IZSTĀDE "MŪZIKAS INSTRUMENTU BŪVE LATVIJĀ"

22.11.2018.

 

No šā gada 22. novembra līdz 7. decembrim profesionālās izglītības kompetenču centra "Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola" izstāžu zālē, K.Valdemāra ielā 139, ir skatāma izstāde "Mūzikas instrumentu būve Latvijā". Vienuviet sapulcēti vairāk nekā trīsdesmit Latvijas mūzikas instrumentu izgatavotāji, lai demonstrētu savus izcilos darinājumus, visā krāšņumā atklājot mūzikas instrumentu būvniecības nozares daudzveidību.

Katrai zemei un tautai ir savs skanējums. Tā skaņu plašumu nosaka dzīvesveids, tradīcijas un to pārmantojamība. Aiz Latvijas tūkstoš balsu koriem skan izcilu mūziķu radītas melodijas, lauku kapelu līksmās ziņģes un mājas viesību omulīgā muzicēšana. Aiz visa iepriekšminētā skan strādīgu roku darbs. Kā visos laikos pirms tā, arī tagad Latvijā tiek darināti mūzikas instrumenti. Mūzikas instrumentu būve ieņem būtisku lomu mūsu kultūras attīstībā.

"Priecājos par iniciatīvu Latvijas mūzikas instrumentu ražotājus sapulcināt uz kopēju izstādi Rīgā. Ar lielāko prieku gatavojos piedalīties un prezentēt arī savu darbu klavierbūves jomā. Uzskatu, būtu ļoti nepieciešams un labs darbs Latvijā radīt mūzikas instrumentu būvniecības izglītības normatīvus," izteicās Dāvids Kļaviņš, klavierbūves meistars, uzņēmuma "Klavins Piano" vadītājs. Mūzikas instrumentu būves izstādē savos veikumos un iedvesmojošos pieredzes stāstos dalīsies 35 mūzikas instrumentu izgatavotāji – gan sertificēti meistari, gan amatnieki, gan cilvēki, kuru sirdsdarbs, attīstoties prasmēm un pieaugot pieprasījumam, pārtapis viņu maizes darbā.

Klātienē būs iespēja satikt šī brīža vadošo Latvijas vijoļmeistaru Juri Jēkabsonu, klavierbūves meistaru Dāvidu Kļaviņu, ērģeļbūves meistaru Jāni Kalniņu, cītaru un cītarkokļu meistaru Valteru Reiznieku, basīšu izgatavotāju, mūziķi Vari Auziņu, kokļu būves meistaru Jāni Rozenbergu, bungu izgatavotāju, uzņēmuma „Melany Drums” izveidotāju Artūru Morozu, kā arī daudzus citus ievērojamus meistarus.

Ļoti plašā klāstā varēs apbrīnot dažādas specifikas mūzikas instrumentus – gan klasiskās ģitāras, vijoles, čellus, altus, gan klavihordus, cītaras, cimboles, koncertkokles, tradicionālas kokles, dažādus bungu komplektus, celma bungas, šamaņu bungas, džambas, virkni citu perkusiju instrumentu – kahonus, zvangas, šeikerus, marimbas, kā arī basītes, ģīgas, dūdas, stabules, dažādus elektriskos instrumentus un vēl, un vēl. Notiks arī šo instrumentu spēles paraugdemonstrējumi, kā arī - izstādes norises laikā būs iespēja piedalīties sarunu ciklā "Mūzikas instrumentu būve Latvijā. Pagātnē. Tagadnē. Nākotnē."

Plašāku informāciju par izstādes norises laikā paredzētajām prezentācijām, lekcijām un iesaisītajiem meistariem atradīsiet internetvietnē "facebook.com", lapā "Mūzikas instrumentu būve Latvijā" jeb https://www.facebook.com/MuzikasBuve/.

Izstādes norises laiks: 22. novembris - 7. decembris

Izstādes norises vieta: PIKC "RDMV" izstāžu zāle, K.Valdemāra iela 139, Rīga

Izstāde atvērta: no pirmdienas līdz sestdienai no plkst. 9:30 līdz plkst. 17:00

Laipni aicināti visi interesenti!

 

Skatīt fotogaleriju >

 

Raksta autors: Rihards Valters