā jaunu interjera dizaina koncepciju pilsētvidē ar pievilcīgām un lietošanā intuitīvi saprotamām priekšmetu aprisēm un kvalitātēm.

 


Pistacchi Design, Comma krēsls un ķeblītis

 

Pistacchi Design, Comma krēsls un ķeblītis

 


Otrā vieta ir piešķirta dizaina kolektīvam no Ķīnas – Edmond Wong Studio un viņu projektam "X Bench". Tas ir daudzfunkcionāls priekšmets, kas var tikt izmantots gan kā sols, gan ir ērti transformējams mājas trenažierī.


Žūrijas komentārs: dizains ir saistošs, pateicoties duālajai lietošanas iespējai - tas sniedz iespēju nodarboties ar sportu mājas apstākļos vai ierobežotā teritorijā.

 

 

Edmond Wong Studio, X Bench sols

 


Trešās vietas ieguvēja ir krievu dizainere Tatjana Repina. Jaunās mākslinieces projekts "Ëo" ir inovatīvs akustiskais panelis, kas ir veidots no priežu skujām un biodegradējamām saistvielām. Panelim ir dažādas formas variācijas dabiskos materiāla toņos, un, pateicoties priedes īpašībām, tas atgrūž kukaiņus un baktērijas.


Žūrijas komentārs: būtiskāks par formu un aprisēm šajā projektā ir saprātīgs, ilgtspējīgs un inovatīvs materiāla lietojums.

 

 

Tatjana Repina, Ëo akustiskais panelis

 

 

Tatjana Repina, Ëo akustiskais panelis

 


Balvas Special Mention kategorijā ir projekts "Priz". Ar tā starpniecību amerikāņu dizaineris Erdem Selek pauž, ka arī tik ikdienišķs priekšmets kā pagarinātājs var būt ne tikai funkcionāls, bet arī skaists un īpaši izstrādāts. "Gadiem ilgi esam samierinājušies ar elektropreču estētiku, slēpjot šo ikdienā tik bieži lietoto priekšmetu pēc iespējas mazāk redzamās vietās. Ir laiks šo labot," saka autors.


Žūrijas komentārs: ikdienišķs priekšmets tiek papildināts ar inovatīvu estētiku.


 

Erdem Selek , Priz pagarinātājs

 

 


Papildus nominētajiem darbiem izceļam arī somu dizaina studijas Luomo veikumu. Kolektīvā ir trīs jaunas dizaineres – Laura Väre, Elina Ulvio un Hanna Särökaari, kuras Salone Satellite skatītājus iepazīstināja ar rafinētu gaismekļu un aksesuāru sēriju. Projektus iezīmē askētiskas priekšmetu aprises, grafiska elegance un sievišķīgs smalkums.

 

 

Luomo, Lollipop gaismekļu sērija

 

 

Luomo, 7 gaismekļu sērija

 

 

Pēdējais, bet ne mazāk saistošs pieteikums mūsu izlasē ir projekts "Lawless bench" dueta Aratani+Fay izpildījumā. Drosmīgs formu un materiālu eksperiments, kuru paši autori dēvē par: “Lielu un simpātisku monstru, kas spēs pasargāt no steidzīgās ārpasaules.”

 


 

Aratani+Fay, Lawless bench

 

Aratani+Fay, Lawless bench

 

 

Raksta autore: Jeļena Solovjova

Attēls: Kristīne Markus