Jauno modes dizaineru konkursa Modes manifestācija 2022

28.11.2022.

Sākusies pieteikšanās jauno modes dizaineru konkursam Modes manifestācija 2022!

Latvijas jaunie un topošie modes dizaineri aicināti pieteikties jauno modes dizaineru konkursam Modes manifestācija 2022, lai gūtu praktiskas modes industrijas iemaņas un cīnītos par konkursa uzvarētāju tituliem. Līdztekus Latvijas izglītības iestādēs studējošiem, dalība konkursā šogad ir atvērta arī Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri uzturas Latvijā pēc 2022. gada 24. februāra.

Konkurss norisināsies jau sesto reizi. To organizē Latvijas Modes palāta sadarbībā ar Milānas Jauno mākslas akadēmiju (NABA - Nuova Accademia di Belle Arti Milano). Dalībnieki aicināti iesniegt pieteikumus līdz 30. novembrim.

Konkursa mērķis ir atklāt un plašākai sabiedrībai popularizēt jaunos modes dizainerus. Modes dizaina studentiem tā ir iespēja jau studiju procesa laikā gūt praktisku pieredzi, zināšanas un prasmes. Lai nākotnē piedalītos industrijas profesionāļu rīkotajās modes skatēs, Modes manifestācija dod iespēju gūt pieredzi patstāvīgi īstenojot kolekcijas sagatavošanas un demonstrēšanas ciklu. Dalība konkursā veicina jauno dizaineru tālāko attīstību un ātrāku integrēšanos modes industrijā, zināšanu un pieredzes apmaiņu, kā arī nodrošina praktisku atbalstu kolekcijas komercializācijas, specializētu kursu, publicitātes atbalsta u.c. veidos.

Konkursa dalībnieks var būt Latvijas iedzīvotājs, modes dizaina vai modes tehnikas programmas vidējā profesionālā, bakalaura vai maģistra līmeņa students, vai to studējušais 2021./2022. akadēmiskajā gadā. Izrādot un veiciont atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, šogad konkursā var pieteikties arī Ukrainas izglītības iestāžu studējošie un absolventi, kuri uzturas Latvijā pēc karadarbības sākuma.

Konkursam var pieteikt vīriešu, sieviešu vai arī jaukta tipa “gatavs valkāšanai” modes dizaina kolekciju, kas radīta ne agrāk kā 2021. gadā. Prioritāte tiek dota kolekcijām, kas satur novitāti piegriezumos, konstrukcijās, faktūrās, izstrādes tehnikās, kompozīcijā, u.c., kam ir komercializējas potenciāls un ilgtspējīguma komponentes. Konkursam var pieteikties aizpildot pieteikuma veidlapu.

Pieteikumu vērtēšana notiks trīs kategorijās, atbilstoši studējošā izglītībai - “vidējā izglītība”, “bakalaura studijas” un “maģistra studijas”. No kategoriju uzvarētāju vidus tiks nominēts viens Grand Prix ieguvējs. Kategoriju dalījuma mērķis ir izcelt labāko sniegumu katrā izglītības pakāpē, radot godīgu sāncensību konkursantu starpā, un iedrošināt dažādu izglītības līmeņu jauniešus nenobīties no dalības konkursā.

Konkursa finālisti tiks paziņoti 5. decembrī. Dalībnieku kolekcijas konkursa finālā vērtēs starptautiska žūrija, kurā iekļauti pieredzējuši modes dizaineri, modes preču iepircēji, apģērbu ražošanas eksperti un modes izdevumu redaktori. Žūrijas priekšsēdētāja arī šogad būs profesore  un modes žurnāliste Ļuba Popova (Liubov Popova) no Milānas Jaunās mākslas akadēmijas.

Visiem dalībniekiem konkursa ietvaros būs unikāla iespēja papildināt savas zināšanas praktiskos semināros par modes industrijas aktualitātēm, kā arī saņemt mentoringu kolekcijas satura kopuma sagatavošanai finālam.

Konkursa balvu fonds ietver stipendiju uzvarētājiem EUR 500 apmērā kolekcijas komercializācijai, modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu kursu apmeklējumu Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā (NABA-Nuova Accademia di Belle Arti Milano), publikācijas Lilit LOOK, Pastaiga un citos medijos, kā arī speciālās balvas.

Jauno modes dizaineru konkursa Modes manifestācija 2022 kuratore ir Dita Danosa. Grafiskā dizaina autors ir Kirils Kirasirovs. Konkursa organizators ir Latvijas Modes palāta sadarbībā ar NABA - Nuova Accademia di Belle Arti un Latvijas Dizaina centru. Konkursa mediju partneri ir TV24, žurnāls Pastaiga, Lilit LOOK un Radio SWH. Konkurss tiek finansēts ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Jauno modes dizaineru konkursa organizēšanas tradīciju 2016. gadā iedibināja biedrība Latvijas Modes palāta (LMP). Tās mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot dažāda rakstura pasākumus - modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, u.c., vienlaikus arī izglītojot plašu sabiedrību par modes ilgtspējību un atbildīgu modes produktu patēriņu.

Pilns konkursa nolikums pieejams šeit: latviandesigncentre.com

Papildu informācija:

Dita Danosa
Kuratore – projekta vadītāja
T. 29266332
dita.danosa@latviandesigncentre.com

Kristīne Kutuzova
Projekta koordinatore
T. 29180586
contact@latviandesigncentre.com