Muzejs "MAXXI" Romā

07.05.2019.

 

Viena no pazīstamākajām Eiropas muzeju arhitektūras pērlēm ir Itālijas Nacionālais 21. gadsimta mākslas un arhitektūras muzejs "MAXXI" (itāļu valodā: Museo nazionale delle arti del XXI secolo) Romā, kuru projektējusi neatkārtojamā laikmetīgās arhitektūras leģenda  arhitekte Zaha Hadida (Zaha Mohammad Hadid, 1950-2016).

 

ARHITEKTŪRAS SKULPTŪRA

"MAXXI" muzejs ir pirmā Itālijas nacionālā institūcija, kas veltīta 21. gadsimta laikmetīgajai mākslai. 1998. gadā Itālijas Kultūras mantojuma ministrija izsludināja starptautisku muzeja ēkas projektu konkursu, kurā starp 273 pieteikumiem no visas pasaules tika izvēlēts irākiešu izcelsmes britu arhitektes Zahas Hadidas izstrādātais dizains. Kopš konkursa izsludināšanas līdz muzeja celtniecības pabeigšanai pagāja vairāk nekā desmit gadi. 29 tūkstošu kvadrātmetru lielais "MAXXI" muzejs tika atklāts 2010. gada maijā Flaminio rajonā, Romā, bijušo Montello militāro kazarmu teritorijā.


Muzejs "MAXXI" Romā / Foto: Helene Binet, www.archello.com

 

"MAXXI" muzejs tika radīts kā daudznozaru un daudzfunkcionāls mākslas un kultūras komplekss ar mērķi veicināt un atbalstīt laikmetīgo mākslu un arhitektūru. Tajā atrodas divi muzeji – "MAXXI māksla" un "MAXXI arhitektūra".

Zahas Hadidas muzeja dizaina ideju pamato doma par pilsētu pilsētā – ēkai ir plašs pagalms, veidojot noslēgtu teritoriju no pārējās pilsētas. Tās dizains veidots no vairākām strukturālām daļām, kas vizuāli savijas, radot kustības sajūtu – tās formas ir izliektas un plūstošas. Muzeja baltās sienas ārpusē kontrastē ar dinamiskajām, melnajām tērauda kāpnēm iekšpusē, kas kā starpposms starp stāviem un galerijām plešas dažādos virzienos virs lielā ātrija, atkārtojot vijīgās formas ārpusē un radot sarežģītu iekšēju tīklojumu, pa kuru apmeklētāji var brīvi pārvietoties no viena stāva uz otru. Plūstošās arhitektoniskās formas veido sarežģītu telpisku un funkcionālu sistēmu, piedāvājot apmeklētājiem katrreiz atšķirīgus ekspozīciju maršrutus un vienmēr nodrošinot mainīgus un negaidītus skatus gan interjerā, gan uz ēkas arhitektūru, kas paveras no ēkas iekšpuses uz āru.


Muzejs "MAXXI" Romā / Foto: Roland Halbe, www.archello.com


Ēku raksturo divi galvenie arhitektūras elementi: betons un stikls. Betona sienas rada neitrāla izskata izstāžu telpas, savukārt pārvietojamie paneļi kuratoriem sniedz plašākas iespējas variēt izstāžu iekārtošanā. Stikla jumta sistēma nodrošina dabisko apgaismojumu ātrijā un atbilst augstākajiem standartiem, kas nepieciešami muzejiem, jo tā ir veidota no integrētiem rāmjiem un žalūzijām ar ierīcēm, kas filtrē saules gaismu.
Drīz pēc muzeja atklāšanas 2010. gadā Zaha Hadida par šo iespaidīgo muzeja projektu ieguva Karaliskā britu arhitektu institūta Stirlinga balvu.

 

MĀKSLA ARHITEKTŪRĀ

"MAXXI" muzejā atrodas ne tikai 21. gadsimta mākslai un arhitektūrai veltīto muzeju izstāžu zāles, bet arī auditorija, pētniecības centrs ar bibliotēku un arhīvu, grāmatnīca, kafejnīca un restorāns. To vada Itālijas Kultūras mantojuma ministrijas 2009. gadā izveidots fonds, turklāt 2013. gadā tas tika pasludināts par privātu institūtu, kas veic arī pētījumus. Muzejs apmeklētājiem piedāvā plaša spektra kultūras programmu: līdztekus laikmetīgās mākslas, arhitektūras, dizaina un fotogrāfijas izstādēm "MAXXI" rīko modes, kino un mūzikas projektus, teātra un deju izrādes, konferences, lekcijas un tikšanās ar māksliniekiem, arhitektiem un nozīmīgām radošajām personībām. Tādējādi muzejs ir ievērojams pieturas un atbalsta punkts ne tikai māksliniekiem, arhitektiem un plašākai sabiedrībai, bet arī nacionālajām un privātajām iestādēm Itālijā un ārzemēs.


Muzejs "MAXXI" Romā / Foto: Werner Huthmacher, www.archello.com

 

Muzeja kolekcijā šobrīd ietilpst vairāk nekā 400 darbi, un tajā pārstāvēti tādi izcili mākslinieki kā indiešu izcelsmes britu tēlnieks Anišs Kapūrs (Anish Kapoor), vācu mūsdienu slavenākais gleznotājs Gerhards Rihters (Gerhard Richter), itāļu gleznotājs Frančesko Klemente (Francesco Clemente), gleznotāja Marlēna Dimā (Marlene Dumas), amerikāņu leģenda Endijs Vorhols (Andy Warhol), Dienvidāfrikas mākslinieks un režisors Viljams Kentridžs (William Kentridge), itāļu "Arte Povera" pārstāvji  konceptuālists Aligjēro Boeti (Alighiero Boetti) un Džuzepe Penone (Giuseppe Penone), amerikāņu popārta pārstāvis Eds Raša (Ed Ruscha), itāļu tēlnieks Mauricio Katelāns (Maurizio Cattelan) un citi. Arhitektūru pārstāv itāļu arhitektu  Karlo Skarpas (Carlo Scarpa), Aldo Rosi (Aldo Rossi) un Pjēra Luidži Nervi (Pier Luigi Nervi dizainparaugu arhīvi, un mūsdienu autoru - japāņu arhitekta Tojo Ito (Toyo Ito), itāļu arhitektu Italo Rotas (Italo Rota) un Džankarlo de Karlo (Giancarlo De Carlo) – projekti.


Muzejs "MAXXI" Romā / Foto: Iwan Baan

 

LEĢENDĀRĀ ZAHA HADIDA

Zaha Hadida (19502016) ir dzimusi Bagdādē, Irākā. Pēc matemātikas studijām Amerikas Universitātē Beirūtā, Libānā, Hadida pārcēlās uz dzīvi Londonā, lai studētu arhitektūru Arhitektūras Asociācijā, kuru absolvēja 1977. gadā. Drīz pēc tam 1979. gadā Zaha Hadida uzsāka savu praksi Londonā un sāka piedalīties staptautiski izsludinātos konkursos, kuros arī veiksmīgi uzvarēja un ieguva iespēju īstenot vērienīgus projektus.

Viņas darbi ir revolucionāri pētījumi, kas robežojas starp pilsētplānošanu, arhitektūru un dizainu. Zahas Hadidas arhitektūrai raksturīgas vērienīgas, futūristiskas būves ar sarežģītām formām, jo viņa uzskatīja, ka mūsdienu dzīves sarežģītību un dinamiku nav iespējams ietvert vienkāršās formās. Hadida divas reizes pēc kārtas 2010. un 2011. gadā saņēmusi Lielbritānijas galveno arhitektūras apbalvojumu – Stirlinga balvu, tai skaitā par "MAXXI" muzeja dizainu Romā, un bija pirmā sieviete, kas 2004. gadā ieguva prestižo "Pritzker" arhitektūras balvu.

Grūti īpaši izcelt kādu no daudzajiem Hadidas projektiem, jo katrs no tiem ir unikāls un tikai viņai raksturīgs. Viņas slavenākie projekti ir "MAXXI" muzejs Romā, Itālijā (19982010), Vitras muzeja ugunsdzēsēju depo Vācijā (19911993), Ordrupgaard muzeja piebūve Kopenhāgenā, Dānijā (20012005), Phaeno Zinātnes centrs Volfsburgā, Vācijā (20002005), Guandžou operas ēka Ķīnā (20032010), Londonas Olimpiskais ūdenssporta centrs (20052011), kas tika izmantots 2012. gada Vasaras olimpiskajās spēlēs Londonā, kā arī grandiozais Heidara Alijeva centrs Baku, Azerbaidžanā (20072013).

 

 

Autore: Kristīne Markus

Titulattēls: Muzejs "MAXXI" Romā (Iwan Baan, www.archello.com)

Reklāmkarogs: Kristīne Markus