PIESKARTIES MĀKSLAS DARBAM

02.06.2021.

 

Pieskarties mākslas darbam: IKEA Art Event 2021 kolekcija

Aprīlī arī Latvijā mēbeļu un interjera priekšmetu lielražotājs IKEA nāca klajā ar ikgadējā projekta IKEA Art Event interjera dizaina priekšmetu kolekciju, kuru veidojuši laikmetīgās mākslas pārstāvji no dažādām pasaules valstīm. Nu ikvienam ļauts aptaustīt un arī iegādāties tādu mākslinieku, kā Daniela Aršama, Gelchop, Humans since 1982, Sabīnes Marcelis un Štefana Marksa radītos interjera priekšmetus. Kolekciju kopumā veido 10 objekti - interjera dizaina priekšmeti, kuros sapludināta robeža starp mākslu un funkcionalitāti. IKEA šī projekta kolekcijas priekšmetus pozicionē kā mākslu, kurai drīkst pieskarties ikviens.

Kopš 2015. gada reizi gadā IKEA piedāvā jaunu Art Event kolekciju kā veltījumu mākslas žanru, formu un tehniku daudzveidībai, kuras tapšanā piedalās mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, uzsverot, ka būt māksliniekam vai dizaineram nenozīmē palikt ierobežotam vienā jomā, bet gan iespējams strādāt arī starpdisciplināri. IKEA vēlas mainīt tradicionālo uzskatu par mākslu, paredzētu augstākajām aprindām, un dizainu kā masu kultūras daļu, un pierādīt, ka māksla un dizains lieliski viens otru papildina. Iepriekšējās kolekcijās ir bijuši ar rokām austi konceptuāla dizaina paklāji, mazās tēlniecības formas no kristālstikla, mākslas fotogrāfijas, ielu mākslas plakāti un grafika. Kopš projekta pirmsākumiem nemainīgs ir palicis sākotnējais mērķis – padarīt mākslu demokrātisku un pieejamu visiem.

Kā būtu, ja mākslas darbi būtu funkcionāli sadzīves priekšmeti? Šādu jautājumu izvirza nu jau sestā, ierobežotā daudzumā pieejamā IKEA Art Event kolekcija, kas demonstrē smalko robežu starp estētiku un funcionalitāti, apvienojot mākslu un prakstisko dizainu. Uzņēmuma vīzija par mākslas ienākšanu mājās nepakļaujas klasiskajiem priekšstatiem par mākslas neaizskaramību – šai mākslai var droši pieskarties! Šogad piecu mākslinieku radītā objektu kolekcija aicina diskutēt par dizaina estētisko dimensiju, reizē kalpojot kā noderīgi ikdienas priekšmeti. Kolekciju veido 10 interjera priekšmeti, kas izaicina mūsu ierasto skatījumu uz ikdienas priekšmetiem. Kolekcijā ir Sabīnes Marcelis radīti gaismas objekti, Daniela Aršama veidots sienas pulkstenis, Gelchop galda lampa un lukturis, Štefana Marka vāze un pleds un Humans since 1982 veidoti interjera priekšmeti. Katram priekšmetam šajā kolekcijā ir praktisks pielietojums, un vienlaicīgi tas ir arī mākslas objekts.

Laikā, kad pandēmijas dēļ cilvēkiem ir ierobežota mākslas pieejamība, kolekciju var iepazīt un ar to var parotaļāties savās mobilajās ierīcēs, izmantojot paplašinātās realitātes specefektus IKEA Instagram kontā, un dalīties ar savām radītajām bilžu galerijām #IKEAARTEVENT2021.

_

 

Amerikāņu multimākslinieks Daniels Aršams (Daniel Arsham) (https://www.danielarsham.com/) savos darbos apvieno mākslu, arhitektūru un perfomanci, pārvērš ikdienišķus priekšmetus estētiskos mākslas objektos, kas izacina cilvēku priekšstatus par to, kā “vajadzētu būt”. Viņam ir liela pieredze sadarbībā ar citiem radošajiem līderiem skatuves producēšanas, modes, interjera dizaina un arhitektūras jomā. Viņš savos nesenākajos mākslas darbos pēta idejas, kas saistītas ar nākotnes civilizācijām un arheoloģisko pagrimumu. Aršams ir Ņujorkas dizaina studijas Snarkitecture līdzdibinātājs. Jau kopš karjeras pirmsākumiem viņu interesē laika tematika, un tai viņš pievērsies arī IKEA Art Event 2021 kolekcijā. Daniela Aršama radītais pulkstenis, ko ieskauj baltas keramikas drapērija, atspoguļo mākslinieka pārdomas par kustības, materiāla un arhitektūras lomu mākslā.

_

 

Mākslinieku studiju Humans since 1982 (https://www.humanssince1982.com/) 2009. gadā izveidoja Bastians Bišofs (Bastian Bischoff) un Pērs Emanuelsons (Per Emanuelsson), studējot HDK Gēteborgā, Zviedrijā. Mākslinieku tandēms nevēlas, lai viņus sauc tikai par māksliniekiem vai tikai par dizaineriem. Viņi vēlas, lai darbos atspoguļotos cilvēka dabas dinamika. Humans since 1982 darbos bieži apspēlētas tehnoloģijas, taču no kāda neparasta skatupunkta, un viņu devums šai kolekcijai ir kā radošs komentārs iespējām, kādas nākotnē varētu pavērt viens no moderno tehnoloģiju sasniegumiem – drons. Humans since 1982 plastmasas dronus pārvērtuši pie sienas liekamos mākslas darbos, kas ierāmēti alumīnija rāmī kā atsauce uz senlaiku kukaiņu kolekcijām.

_

Štefans Markss (Stefan Marx) (https://www.instagram.com/stefanmarx/) ir vācu mākslinieks, kurš izmanto savu izteiksmīgo stilu, lai notvertu un attēlotu ikdienišķo ikdienā. Viņš iedvesmojas no dažādām subkultūrām, lai radītu mākslu dažādos medijos, piemēram, veidojot skrituļdēļu dizainu, liela mēroga eļļas gleznas, modi, porcelāna vāzes un daudz ko citu. Berlīnē dzīvojošais mākslinieks interesējas par to, kā noteikti vārdi un frāzes var ietvert un paust noskaņojumu vai sajūtas. Viņa darbi top, iedvesmojoties no noklausītām sarunām un teikumiem no mīļākajām dziesmām un grāmatām. Štefans Markss uzskata, ka IKEA Art Event 2021 kolekcijai radītā deformētā stikla vāze un kokvilnas pleds spēj ienest prieku ikvienā mājoklī, jo apvieno emocionālo un funkcionālo.

_

Jaunzēlandē dzimusī un Nīderlandē dzīvojošā dizainere Sabīne Marcelis (Sabine Marcelis) (https://sabinemarcelis.com/) ir pievērsusies materiālu unikālajām īpašībām un īpašo materiālu radītajiem efektiem, piemēram, sveķiem vai stiklam, kas mijiedarbojas ar gaismu. Viņas prakse ir virzīta uz procesu: viņas dizainparaugi rodas, studijā plaši eksperimentējot ar idejām un materiāliem. Strādājot pie instalācijām, produktu un telpas dizaina, viņa ar savu saistošo dizainu cenšas radīt maģisku pieredzi. Sabīni Marcelis  darbā motivē vēlme piekļūt ideju un materiālu dziļākajai būtībai. Viņa vēlas, lai viņas darbi izbrīnītu un izsauktu skatītājā emocionālu reakciju. Sabīnes Marcelis darbi IKEA kolekcijai ir tapuši, iedvesmojoties no itāļu mākslinieka Lučio Fontanas (Lucio Fontana) sagraizītajiem audekliem un pārradot tos apgaismojuma objektos. Ar oglekļa tēraudu apdarinātās lampas ir divu izmēru, un tām var variēt piecus dažādus gaismas toņus.

_

 

Japāņu radošā apvienība Gelchop (http://www.gelchop.com/) dekonstruē sadzīves priekšmetus, kombinējot tos ar dažādiem elementiem, lai mainītu to nozīmi un funkciju skatītājam aizraujošā veidā. Gelchop mākslas darbi un izstrādājumi mudina uz lietām paskatīties citādi, mudinot pārdomāt objekta “patieso” mērķi pasaulē. IKEA Art Event kolekcijā japāņu mākslinieki ir apspēlējuši vienu no ikoniskākajiem ar IKEA saistītajiem elementiem – seškanti. Tā pārtapusi galda lampā un kabatas lukturītī.

 

Apskatu sagatavoja: Kristīne Markus
Avots: https://www.ikea.lv/lv/inspirations/art-event-2021-ludzu-pieskarties-makslas-darbam