Tikšanās ar mākslinieku Marku Dionu Latvijas Mākslas akadēmijā

29.01.2018.

 

Pirms šī gada 2. jūnijā paredzētās Rīgas starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (Riga international biennial of contemporary art - RIBOCA) atklāšanas tiek uzsākts biennāles pasākumu cikls, kas ietvers performances, lekcijas, debates, simpoziju, darbnīcas, filmu programmu un citus pasākumus un norisināsies no 2018. gada janvāra beigām līdz novembrim.

Pirmais pasākums sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju norisināsies šī gada 31. janvārī plkst. 18:00 Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā. Ar lekciju "Neparocīgā daba" uzstāties mākslinieks Marks Dions (ASV, 1961). 

Marks Dions savos darbos pēta veidus, kādos dominējošās ideoloģijas un sabiedriskās institūcijas veido mūsu priekšstatus par vēsturi, zināšanām un dabu. Rīgas lekcijā Marks Dions iepazīstinās ar savu darbību, kā arī runās par pētījumiem un metodēm, interesi par vides aizsardzību, dabas zinātnēm un jautājumiem, kas skar muzeoloģijas, izstādīšanas un klasifikācijas praksi. Dions ar saviem darbiem pievērš uzmanību saiknei starp "objektīvajām" – "racionālajām", zinātniskajām metodēm un "subjektīvajām" - "iracionālajām" ietekmēm. Marks Dions apšauba zinātnes autoritatīvo lomu mūsdienu sabiedrībā, izsekodams, kā pseidozinātne, sociālā dienaskārtība un ideoloģija iekļūst sabiedriskajā diskursā un viedokļu veidošanā.

Marks Dions dzimis 1961. gadā Ņūbedfordā, Masačūsetsā. Par saviem darbiem Dions daudzkārt saņēmis atzinību, tai skaitā Joan Mitchell Foundation Award (2007) un Smitsona Amerikāņu mākslas muzeja Lucida Art Award (2008). Viņam bijušas nozīmīgas izstādes ietekmīgās starptautiskās institūcijās un muzejos, kā arī sadarbības ar dabas un zinātnes muzejiem un nacionāliem parkiem. Viņa darbi ir Tate un citu muzeju kolekcijās.

Uz tikšanos ar mākslinieku aicināts ikviens interesants. Lekcija norisināsies angļu valodā, un tā ir bez maksas.

Foto: Marks Dions, The Natural Sciences, 2015, sixteen fluorescent 3D printed objects, synthetic materials, dimensions variable, courtesy the artist and Waldburger Wouters, Brussels

Avots: Rīgas starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle