Oktobra brīvdienu kalendārs

22.10.2018.

 

 

 

17.-28. oktobris.

Izstāde "Matter to Matter". Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs. Rīga, Latvija.
Latvijas ekspozīcija "Matter to Matter" šī gada septembrī, prestižajā Londonas dizaina biennālē ieguva starptautisku atzinību. Biennāles tēmu "Emocionālie stāvokļi" (Emotional States) interpretēja 40 pasaules valstu dizaineri. Divkāršs prieks par Latvijas iegūto zelta medaļu par labāko ekspozīciju, kuru šajā konkurencē saņēma instalācijas autors, arīdzan savulaik Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu absolvējušais dizainers Artūrs Analts ("Variant Studio"). Instalācijā izmantoti dabīgi materiāli (koks, ūdens) un atspoguļota dabas loma Latvijas kultūrā un ikdienā. Autors iedvesmojies no dzimtās pilsētas Rīgas un tās apkārtnes mežiem, kurus ietekmē Baltijas jūras tuvums, veidojot unikālu gaisotni un klimatu. Zaļā stikla sienas pamatne ar maģisku efektu - eksperimentālu tehnoloģiju starpniecību rekonstruē visiem zināmu fizikālu parādību – kondensāciju. Skatītāji ir aicināti uz stikla virsmas atstāt savu vēstījumu, gluži kā bērnībā, kad tika zīmēts uz norasojuša loga.

 

 

 

 

18.-22. oktobris.

Starptautiskā dizaina biennāle "Interieur 2018". Kortreika, Beļģija.
1968. gadā, laikā, kad jaunā paaudze visā Eiropā uzdeva sev būtiskus jautājumus par tagadni un tradīcijām, uzdrīkstēšanos tās pārkāpt, meklēja veidu kā radīt jaunu pasauli, pirmā biennāle, kā laikmetīgs skatījums uz inovatīvām lietām un apkārtējo vidi, bija absolūta veiksme. Pēc 50 gadiem, jau 26. reizi, šis notikums arvien uzdod jautājumus par uzdrīkstēšanos un meklē jēgpilnas atbildes videi, kurā esam ikdienā, darbā un atpūtā. Viena no atbildēm veltīta grafikas dizainam – 20 autoru interpretācijas par 1968. gada biennāles grafisko zīmi (aut. Boudewijn Delaere) un pēdējo 50 gadu dizaina publikāciju arhīvu. Īpaša vieta biennālē kā allaž ir jauno dizaineru konkursam "Interieur Award". Beļģijas, Nīderlandes, Francijas un Vācijas dizaina skolas un augstskolas pārstāvētas "The Floor is yours" norisēs. Piecu dienu laikā vienkopus iespējams vērtēt gan stabilus dizaina uzņēmumus, gan jaunos talantus. Īpašs akcents likts uz viedo tehnoloģiju lietojumu, videi draudzīgiem risinājumiem. Biennāles programmu bagātina sarunas, lekcijas, radošās darbnīcas, kā arī satelītpasākumi dizaina festivālā visā pilsētā. Nepaspēsiet uz biennāli? Dizaina svētki pilsētā notiks vēl divas nedēļas nogales pēc biennāles.

 

 

20.-28. oktobris.

"Dutch Design Week". Eindhovena, Nīderlande.
Nākotne jau šodien. Ziemeļeiropas lielākais dizaina notikums, Holandes dizaina nedēļa 9 dienu garumā aizrauj straujā virpulī, kurā šogad piedalās vairāk kā 2600 dizaineri, 110 norises vietās veidojot ap 400 notikumu. Šis festivāls sen jau nav vairs tikai jaunradītu priekšmetisku vai vizuālu lietu atrādīšana. Garšvielu buķeti šeit veido jaunās tehnoloģijas, ēdieni, dzērieni, mūzika un, protams, dizains. Rīkotāji ir lepni par nule kā tapušo, ērto festivāla mājas lapu, kurā iespējams sastādīt savu personalizēto notikumu programmu vai arī ļauties 8 dažādu ceļu kartēm, kas iepazīstina ar tēmām – jaunie materiāli, sociālais dizains un iekļaujošā sabiedrība, bio, amatniecība, arhitektūra un publiskā telpa, nākotnes dzīve, māksla, digitālā vide. Šī gada dizaina nedēļas tēma: "Ja ne mēs, kurš tad?". Apmeklējuma vērta ir Eindhovenas dizaina skolas absolventu izstāde, kas šogad pirmo reizi būs skatāma ārpus akadēmijas telpām – vēsturiskajā "Campina" piena fabrikā. Visu pasākumu norises vietām viegli sekot festivāla lapas interaktīvajā vidē.

 

 

Raksta autore: Daina Vītoliņa

Reklāmkarogs: Kristīne Markus

Foto: Pēteris Vīksna, publikācijas attēli