Simone Roša

20.04.2021.

 

Simone Roša – sievišķība, spēks un mūsdienīgums

Šī gada marta sākumā apģērbu zīmols H&M izlaida īpašo apģērbu kolekciju Simone Rocha x H&M, kas tapusi sadarbībā ar jauno modes dizaineri Simoni Rošu, tādējādi turpinot iesākto tradīciju sadarboties ar slaveniem dizaineriem. Londonā dzīvojošā Simone Roša ar savu jaunradīto kolekciju Simone Rocha x H&M pievienojas Maison Margiela, KENZO, Alber Elbaz, Comme des Garcons un citām slavenu dizaineru kolekcijām, kas tapušas H&M projekta ietvaros.

 

Dizainere no Īrijas

Simone Roša (Simone Rocha) dzimusi 1986. gadā Dublinā, Īrijā. Kopš 13 gadu vecuma strādāja sava tēva, dizainera Džona Roša (John Rocha), studijā, kas, pēc Simones vārdiem, “neizbēgami” noveda līdz modes dizaina studijām. 2008. gadā Simone Roša ieguva modes bakalaura grādu Nacionālajā mākslas un dizaina koledžā (The National College of Art and Design) Dublinā, bet divus gadus vēlāk ieguva modes maģistra grādu, absolvējot atzīto Sanmārtina koledžu (Central Saint Martin’s College) Londonā. Savu maģistra darba kolekciju viņa izrādīja Tate Modern mākslas galerijā un tā paša gada septembrī debitēja Londonas modes nedēļā.

 

Attēlā: Dizainere Simone Roša. Apģērbs: Simone Rocha. Foto: Justine Tjallinks

 

Simone Rocha zīmols pasaulē

Simones Rošas pirmais modes kolekcijas stends tika izvietots Londonas Dover Street Market. Tas bija pirmais uzņēmums, kas pircējiem piedāvāja Simones Rošas radīto modi, un viņu sadarbība turpinās joprojām. Simone Roša ar Dover Street Market sadarbojas visā pasaulē, veidojot stendus un skatlogus sezonas atklāšanām, jubilejām un kopdarbiem, vienmēr papildinot ar sev raksturīgajām Perspex mēbelēm un rokām darinātām skulptūrām. Simone Rocha zīmola stendi atrodami Dover Street Market Londonā, Ņujorkā, Ginzā un Pekinā. Sākotnēji viņas kolekcijas bija pieejamas arī Parīzes modes salonā Colette. Roša ir veidojusi skatlogus Colette un Le Bon Marche Parīzes modes nedēļas laikā. Dzimtajā Īrijā viņas kolekcijas pieejamas vienīgi Havana Dublinā. Šobrīd Simones Rošas kolekcijas tirgo vieni no prestižākajiem tirgotājiem pasaulē, piemēram, Dover Street Market, Matchesfashion, Ikram, I.T, Bergdorf Goodman un Saks Fifth Avenue.

 

Attēlos: Simone Rocha kolekcijas Dover Street Market Ginzā, Tokijā

 

2015. gada augustā Simone Roša atvēra savu pirmo zīmola Simone Rocha veikalu Mount Street, Londonā. Veikala interjerā ir Simones radītās mēbeles un ar rokām darinātas skulptūras. Interjers ik sezonu piedzīvo jaunu iekārtojumu un instalācijas. 2016. gada pavasara/vasaras kolekcijai veikala skatlogā tika izveidota instalācija Flowers and Cars: skatlogā tika novietota automašīna, piepildīta ar kaltētiem ziediem, tādējādi simbolizējot dabas elementus, kas ir daļa no zīmola estētikas.

 

Attēlos: Instalācija Flowers and Cars veikalā Londonā 2016. gadā. Foto: Jacob Lillis

 

2017. gada februārī Simone Roša atvēra veikalu Soho rajonā, Ņujorkā. Veikalu rotā Simones firmas mēbeles un mākslinieku Rena Ri, Roberta Raušenberga un Luīzes Buržuā mākslas darbi. Interjers atspoguļo dizaineres nemainīgos iedvesmas avotus - mākslu, dabu, ģimeni, dzimto Īriju, Āziju, kā arī sadarbību ar ASV māksliniekiem. Savukārt trešais zīmola veikals atvērts Honkongā, Ķīnā.

 

Sievišķība, spēks un mūsdienīgums

Simone Roša līdz šim radījusi tērpu kolekcijas sievietēm, kas manifestē spēcīgas, sievišķīgas un mūsdienīgas sievietes tēlu. Viņas tērpos sakausēta dizaineres būtība – pašas izcelsme, internacionalitāte, laikmetu un tradīciju interpretācija, kas pielāgota mūsdienīgas, stipras sievietes garam. Viņas radīto tērpu apjomos rodamas atsauces uz Tjūdoru laikmeta modi, īru tradicionālo apģērbu rakstiem un Āzijas tērpu sievišķīgajiem siluetiem un krāsām. Simone Rocha ir pārtapusi par starptautiski pazīstamu un godalgotu zīmolu. Atzinību guvušas kolekcijas Emerging Talent, Ready-to-Wear (2013) un The New Establishment Award (2014). 2014. gada novembrī Simone Roša uzsāka sadarbību ar ASV dibināto džinsu zīmolu J Brand. Tā guva plašu rezonansi presē - Simones darbi tika atspoguļoti populāru žurnālu publikācijās, tostarp, Vogue US, Interview, Purple, Dazed and Confused un CR Fashion Book. 2014. gadā Harper's Bazaar Simoni Rošu pasludināja par “Gada jauno dizaineri”, bet 2016. gadā Roša saņēma Britu modes balvu (British Fashion Awards) nominācijā “Gada sieviešu apģērbu dizainere”.

Simone Roša regulāri strādā pie sezonas tērpu attēliem, tos iekļaujot ierobežotas tirāžas iespiestās grāmatās, kurās līdzās šiem attēliem publicēti arī radītie kopdarbi un iedvesmas avoti. Šajās grāmatās Simone ir sadarbojusies ar angļu fotogrāfu Džeikobu Lillisu (Jacob Lillis), īru filmu operatoru Ouvinu Makloklinu (Eoin McLoughlin), amerikāņu fotogrāfu Kolinu Dodžsonu (Colin Dodgson), franču izcelsmes amerikāņu mākslinieci Luīzi Buržuā (Louise Bourgeois), angļu fotogrāfu Periju Ogdenu (Perry Ogden), īru fotogrāfu un režisoru Naiollu Obraienu (Niall O’Brien), amerikāņu mākslinieci Roniju Hornu (Roni Horn) un amerikāņu mākslinieci un fotogrāfi Džekiju Nikersoni (Jackie Nickerson). Strādājot pie savas 2017. gada pavasara/vasaras kolekcijas, Simone sadarbojās ar fotogrāfi Džekiju Nikersonu, lai uzņemtu attēlus Zambijā. Pēc tam fotoattēli tika izvēlēti kā kampaņas vizualizācija ar tādiem nosaukumiem kā Wallpaper*, The Gentlewoman un Self Service.

 

 

Attēlos: Bildes no grāmatas SS17 Limited Edition Book. Foto: Jackie Nickerson

 

Savā ceturtajā ekskluzīvajā, pašizdotajā grāmatā Simone Roša sadarbojās ar amerikāņu fotogrāfu Kolinu Dodžsonu, demonstrējot 2017. gada rudens/ziemas kolekciju Lancaster House – vietā, kur noritēja arī šīs kolekcijas modes skate. Fotosesijā piedalījās dažādu paaudžu modeles, kuras demonstrēja tērpus arī modes skatē, tādējādi Simone Roša izcēla dažādu paaudžu sievietes un viņu sievišķības interpretācijas. Mūžīgais skaistums, kontrastējot ar jaunākām sejām, demonstrēja personību un stilu.

 

Attēlos: Bildes no grāmatas AW17 Limited Book Edition. Foto: Colin Dodgson

 

2018. gadā Simone kūrēja žurnāla A Magazine Curated By 18. izdevumu. Šajā izdevumā Īrijas, Honkongas, Ķīnas un ģimenes tēmu kontekstā tika pētīta Simones estētika un pasaule. Togad Simone Roša kļuva par itāļu modes zīmola Moncler radošo direktori Genius Collection sērijas ietvaros.

 

 

Attēlos: Simone Rocha x Moncler 2018. gada rudens/ziemas kolekcijas tērpi

 

 

Attēlos: Simone Rocha x Moncler 2019. gada rudens/ziemas kolekcijas tērpi

 

 

Video: Simone Rocha x Moncler 2019. gada pavasara/vasaras kolekcija

 

Attēlā: Simone Rocha x Moncler 2019. gada pavasara/vasaras kolekcijas tērps

 

Strādājot pie 2019. gada rudens/ziemas kolekcijas Simone sadarbojās ar mākslinieci Luīzi Buržuā, viņas radītos auduma darbus izmantojot izdrukām un izšuvumiem savai jaunajai kolekcijai. Sadarbība turpinājās pie diviem, ierobežota skaita auskaru dizainiem, kas tapa, sadarbojoties ar Šveices mūsdienu mākslas galeriju Hauser + Wirth, un tika prezentēti mākslas meses New York Frieze laikā.

 

 

Video: Art meets fashion. Louise Bourgeois + Simone Rocha

 

Simones Rošas 2020. gada pavasara/vasaras kolekcija tika izrādīta vēsturiskajā Alexandra Palace Theatre, Londonā, un astoto sezonu pēc kārtas saņēma Vogue.com raidījuma Top Ten atzinību. Lai izrādītu savu 2020. gada rudens/ziemas kolekciju, kuru iedvesmojuši īri, Arana salas, dzīve tur un Džona Singa (J.M. Synge) par salu sarakstītā luga Riders to the Sea, Simone Roša atgriezās Londonas Lancaster House.

 

Video: Simone Rocha 2020. gada rudens/ziemas kolekcija. Režisors: Hugh Mulhern

 

Simone Rocha x H&M 

Visu Simones Rošas kolekciju vadošā tēma ir daudzu sievietes dzimuma aspektu izpēte. Dizainere uzskata, ka apģērbam jābūt skaistam, slāņainam un izrotātam, vienlaikus ļaujot lietotājam ērti pārvietoties pa pasauli. Veidojot kolekciju H&M, Roša pavadīja laiku, pārskatot sava zīmola arhīvu un savas iepriekšējās kolekcijas, rūpīgi pārstrādājot iemīļotos darbus dizainā, kas šķiet gan mūsdienīgs, gan mūžīgs.

Simone Rocha x H&M kolekcijā radīti ne tikai Simonei Rošai ierastie sieviešu apģērbi, bet pirmo reizi arī vīriešu un bērnu apģērbi, līdz ar to šī ir pirmā viņas kolekcija, kas būtībā veidota ģimenei. Šis notikums sakrīt ar neseno

zīmola 10 gadu jubileju. Veidojot šo kolekciju, dizainere ar komandu pavadīja daudz laika, domājot par galvenajiem stiliem, detaļām un apģērbiem, ar kuriem zīmols kļuvis zināms. Kolekcijā ir ietverti elementi, kas zīmola faniem ir zināmi: tilla kleitas, ziedi, rūtis, pērļu rotājumi, spīdīgi auskari, adījumi, mēteļi un apavi. Katra kolekcijas lieta - viņa un viņas, pieaugušo un mazo - ir veidota tā, lai tās būtu kombinējamas savā starpā un būtu kā viena vienība un viena identitāte.

Simone Rocha x H&M kolekcija atspoguļo Simonas Rošas dizaina rokrakstu: kolekcijas krāsu paletē dominē krēmkrāsa, rozā un sarkanā krāsa, bet daudzos trikotāžas izstrādājumos ir norādes uz Īriju. Kolekcijā redzamas daudzas atsauces uz Rošas iepriekšējām kolekcijām – 2014. gada pavasara/vasaras kolekciju, kurā pirmo reizi tika izmantotas neoprēna pērles, kas nu kļuvušas par Rošas neatņemamu kolekciju sastāvdaļu, 2016. gada pavasara/vasaras kolekciju, kuru daļēji iedvesmoja japāņu fotogrāfs Nobujoši Araki (Nobuyoshi Araki), vai arī 2014. gada rudens/ziemas kolekcijas Anne Boleyn elementi, kas sakausēti ar 2018. gada pavasara/vasaras kolekcijas Red Dolls elementiem. Tādējādi Simone Roša ir radījusi jaunas interpretācijas par savu līdzšinējo darbu.

 

 

Attēlos: Simone Rocha x H&M kolekcijas fotosesija. Foto: Tyler Mitchell

 

Simone Roša savās kolekcijās galveno uzmanību pievērš lietu ilgmūžībai un idejai, ka lietas var kombinēt un saskaņot dažādos veidos. Šī ideja ir arī Simone Rocha x H&M  kolekcijas pamatā. Tāpat arī audumi ir svarīga kolekcijas sastāvdaļa, tāpēc šīs kolekcijas audumiem viņa pievērsusi tādu pašu rūpību un uzmanību kā jebkurai Simone Rocha kolekcijai. Roša izstrādāja viņai raksturīgā tilla versijas un jaunu fil coupè kleitu, arī cloqué audumu jaunā veidā. Kolekcijā izmantots neoprēna audums, austi tvīdi, kokvilnas poplīns, viegli rievots audums, trikotāža un citi materiāli. Tērpu detaļās sastopams ziedu motīvs, kas ir tik raksturīgs Simones Rošas dizainam, un kolekcijā ir pieejamas arī viņas klasisko aksesuāru versijas - lentas, rotaslietas, somas un pērlēm rotātas kurpes.

 

 

Raksta autore: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus

Avots: https://simonerocha.com/