Sejas aizsargmaskas. 2.daļa

29.04.2020.

 

Sejas aizsargmaska – no aizsardzības funkcijas līdz modes aksesuāram. 2. daļa

Sejas aizsargmasku aktualitāte pēdējos gados arvien pieaugusi ne tikai vīrusu izraisītu slimību dēļ, bet arī laikā, kad aktuāls ir jautājums par vides piesārņojumu un gaisa kvalitāti pasaulē. Vēl pavisam nesen mazā vides aktīviste Grēta Tūnberga aicināja runāt par iestājušos pasaules klimata krīzi, kurā vainoja rūpniecību kā lielāko gaisa piesārņotāju pasaulē. Jau ilgāku laiku tieši Āzija ir zināma ar neciešamiem smogiem un zemu gaisa kvalitāti tās lielākajās pilsētās. Un vēl pavisam nesen televīzijā un ziņu virsrakstos redzējām ziņas par lieliem dūmu mutuļiem un smogu Austrālijas pilsētās krūmu ugunsgrēku dēļ. Pasaules dizaineri ātri vien saprata, ka nepieciešami jauni risinājumi un pieeja dizainam, kas var palīdzēt cilvēkiem šajos apstākļos.

 

Inovācijas aizsargmasku dizainā

 

 
Attēlā: AusAir sejas aizsargmaska ar maināmiem filtriem

 

Trim sidnejiešiem - brāļiem Eliasam un Īzakam Onoriem (Elias Honor / Isaac Honor) un viņu bērnības draugam Džekam Greijemam (Jack Graham) pēc ceļojumiem pa Āziju radās ideja pasaulei piedāvāt Austrālijas dabas smaržu. Pēc pabūšanas gaisa piesārņotajās metropolēs viņi novērtēja Austrālijas gaisu un tā īpašo smaržu, ko lielākoties rada eikalipti. Viņu dibinātais uzņēmums AusAir radījis augstākās klases sejas aizsargmaskas ar maināmiem filtriem, kas pildīti ar Austrālijas dabas līdzekļiem, piemēram, Sidnejas eikaliptu vai Tasmānijas lavandu. Maigi rozā, melnā un pēlēkā toņa AusAir sejas maskas var mazgāt kā parastu apģērbu, un viens filtrs varot kalpot līdz pat četrām nedēļām.

 

Attēlā: Airinum Urban Air Mask 2.0 sejas aizsargmaska ar 5 filtra slāņiem

 

Zviedru uzņēmuma Airinum dibināšanas stāsts ir ļoti līdzīgs. Vienu no tā līdzdibinātājiem pēc pārcelšanās uz dzīvi Indijā piemeklēja veselības problēmas, ko izraisīja gaisa piesārņojums. Pēc atgriešanās dzimtenē kopā ar draugu izveidoja uzņēmumu, kurā radīja sejas aizsargmaskas. Airinum Urban Air Mask 2.0 pamatā ir piecu slāņu filtrs. Katram slānim ir atšķirīgs blīvums, lai filtrētu dažāda lieluma daļiņas. Elpojot caur masku, gaiss iziet cauri pieciem nozīmīgiem aizsardzības slāņiem, iekams tas nonāk plaušās. Ārējais polipropilēna slānis veido apdari no ārpuses, aktīvās ogles slānis filtrē gāzes un samazina smaku, pirmais statiski uzlādētais slānis filtrē lielākus PM10, ziedputekšņus un citus alergēnus, otrais statiski uzlādētais slānis filtrē mazākus PM2.5, putekļus un baktērijas, un pēdējais polipropilēna slānis maskas iekšpusē veidots īpaši gluds un ādai patīkams. Filtrs ir maināms un kalpo apmēram 100 stundas. Maskai ir pielāgojami ausu stiprinājumi, lai maska labāk piekļautos sejai, pielāgojama galvas lence labākai piestiprināšanai un mazākam spiedienam uz ausīm. Katrs filtrs ir aprīkots ar 3D memory putu regulējamu stiprinājumu degunam, kas nodrošina minimālu gaisa noplūdi maskai, neatkarīgi no sejas formas. Lai caur masku būtu vieglāk elpot, divi maskas izelpas vārsti darbojas kā ventilācijas sistēma. Vārsti izvada tikai izelpoto gaisu, lai maska nekļūtu silta un mitra. Katrs maskas apvalks ir mazgājams un atkārtoti izmantojams, lai tas kļūtu par ikdienas aksesuāru tikpat ilgi kā jebkura cita lieta drēbju skapī. Urban Air Mask 2.0 maskas apvalku apstrādā ar Polygiene - auduma apstrādes tehnoloģiju, kas aptur smaku izraisošo baktēriju un sēnīšu vairošanos. 1% no uzņēmuma pārdoto masku peļņas tiek ziedots, lai atbalstītu vides iniciatīvas, kas paredzētas gaisa kvalitātes uzlabošanai.  

    

   
Attēlā: MEO
 sejas aizsargmaskas Karen Walker collection Fashion Series ar četriem maināmiem ārējiem apvalkiem un maināmu filtru

 

Jaunzēlandes sejas masku ražotājs MEO sadarbībā ar modes dizaineri Kārenu Volkeri (Karen Walker) izstrādājis atkārtoti lietojamās sejas maskas ar gaisa filtriem. Maskām ir maināmi auduma pārvalki, un tās var pieskaņot valkātāja apģērbam. Šīs maskas raksturo atšķirīgā forma un unikālais Helix™ vilnas filtrs. Tas spēj samazināt mitruma un siltuma uzkrāšanos, kas ir raksturīgs citām maskām. Izmantojot izmeklētu Jaunzēlandes aitu vilnu, Helix™ filtri ir ārkārtīgi efektīvi PM2.5 daļiņu uztveršanā. Ir pierādīts, ka šī vilna pārspēj sintētiskos materiālus, padarot to lieliski piemērotu sejas maskas filtriem. Vilnas priekšrocības ir izcila elektrostatiskā veiktspēja daļiņu uztveršanai, tā aiztur kaitīgās gāzes, kavē baktēriju augšanu un ir hipoalerģiska. Ražotāji apgalvo, ka vilnas antibakteriālās īpašības palīdz samazināt risku inficēties ar saaukstēšanos un gripu. Filtrs varot arī aizturēt toksīnus, piemēram, formaldehīdu.

 


Attēlā: Resting Risk Face sejas respirators ar sejas atpazīšanas funkciju viedierīcēm

 

Resting Risk Face izstrādājis dizainu respiratoram ar sejas atpazīšanas funkciju viedierīcēm, lai tā lietotājs varētu atbloķēt savu viedierīci, valkājot sejas aizsargmasku. Idejas autore ir amerikāņu māksliniece Daniele Baskina (Danielle Baskin). Šīs aizsargmaskas pamatā ir N95 respiratori, kas tiek apdrukāti individuāli pēc pasūtītāja iesūtītas fotogrāfijas. Pēc sejas attēla augšupielādes tiek pielietota datorizēta kartēšana, lai pārveidotu sejas vaibstus attēlā, kas bez kropļojumiem tiek uzdrukāts uz virsmas, proti, fotogrāfija tiek pārveidota no divdimensiju attēla 3D attēlā. Šī metode rada trīsdimensiju masku ar konturētu seju, kas faktiski atbloķē tālruņus, kuri izmanto dziļuma sensorus. Pēc tam respirators vienkārši jāiestata kā papildu seja, jo tai būs citāda forma nekā lietotāja sejai. Tas darbojas pat ar TrueDepth. Printeris izmanto tintes, kas izgatavotas no dabīgām krāsvielām, nav toksiskas un neietekmē elpotspēju. Tomēr, tā kā pasaulē joprojām pastāv šo N95 respiratoru deficīts, idejas autore masku ražošanu plāno uzsākt tikai tad, kad masku vairs netrūks, un šo laiku izmantos, izmēģinot dažādas ražošanas metodes.

 

Attēlā: LIGC Applications izstrādātā sejas aizsargmaska Guardian G-Volt ar elektrisko lādiņu un grafēna filtrēšanas sistēmu

 

Amerikāņu uzņēmums LIGC Applications vīrusu un baktēriju atbaidīšanai izstrādājis atkārtoti lietojamu sejas aizsargmasku Guardian G-Volt ar elektrisko lādiņu un grafēna filtrēšanas sistēmu. Grafēns ir oglekļa viena atoma biezuma slānis, būtībā grafīta viens slānis, kas atdalīts no kopējā kristāla. Grafēns dabiski ir antibakteriāls, tāpēc maska pasargā valkātāju no baktērijām un gaisa piesārņojuma ieelpošanas. Šajā maskā izmanto tā saucamo lāzera inducēto grafēnu, mikroporainu, vadītspējīgu putu slāni, kas var notvert baktērijas un vadīt elektrību, kas nepieciešama maskas virsmas sterilizēšanai. Pēc tam to var sterilizēt mājas dokstacijā. Ar savu grafēna filtrēšanas sistēmu Guardian G-Volt ir 99% efektīvs pret daļiņām, kuru izmērs pārsniedz 0,3 mikrometrus, un sasniedz 80% efektivitāti pret vēl mazākām daļiņām, apgalvo LIGC Applications. Pievienojot Guardian G-Volt masku ārējās barošanas padevei vai USB pieslēgvietai, caur to plūst zema sprieguma elektriskais lādiņš, atgrūžot visas daļiņas, kas ieslodzītas grafēna maskā. Mājās dokstacijas sistēma ļaus masku pilnībā sterilizēt, lai to varētu atkal valkāt. LED gaisma brīdina lietotāju, kad masku ir jānomaina. Guardian G-Volt aizsargmmaska ir zinātniski pārbaudīta Bena Guriona universitātē, Izraēlā un Rīza universitātē, ASV. LIGC Applications lāzera inducētos grafēna filtrus un maskas plāno ražot Beļģijā. Uzņēmums maskas izstrādei un pārbaudei veltījis piecus gadus un šobrīd iesniedzis projektu pūļa finansējuma tīmekļvietnē.

 

Teksts: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus