Vaidava Ceramics

22.12.2020.

 

Atzīmējot ražotnes 40 gadu pastāvēšanas jubileju, Vaidava Ceramics šogad radījusi īpašu keramikas trauku kolekciju ECLIPSE GOLD, kurā keramikas tradīciju ar mūsdienīga dizaina apvienojumam pievienota zelta maliņa svētku sajūtai. Ar gandarījumu jāsaka, ka uzņēmums ir atvērts sadarbībai, tai skaitā arī ar Profesionālās izglītības kompetences centra “Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola” Keramikas izstrādājumu dizaina programmas pedagogiem un izglītojamajiem.

 

Vēsture

Vaidava Ceramics pirmsākums radies jau astoņdesmitajos gados, vēl Padomju laikā, kad kolhozā “Vaidava” 1980. gadā tika uzcelts keramikas cehs. 1986. gadā ražotnē sāka strādāt Jānis Balodis, kurš vēlāk, pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, to privatizēja un uzsāka uzņēmuma attīstīšanu. 1992. gadā uzņēmums tika reģistrēts ar nosaukumu SIA Rebeka, kas kļuva par ģimenes uzņēmumu. Trauku ražošanai māls tika ņemts no netālu esošās Lodes māla atradnes, un turpat tas joprojām tiek iegādāts keramikas izstrādājumu ražošanai. Lai gan to pārsvarā izmanto Lodes sarkano ķieģeļu ražošanai, Vaidavas keramikai tas piešķir īpašo sarkano toni. Trauku ražošanai šis māls ir bijis liels izaicinājums, jo māls ir porains un uzsūc mitrumu. Taču meistari ir atklājuši, kā to pareizi sagatavot, un to dara jau desmitiem gadu. Uzņēmuma darbībā iesaistījušies arī Jāņa Baloža dēli – Miks Balodis un Uģis Balodis. Kopš 2014. gada uzņēmumu vada Miks Balodis. Nepieciešamības gadījumā arī Jānis Balodis iesaistās uzņēmuma darbībā ar savu lielo pieredzi un zināšanām.

 

Jauna pieeja

Lai iekarotu starptautisko tirgu, 2015. gadā uzņēmumā tika izmainīta tā līdzšinējā pieeja produkcijas veidošanā, un tika izveidots eksportspējīgs zīmols Vaidava Ceramics ar jaunu vizuālo identitāti. Zīmola logo ir veidots ķīļu rakstā kā atsauce uz senām tradīcijām. Vaidavas ražotnē traukus veido 15 meistarīgi sava aroda pratēji ar daudzu gadu pieredzi. Viss tiek paveikts ar rokām – no darbietilpīgās māla sagatavošanas līdz rūpīgai produktu iesaiņošanai. Radīšanas process un tehnika esot saglabājusies nemainīga gadu desmitiem.

Vaidavā tiek ražoti dizaina trauki, tradicionālie trauki un puķu podi. Keramikas izstrādājumi tiek radīti, gan izmantojot podnieka virpu, gan lieti formās, pēc tam, kam paredzēts, tie tiek glazēti un likti krāsnī, līdz top gatavi. Uzņēmuma jaunā koncepcija balstās idejā par ilgstspējīgu dizainu. To raksturo tīras līnijas, niansētas formas un askētiski ziemeļnieciski toņi, bet produktu kvalitāte tiecas uz ilgmūžību, lai kļūtu par vērtību katrā mājā. Vaidava Ceramics iestājas par ilgtspējīgu ražošanu – maksimālu bezatkritumu trauku izgatavošanas procesu. Visi ražošanas atlikumi tiek izmantoti atkārtoti, māls netiek mākslīgi uzlabots, un trauku glazūras nesatur svinu, kadmiju un citas kaitīgas vielas.

 

Pieskarties Zemei

Trauku kolekcija ZEME, kas nonāca ražošanā 2015. gadā, bija pavērsiens ceļā uz ilgstpējīgu dizaina radīšanu. Nu jau daudzu latviešu trauku plauktā atrodas un ir iemīļotas šīs sarkanbrūnās māla blodiņas ar piena balto glazējumu iekšpusē. To dizains ir tik latvisks un reizē pasaulīgs, ka šīs bļodiņas pat nonākušas zvaigžņotu Michelin restorānu šefpavāra Kristofa Sentaņa (Christophe Saintagne) 2016. gadā izveidotajā Parīzes restorānā Papillon. Kolekcijas ZEME idejas pamatā bija vēlme neslēpt Latvijas sarkano mālu, tādēļ šīs sērijas traukiem glazēta tikai iekšpuse, lai, turot tos rokās, varētu sajust zemi un atklātu pašu materiālu, no kā trauki Latvijā izgatavoti jau gadsimtiem ilgi.

 

Attēlos: Kolekcija ZEME. 2015. Autori: Miks Balodis, Uģis Balodis. Komanda: Sandra Pēča, Inārs Čukurs, Dace Oša (prototipu izstrāde un tehniskais atbalsts). Foto: Vaidava Ceramics

 

Attēlā: Papillon restorānā pasniegts deserts kolekcijas ZEME traukā. Foto: Pierre Monetta

 

Tā ir pasaulē labi zināmā terakota jeb neglazēts keramikas izstrādājums no krāsaina (šajā gadījumā - Vidzemes sarkanā) māla ar izteikti raupju struktūru. Ikdienas praktiskumam raupjais māls ir īpaši pulēts, aizverot tā poras, kā rezultātā virsma nepiesaista mitrumu un netīrumus un ir patīkama taustei. Trauki ir apdedzināti 1000 grādu temperatūrā, tādēļ tie ir izturīgi lietošanai gan cepeškrāsnī, gan mikroviļņu krāsnī, gan trauku mazgājamā mašīnā. Kolekcijā ZEME nu jau ir ap 30 dažādu keramikas izstrādājumu ar dažādu krāsu glazējumu – piena baltu, saulaini dzeltenu, salātzaļu, kobalta zilu un grafīta pelēku. Katram produktam ir izstrādāts atbilstošs iepakojums un pievienots arī mazs buklets ar trauku tapšanas stāstu un stāstu par Vaidavu, Vidzemes mālu, kolekciju ZEME.

Latvijas Dizaina gada balvā 2017 starptautiskā žūrija trauku kolekciju ZEME izvirzīja finālistu vidū. Arhitekte, dizainere un Westerdals Oslo ACT profesore Vēsma Kontere-Makvilana (McQuillan) par šo kolekciju žūrijas komentārā teica: “Tradicionālās senās latviešu podniecības tehnikas un materiāli (sarkans māls) realizēti vienkāršā un mūsdienīgā dizainā.” Pēc šīs trauku kolekcijas izlaišanas uzņēmuma virzība bija skaidra – turpmāk pievērsties tieši dizaina traukiem.

 

Sadarbība

2015. gadā Kultūras ministrijas iniciētās Radošo partnerību programmas RaPaPro projektā “Iegūst visi”, ko īstenoja Profesionālās izglītības kompetences centra Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola Keramikas izstrādājumu programma un Banku augstskolas Uzņēmējdarbības koledža, tika uzaicināts piedalīties Vaidava Ceramics uzņēmums, lai tuvinātu topošos dizainerus reālai profesijas darba videi. Viens no šīs sadarbības augļiem bija audzēknes Elīzas Sakniņas no sarkanā māla veidotā trauku grupa JŪRA, kas tapa Vaidava Ceramics uzņēmumā un tika veidota kā papildinājums ražošanā esošajai trauku kolekcijai ZEME. Praksē ražotnē audzēkņi kopā ar meistariem izveidoja traukus jau lielā skaitā, vēlāk tos testēja Kurzemes piekrastes viesu namos un zvejnieku sētās. Darbu vērtēja arī vadošie Latvijas šefpavāri. Šis darbs Latvijas Dizaina gada balvā 2015 saņēma Skolu gada balvu dizainā rūpnieciskā dizaina kategorijā.

 

Attēlā: Trauki zivīm JŪRA. Dizaina autore: Elīza Sakniņa. Darba vadītāja: Inese Pētersone

 

Grupu veido ovālas formas trauki, padziļināti šķīvji, kas paredzēti butēm, lučiem, reņģēm un citām Baltijas jūras piekrastē nozvejotām zivīm. Trauka mazākais nodalījums paredzēts sīkajām asakām, savukārt garākā trauka plakanā virsma – maizes novietošanai. Kolekcijā ietilpst arī trauks piedevām un krūzes.

Pēc kolekcijas ZEME izveides Vaidava Ceramics uzsāka sadarbību ar keramiķi Laimu Grigoni. Šīs sadarbības rezultātā tapusi trauku kolekcija. Savukārt tehniskos jautājumos uzņēmumam izveidojusies ilgtermiņa sadarbība ar Rīgas Tehniskās universitātes speciālistiem.

 

ECLIPSE kolekcijas

ECLIPSE kolekcijas dizaina izstrādei Vaidava Ceramics piestaistīja keramiķi Laimu Grigoni – zīmola Laima Ceramics radītāju, kas pati veido gan funkcionālus porcelāna traukus, gan akmensmasas un tradicionālā malkas dedzinājuma māla traukus. 2017. gadā izlaistās ECLIPSE kolekcijas trauki ir pilnīgi melni, atsaucoties uz Latvijas tradicionālo svēpēto keramiku. Taču, lai iegūtu šo efektu, ir izmantota cita – seno romiešu keramikas apstrādes tehnika terra sigillata, kas pielāgota mūsdienu materiālu un ražošanas prasībām. Šis efekts panākts, traukus lēnām un rūpīgi pulējot.

 

Attēlā: Trauku kolekcija ECLIPSE. 2017. Autors: Laima Grigone. Komanda: Sandra Pēča, Inārs Čukurs, Dace Oša (prototipu izstrāde un tehniskais atbalsts). Foto: Matīss Markovskis

 

ECLIPSE kolekcijas izstrāde no ideju skicēm līdz paraugu izgatavošanai ilgusi vairāk nekā gadu. Trauku kolekcija piedāvā 5 dažāda izmēra bļodas, krūzītes un espresso krūzīšu komplektu, 4 dažāda izmēra šķīvjus, kā arī vāzi un dedzinātu koka paliktni. Apdedzināti 1000 grādu temperatūrā, trauki ir karstumizturīgi - piemēroti likšanai cepeškrāsnī, mikroviļņu krāsnī un trauku mazgājamajā mašīnā.

2017. gadā ārpus Latvijas ECLIPSE kolekcija izrādīta izstādē Interior Lifestyle Tokyo 2017, Japānā, kur guvusi labas atsauksmes. Tādējādi Japāna ir pirmā valsts ārpus Eiropas, kurā pie pircējiem nonākusi Vaidavas keramika. 2018. gadā kolekcija iekļuva Latvijas Dizaina gada balvas finālā. Žūrijas locekle – arhitekte Ieva Zībārte teica, ka kolekcija ECLIPSE ir “lokālo tradīciju turpinājums, kas ir saprotams visā pasaulē.”

Šogad par godu Vaidavas keramikas ražotnes 40. gadadienai tapa ECLIPSE GOLD kolekcija. Būtībā tā ir jau zināmā ECLIPSE kolekcija, kuras atsevišķu trauku izlasei piešķirts apzeltījums. Šis akcents parāda, cik maz vajag, lai dizains iegūtu jaunu tēlu – svētku kolekciju. Jaunajā kolekcijā iekļautas 3 dažāda izmēra bļodas, krūzes un espresso krūzītes, kā arī vāze. Vaidava Ceramics par savu kolekciju raksta: “Kolekcijas tumšie negaisa toņi izceļ maltītes raksturu un bagātina noskaņu pie galda.” Jāpiekrīt, ka ikviena maltīte uz šī tumšā fona izskatās lieliski, un zelta maliņa ir kā gleznas ietvars maltītes kompozīcijai. Šīs trauku kolekcijas ražošanā izmantotas tās pašas metodes, kas ECLIPSE kolekcijai, proti, Latvijas sarkanais māls, pulēts ar terra sigillata, ieguvis savu tumšo, svēpētajai keramikai raksturīgo toni. Trauki iekšpusē klāti ar glazūru, bet trauku maliņa noklāta ar zelta glazūru. Tie ir piemēroti lietošanai mikroviļnu krāsni, joprojām saglabā savu karstumizturību un ir lietojami trauku mazgājamajā mašīnā.

 

Video: Latvijas Dizaina gada balvas saruna #9. Intervija ar Laimu Grigoni par sadarbību ar Vaidava Ceramics.

 

Attēlā: Trauku kolekcija ECLIPSE GOLD. 2020. Autors: Laima Grigone. Foto: Vaidava Ceramics

 

Vaidava Ceramics pasaulē

Joprojām daļa produktu tiek realizēti tepat Latvijā, tomēr uzņēmuma produkciju jau novērtē arī ārzemēs. Lai popularizētu savus produktus, Vaidava Ceramics regulāri piedalās starpautiskās izstādēs, kur iegūtie kontakti ļāvuši piesaistīt jaunus klientus, piemēram, jau pieminēto franču restorānu Papillon, un ārzemju sadarbības partnerus, kas tālāk izplata Vaidava Ceramics traukus citur Eiropā. Šobrīd Vaidavas keramiku var iegādāties Baltijas valstīs, Vācijā, Šveicē, Austrijā, Beļģijā, Lielbritānijā un Skandināvijas valstīs. Pieaugot pircēju vēlmei iepirkties internetā, Vaidava Ceramics savu produkciju tirgo ne tikai savā internetveikalā, bet arī nesen uzsākta tirdzniecība pasaules lielākajā tiešsaistes veikalā Amazon, kā arī citās platformās, kā, piemēram, EtsyVaidava Ceramics orientējas uz to pircēju segmentu, kam svarīgs ir dizains, ilgstpējība, roku darbs un funkcionalitāte. Ziemeļnieciski atturīgais dizains, lakoniskās formas, senās amatniecības tradīcijas un roku darbs lieliski atspoguļo mūsdienu Latvijas dizaina vērtības, un tas Vaidava Ceramics traukus padara īpašus.

 

Raksta autore: Kristīne Markus

Reklāmkarogs: Kristīne Markus